Pankreas kanserinde yeni umut

Bezmi Alem Hastanesi'nde uygulanan bir ameliyat yöntemi, Pankreas kanseri olan hastalara yeni bir umut oldu.

Pankreas kanserinde yeni umut
Apple'ın kurucusu Steve Jobs, siyasetçi Yıldırım Aktuna, gazeteciler Mehmet Ali Birand, Ufuk Güldemir, tiyatrocu Yaman Okay, Patrick Swayze ve daha pek çok ünlü isim, Pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Bezmi Alem Hastanesi'nde uygulanan bir ameliyat yöntemi, Pankreas kanseri olan hastalara yeni bir umut oldu. Kapalı olarak yapılan ve hastada sadece minik izler bırakan yeni yöntemle ameliyat olan 66 yaşındaki kadın hasta sağlığına kavuştu.

Tıp dünyasında bugüne kadar kanserin tedavisinde kayda değer bir gelişme sağlanamadı. Ancak dünyada yeni kullanılmaya başlanan bir yöntem, hastaların açık ameliyat olmadan operasyon geçirmesini ve çok daha kısa sürede eski yaşamlarına dönmelerine imkan sağlıyor. Dünya'da çok sayılı merkezde hayata geçirilen yöntem, Türkiye'de de 5 kişide başarılı bir şekilde uygulandı. 

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi karaciğer, pankreas ve safra yolları cerrahasinde Operatör Doktor Ümit Malya ve Doç. Dr. Oğuzhan Karatepe tarafından uygulanan yöntem ile Trabzon'dan İstanbul'a getirilen 66 yaşındaki kadın hasta Bahati Canım'a uygulandı. Pankreas başında tümör teşhisiyle hastaneye yatan Bahati Canım'a laporoskopik yöntemle Whipple operasyonu yapıldı. 6,5 saat boyunca ameliyat masasında kalan hasta, önce yoğun bakıma sonra da normal odaya alınarak takip edildi. Bütün tetkikleri olumlu çıkan Bahati Canım, taburcu aşamasına geldi. 

Özellikle uykusuzluk ve mide ağrısı şikayetiyle Trabzon’da gittiği hastaneden İstanbul’a sevk edilen Canım, tetkiklerin ardından kendisine Pankreas kanseri teşhisi konulduğunu belirterek, ümidini kaybetmediğini ve ekibin kendisine çok yardımcı olduğunu anlattı. Ameliyatı yapan ekibe çok güvendiğini belirten Bahati Canım, "Varsa içecek suyum bir şey olmaz. Ailem de ameliyatı yapan doktor bey de çok moral verdi. O şekilde ameliyata girdim. Çok şükür şimdi iyiyim." dedi. 

Pankreas kanserinin ileri yaşlarda görülen çok sinsi bir kanser türü olduğunu belirten Karatepe, yöntemin dünyada çok az merkezde uygulandığını belirtti. Karatepe, “Bu kanserler pankreasın baş kısmında yerleşiyor. Genelde açık cerrahi kullanılıyor ama son yıllarda hastalara laporoskopik yöntemler de kullanılmaya başlandı. Biz de hastanemizde ilk defa, -Türkiye’de ilk seri bu- yöntemi 5 hastada uyguladık, başarılı olduk.” şeklinde konuştu. 

Karatepe, Amerika’daki ünlü sağlık merkezleriyle birlikte Türkiye’de Whipple operasyonunu başarı ile uyguladıklarını kaydetti. Yöntemin hasta vücuduna küçük demir çubuklar yardımıyla farlı noktalardan giriş yapılarak gerçekleştiğini belirten Karatepe, çubukların girdiği yerde oluşan küçük izler dışında hasta bedeninde iz kalmadan ameliyat yapılabildiğini, ayı zamanda hastanın kısa süre içinde eski hayatına dönüş yapabildiğini ifade etti. 

Aynı ekipte yer alan Operatör Dr. Ümit Mayla da, hasta geldikten sonra yapılan tetkiklerde tümörün erken evrede olması nedeniyle laparoskopik yönteme karar verdiklerini belirtti. Mayla, açık ameliyata göre sürenin değişmediğini ancak bu yöntemle hastaların operasyon sonrası hayat kalitelerinin daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Cihan Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.