“Veremden her yıl 1,7 milyon insan ölüyor”

Bayburt İl Sağlık Müdürü Dr. K. Kadri Karaoğlu, "Türkiye'de yılda yaklaşık 17 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır.” dedi. 2-8 Ocak Verem Haftası nedeniyle hastalığa dikkat çekilirken, hafta boyunca vatandaşlar Verem’e karşı bilinçlendiriliyor. Dünyada her yıl 8-9 milyon insanın yakalandığı ve 1.6 milyon civarında insanın ölüm nedeni olan vereme dikkat çekiliyor. Bayburt Merkez Zahit Mahallesi Köşkayağı mevkisinde bulunan Sağlık Eğitim Merkezi Eğitim Salonunda gerçekleşen programda; Sağlık Müdürü Yardımcısı Uzm. Dr. Emine Çan bir sunum yaptı. Sunumda söz alan İl Sağlık Müdürü Dr. K. Kadri Karaoğlu halka hitaben Verem Hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Veremden her yıl 1,7 milyon insan ölüyor”

K. Kadri KaraoğluBayburt İl Sağlık Müdürü Dr. K. Kadri Karaoğlu, "Türkiye'de yılda yaklaşık 17 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır.” dedi. 2-8 Ocak Verem Haftası nedeniyle hastalığa dikkat çekilirken, hafta boyunca vatandaşlar Verem’e karşı bilinçlendiriliyor. Dünyada her yıl 8-9 milyon insanın yakalandığı ve 1.6 milyon civarında insanın ölüm nedeni olan vereme dikkat çekiliyor. Bayburt Merkez Zahit Mahallesi Köşkayağı mevkisinde bulunan Sağlık Eğitim Merkezi Eğitim Salonunda gerçekleşen programda; Sağlık Müdürü Yardımcısı Uzm. Dr. Emine Çan bir sunum yaptı. Sunumda söz alan İl Sağlık Müdürü Dr. K. Kadri Karaoğlu halka hitaben Verem Hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Verem ile ilgili olarak toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla 2-8 Ocak 2010 tarihleri arasında "64.Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası" olarak düzenlenen programda, bir açıklama yapan Karaoğlu, "Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası" 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Bu haftanın amacı verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesidir. Bu amaçla; sempozyumlar ve konferanslar düzenlenir, okullarda kompozisyon ve resim yarışmaları yapılır, vatandaşa hastalıkla ilgili eğitim verilir, afiş ve broşürler dağıtılır, yazılı ve görsel basına bilgi verilir." dedi.

"Her yıl 9 milyon kişi vereme yakalanıyor." 

Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu taşıdığını söyleyen Karaoğlu, "Her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Verem hastası sayılarının nüfusa oranı, sanayileşmiş ülkelerde yüz binde 20 ve altında iken, Asya ülkelerinde yüz binde 100'den, Afrika'da sahra güneyi ülkelerde ise yüz binde 300'den fazladır. Ülkemizde ise 2009 yılı verilerine göre yüz binde 29'dur. Veremden her yıl yaklaşık 1,7 milyon insan ölmektedir. Bunların çoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika'dadır. Dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır." dedi.

Veremin tedavisi

Veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu ve tedavi yöntemlerinin ise standart olduğunu ifade eden Karaoğlu. “Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin VSD ya da hastanede başlanması gerekir.

Aylık takiplerinin de VSD' de yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir. Ülkemizde verem savaşı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği strateji ile yürütülmektedir. Bu Strateji Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisidir (DGTS).DSÖ' nün hedefi; DGTS programları ile yayma pozitif (+) hastaların %70'inin bulunması ve bu hastaların %85'inin başarı ile tedavi edilmesidir. Türkiye'de 2008 yılında %81 yayma pozitif vaka bulma ve %91 tedavi başarısı ile bu hedeflere ulaşılmıştır." dedi. 

Verem hastalığının durumu

Türkiye'de yılda yaklaşık 17 bin yeni verem hastasının ortaya çıktığını ifade eden Karaoğlu, Verem hastalığının Türkiye genelindeki durumu hakkında ise şu ifadelere yer verdi:

“2008 Yılında Verem Savaşı Dispanserlerine (VSD) kayıtlı 18.452 verem hastası bulunmaktadır. Bu hastaların %62'si erkek, %38'i kadındır. Hastaların yaklaşık %70'inde akciğer tüberkülozu varken, %30'unda akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.) tutulmuştur.2008 yılı verem hastalarının %43'ü 15-34 yaş grubundadır. Veremin etkeni ''Mycobacterium tuberculosis'' basilidir. Uzun sürede çoğalır, kültürde 2-6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan bir basildir. Özel boyama yöntemi ile boyanır. Asit ile boyayı vermediğinden aside dirençli basil (ARB) denilir. Verem basilinin kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak (larinks) veremi olan hastalardır. Basil hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Balgam tetkikinde ARB pozitif bulunan hastalar daha fazla basil saçarlar. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.