'8. Contemporary İstanbul' sona erdi

Türkiye’nin en kapsamlı Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Contemporary İstanbul’u 17 bin sanatsever ziyaret etti. Bayburt Baksı Müzesi 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nde başarılı olan 13 öğrencinin eselerinin de görücüye çıktığı fuar dünyadan ve Türkiye’den galerileri, koleksiyonerleri ve sanatseverleri İstanbul’da 8’nci kez bir araya getirdi...

'8. Contemporary İstanbul' sona erdi

Bayburt Postası - Türkiye’nin en kapsamlı Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı Contemporary İstanbul’u 17 bin sanatsever ziyaret etti. Bayburt Baksı Müzesi 1. Öğrenci Sanat Şenliği’nde başarılı olan 13 öğrencinin eselerinin de görücüye çıktığı fuar dünyadan ve Türkiye’den galerileri, koleksiyonerleri ve sanatseverleri İstanbul’da 8’nci kez bir araya getirdi.

Eserlerin %22’si yeni sahiplerini buldu, 2012 yılı ile kıyaslandığında oranın %20 daha fazla olduğu dikkat çekti. Fuarda yer alan eserlerin toplam değeri ise 180 Milyon TL iken yüksek fiyatlı eserler arasında yer alan Jaume Marianna Bronze ex. 2/3 isimli eseri ise alıcı buldu. Özellikle Türkiye’den galerilerin sergileme ve işlerin kalitesindeki artış fuar ziyaretçilerinin beğenisini kazandı.

Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu Zorlu Center ve Yıldız Holding’in üstlendiği Contemporary Istanbul’un, özel proje sponsoru uluslararası petrol ve doğalgaz şirketi OMV oldu. Contemporary İstanbul ve bu senenin en büyük yeniliği Yeni Medya Bölümü Plug-in İstanbul’un Teknoloji Sponsorluğu’nu Vestel üstlendi.

Sanat dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren görkemli ön izleme, Martı İstanbul Hotel‘de gerçekleştirilen Contemporary Istanbul Açılış Partisi ile devam etti.

CI Dialogues kapsamında fuarın ilk gün konuşmasını Hermann Nitsch yaptı. Viyana Aksiyonizmi’nin kurucularından olan Hermann Nitsch, küratör ve sanat eleştirmeni Marcus Graf ile beraber sanatçı konuşması gerçekleştirdi.

Özellikle Türkiye’den galerilerin sergileme ve işlerin kalitesindeki artış dikkat çekti.

Joan Miro’nun “Deux femmes dans la nuit” isimli eseri 390.000 euro, Carole A. Feuerman Monumental “Brooke with Beachball” işi 275.000 dolar, Jaume Marianna “Bronze ex. 2/3” heykei 118.058 euro, Sean Scully’nin “Wall of Light Orange Light” isimli eseri 203.000 euro, Andy Warhol “Diamond Dust Hearts” tablosu 265.000 euro, David Mach’ın ise “Tiger” isimli heykeli 250.000 euro ile dikkat çeken yüksek fiyatlı işler arasında yer aldı.

Contemporary İstanbul bu sene 748 sanatçı, 3000 eser, 22 ülkeden 95 çağdaş sanat galerisi ile beraber 70.000’den fazla ziyaretçiyi ağırladı.

Hermann Nitsch Canlı Performansı ile ilk kez İstanbul’da!

Viyana Aksiyonizmi’nin kurucularından Hermann Nitsch (1938), 66. Boya Aksiyonu’nu (Malakt; Painting Performance), 8. Contemporary İstanbul’da 500 m2’lik bir alanda fuar boyunca 7-8-9 Kasım tarihlerinde 11.00-20.00 saatleri arasında düzenlendi. Nitcsh ve 25 asistanının 3 gün süresince ürettiği işler 10 Kasım Pazar günü sergilendi.

Contemporary İstanbul’un 8. yılında en büyük yeniliği Plug-in İstanbul Yeni Medya Bölümü…

Video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzlarına adanmış Plug-in İstanbul; ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri 1.000 m2’lik bir alanda buluşturdu. Sanat, tasarım ve teknolojiyi birbirine yaklaştırmayı amaçlayan Plugin İstanbul, galerileri, tasarım ve mimari stüdyolarını ve bu alanlarda çalışan yazılım ve teknoloji firmalarını projenin içine katarak, dijital sanatın en iyi örneklerini bir araya getirdi.

Videoformes (Fransa), Video Brasil (Brezilya), Av-arkki (Finlandiya), Maraya art (Sharjah), Blink Video (Almanya), Perte de Signal (Kanada), Open Show Studio (Yunanistan), Designcollector (Rusya), Art By Chance (Türkiye), Sedition (İngiltere), Kasa Galeri (Türkiye), Field Studio (İngiltere), Curator's Office (ABD), Elmsly (İngiltere), Grid (Türkiye) aralarında olmak üzere 14 ülkeden 24 katılımcı ve 80’in üzerinde sanatçı konuk oldu.

CI Dialogues Konferans Serisi bu yıl da güncel sanatın uluslararası fikir liderlerini konferans ve konuşmalarla bir araya getirdi.

Bu yıl ‘Yeni medya, yeni teknolojiler ve sanat’ odaklı CI Dialogues programı ‘Sanatın geleceği, geleceğin sanatı’ üzerine bir tartışma platformu oluşturdu. Dünyadan yeni medya koleksiyonerleri, sanatçıları, küratörleri ve konusunda uzman kişilerin katıldığı program Contemporary Istanbul fuar alanında, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Medya Fuarı Unpainted Direktörü Annette Doms, Loop Art Fair Komites Üyeleri ve Yeni Medya Koleksiyonerleri Isabel & Jean-Conrad L'emaitre fuar konuşmacıları arasında yer aldı.

2013 Yılında Yeni Ufuklar’ın Konuğu Rusya!

Türk çağdaş sanatının yanında çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak İstanbul’u merkez haline getirmeyi amaçlayan “New Horizons - Yeni Ufuklar” bölümü Rusya’dan galerilere, sanatçılara, küratörlere, sanat eleştirmenlerine ve koleksiyonerlere yer verdi.

Yeni Ufuklar kapsamında 8. Contemporary İstanbul’a katılan galeriler ise; Marina Gisich, Anna Nova Gallery, 16th Line, Galerie Iragui, Pop/off/art, Art.re.Flex Gallery, Al Gallery olacak. 2014 yılında CI Yeni Ufuklar bölümünün konuğu Çin oldu.

Viyana’dan Sanat Contemporary İstanbul’da

Contemporary İstanbul’un yeni proje sponsoru OMV’nin sponsorluğunda gerçekleşen özel proje Diyalog: Viyana’dan Sanat çerçevesinde Avusturyalı çağdaş sanatçıların eserleri sergilendi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.