1989'da Bayburt’un vilâyet, Namık Kemal Zeybek’in kültür bakanı olması ile zaman zaman gündeme gelen, sonraki yıllarda bir ara müze müdürü dahi atanan şehir müzesinin artık gerçekleşme yoluna girdiğini yetkililerden aldığımız cevaplardan anlıyoruz.

Müze için kamulaştırıldığı söylenen fakat bırakın etnografik ve arkeolojik eserleri korumayı, kendisi korunmaya muhtaç olduğu için tekrar tekrar tamir edilen bina zaman ve kaynak israfından başka bir şeye yaramadı.Bu işe en uygun yer geniş bahçesi ve tarihî sayılacak taş binasıyla Kız Meslek Lisesi yani eski transit otelidir. Bedesten  (Taşhan) daha mânâlı olmakla beraber fazla masraf isteyeceğinden günümüz şartlarında göz ardı edilebilir.

Etrafında ondan fazla eski medeniyetlerden kalma höyük, 5 tane küçük kale, Baksı ve Lori köylerinde olağanüstü gayretlerle kurulmuş iki örnek müzesi olan, Bizans, Selçuklu, Osmanlı eserleri göz önünde olan Kale Kente şu ortamda yapılacak en güzel iş şehir müzesini, etnografya ve arkeoloji müzesi olarak, zaman kaybetmeden açmaktır.

İl içinde ve dışında bir çok insanda özel koleksiyonlar olduğu, bu topraklardan çıkan binlerce yıllık eserlerin uzak yerlere götürüldüğü, açılacak müzenin ücretli ziyaretlerle yapılan harcamaları kısa sürede amorti edeceği gerçeklerini göz önüne alırsak bu iş için geç kalındığını dahi söyleyebiliriz.

                 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muhterem 4 yıl önce

kız,sanat,okulu*kent,müzesi,olabilir.tşler

Avatar
Bayburtlu Salih 4 yıl önce

Sn AKER
Bayburtun müzecilik ve arekeoloji alanında ehil fakat emekliye ayrılan Tevhit KEKEÇ abimiz Bayburt adına bir çok önerileri oldu, itibar edilmedi.Kültür müdürlüğünde,çalışmış kıymetli Köksal abimiz, bazı önem arz eden etnografik ve tarihi bazı eserlerin Erzurum müzeye geçici verildiğini ve nerede, sorular sordu, lakin bir cevap alamadı.Örneğin, Amasya ilimiz bir tarihi yapısını BİMERHAN diye külütür merkezi haline getirdi burada otantik müzik ve öğretileri gerçekleştiriyorlar,Amasya çevre yolunda bulunan Ferhat ile Şirin kanal bölgesini restore etti,etnoğrafik tünel yaptı ve yanında çay bahçesi oluşturdu.Bilecik Belediyesi Ertuğrul gazi tanıtım bölgesinde kısa sinema oluşturdu gelen ziyaretçilere TÜRK tarihini anlatan sunum yapıyor.Bayburt olarak DEDE KORKUT ve İKİNCİ PLEVNE KOP SAVUNMASINI ve Bayburt kalesinin ve geçmişten günümüze tarihi şahsiyetler, Hicrani,Ağlar baba, Şair zihni, Yahya Akengin gibilerin tanıtımlarını yapan kısa filim çekimleri yaparak sunum yapa biliriz.

Avatar
mühendis-arkolok 4 yıl önce

yol,medeniyettir..,kop,tüneli,300,mt,batıdan,yapılsa,idi,2018,tünel,hizmete,girerdi,,,,heyelan,bölgesinden,tünel,yapılırmı,yazıık,değilmi,

Avatar
Ünsal sezgin 4 yıl önce

Kız sanat okulunu yerinden alıp dağın dibine götüren akıl sizce neyi amaçladı günah değilmi çocuklara karda kışda servis araçlarında sefilleri oynatmak şehir merkezinde çocukların her yönden yürüyerek ulaşabileceği okulu alıp dağların dibine götürmek hangi aklın yolu müze yapılacaksa başka yerdede yapılır artık bazı değerlere orjiniyle sahip çıkmak daha doğru olsa gerek çoruhta olduğu gibi artık kentin sinir uçlarıyla oynamayın lütfen