‘Gazi Şehir Bayburt’ belgesel oldu

TV yönetmeni Halil Demirci, ‘Gazi Şehir Bayburt’ adlı bir belgesel hazırladı. Karadeniz Bölgesi ile ilgili çektiği belgesellerle tanınan ve daha önce de Bayburtlu Şair Zihni’nin hayatını konu alan belgesel filmi gösterime sunan yönetmen Halil Demirci, bu defa Bayburt’u tüm yönleriyle anlatan bir belgesel hazırladı.

‘Gazi Şehir Bayburt’ belgesel oldu

Bayburt Postası - TV yönetmeni Halil Demirci, ‘Gazi Şehir Bayburt’ adlı bir belgesel hazırladı. Karadeniz Bölgesi ile ilgili çektiği belgesellerle tanınan ve daha önce de Bayburtlu Şair Zihni’nin hayatını konu alan belgesel filmi gösterime sunan yönetmen Halil Demirci, bu defa Bayburt’u tüm yönleriyle anlatan bir belgesel hazırladı.

Yönetmen Halil Demirci ve ekibi tarafından hazırlıkları yaklaşık 1 yıl boyunca süren belgeselde kentin kültürel ve doğa zenginliklerine yer verildi.

Üç bölümden oluşan 85 dakikalık Gazi Şehir Bayburt adlı belgesel hakkında bilgi veren Demirci, merakla beklenen belgeselin yayınladıktan sonra Bayburt’un daha yakından tanınacağını söyledi. Belgeselde kültürel, ekonomik ve tarihi anlamda bugüne kadar unutulan değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Demirci, “Belgeselde tarih, kültür, folklor, ekonomi, şehitler, türbeler, yatırlar var. Tabii ki Bayburt denilince akla Kop Dağı, Kop Dağı denilince de Bayburt gelir. Belgeselimizde Kop Dağı şehitlerimiz, Soğanlı Dağları, Şehit Osman, Abdulvehhab Gazi, Ağlar Baba, İrşadi Baba var. Yani çok güzel bilgiler, belgeler var. Belgeseli öncelikle bir bölüm düşünmüştük ama baktık ki Bayburt gerçekten bir hazine. 10 bölüme de çıkarabilirdik ama 3 bölümde karar kıldık. Bu güzellikleri, değeri, tarihi, kültürü bütün dünyaya sunalım dedik. Belki de Bayburt'u ilk kez biz havadan görüntüledik. Şehir merkezini, Aydıntepe'yi, Demirözü'nü, en önemlisi Kop Dağı'nı ilk defa havadan görüntüledik. Yaptığımız araştırmalara göre bizden önce Kop Dağı'nda havadan görüntü alınmamış. Belgeselde Kop Dağı'na yaklaşık on dakika yer verdik. Tabii Bayburt söz konusu olunca bu topraklarda Ermeni mezalimi de söz konusu. Çok acılar yaşadı Bayburt. Onun için Ermeni mezalimine de yaklaşık 10 dakika ayırdık” dedi.

Öte yandan ilk galası Bayburt’ta yapılmak üzere İstanbul ve Ankara’da tanıtımı gerçekleştirildikten sonra, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça ve Farsça çevirisi bulunan belgesel dünyanın hemen her ülkesinde de izlenebilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.