Lökoğlu, taşeron sistemini eleştirdi

Bayburt Sağlık-Sen Şubesi 22- 28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri Haftası'na özel bir program düzenledi.

Lökoğlu, taşeron sistemini eleştirdi
Bayburt Postası - Bayburt Sağlık-Sen Şubesi 22- 28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri Haftası'na özel bir program düzenledi. Öğretmen Evi'nde düzenlenen programa Bayburt Sağlık İl Müdürü Zülkarni Özbek, Bayburt Sağlık-Sen Şube Başkanı Fikret Lökoğlu, Bayburt’ta görev yapan ATT, paramedik ve sağlık çalışanları katıldı.

Programda bir konuşma yapan ve sağlık çalışanlarına yönelik yapılan çalışmalara değinen Sağlık-Sen Şube Başkanı Fikret Lökoğlu, taşeron sitemini ise eleştirdi.
Ülke genelinde taşeron çalışma sistemi ile ilgili sorunlar yaşandığını söyleyen Lökoğlu,  "Bugün en riskli ve kamu eliyle görülmesi zaruri olan sağlık alanının taşeron eliyle yürütülmeye çalışılması anlaşılamamaktadır. İstihdam sorununun taşeron sistemi ile değil, atamalarda daha fazla ATT ve Paramedik alımıyla giderilmesi gerekmektedir. Yılda yaklaşık 50 bin öğretmen ataması yapılırken, atanan sağlık çalışanı sayısı 15 binin altında kalmaktadır. Atananlarda meslek bazında ayrıldığında sahanın ihtiyacını, özellikle de ATT ve Paramedik ihtiyacını karşılamamaktadır" dedi.

Lökoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Her yıl 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri Haftası olarak anılmaktadır. İnsanların hayatlarını kurtarmak için canla başla mücadele eden sağlık personellerimiz için özel olan bir haftaya giriyoruz. Ancak insanların hayatı ile ilgili müdahalelerde bulunan ve bunun için zamanla yarışan ATT’lerimiz maalesef hak ettikleri değeri görmemekte, hem mesleki sorunlarla hem de yetersiz çalışma koşulları ile mücadele etmektedir. Ayrıca, her yıl acil hastalara, trafik kazalarına, yangınlara müdahaleye gitmekte olan ambulansta görevli arkadaşlarımız, yaşanan kazalar nedeniyle hayatlarını yitirmekte ya da yaralanmaktadır. ATT’lerin sadece hastanelerde değil 112 Acil servislerde de görev aldıklarını düşünürsek, çalışanlar bu kadar risk altındayken ek ödemelerini riskli birim statüsünden alamamaları önemli bir sorun idi. Sendikamızın girişimleri sonucu toplu sözleşme masasında 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışanların, özellik arz eden birim katsayısından yararlanması ve asli görevlerinin yanında ambulans şoförlüğü görevini de yürüten 112 çalışanlarının performans puanlarına 10 puan daha ilave edilmesini sağladı.”

"Sağlıkçılar yıpranma payı alamıyor"


“Yine 112 acil servislerinde görev yapanların nöbet ücretleri yüzde 50 artırımlı ödenmeye başlandı. B Tipi Acil Sağlık Hizmeti çalışanları da riskli birim katsayısından yararlandırıldı. Bu çalışmalar yeterli mi? Elbette yeterli değil. 112 çalışanlarımızın önemli bir talebini örneklendirerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir kaza oluyor; olay yerine polis, itfaiye ve gazeteci geliyor. Müdahale etmek ve can kurtarmak için sağlık görevlileri geliyor. Sağlık görevlileri dışındaki herkes yıpranma payı alırken, sağlıkçılar yıpranma payı alamıyor. Bu anlamda yapmış olduğumuz araştırmalara göre polislerin tükenmişliği 25,85 puan iken, sağlık çalışanların tükenmişliği ise 23,96 puandır. Yani sağlık çalışanları, polislerle neredeyse aynı tükenmişliğe sahiptir. Her türlü fedakarlığa karşın 112 çalışanlarının yıpranma payından yararlandırılmaması önemli bir sorundur. Tükenmişliği polislerle aynı oranda olan sağlık çalışanlarımız yaşanan kazalar nedeniyle yaşamlarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının şehit sayılması ile ilgili yaptığımız girişimler sonucu Sağlık Bakanlığı tarafından “Şehitlik Beratı” verilmektedir."

"Şiddet olaylarına yetkililer bir an önce çözüm bulmalıdır"


“Sendikamızın TBMM Sağlık Komisyonu ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde dile getirdiği, görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınlarının da, şehit yakınlarının yararlandığı tüm imkanlardan yararlandırılması talebimizin takipçisi olacağız. Hastanelerde ya da vakaya gittikleri yerlerde hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete uğrayan Acil Tıp Teknisyeni arkadaşlarımız, diğer tüm sağlık çalışanlarımız gibi kendilerine yapılan bu muameleyi hak etmemektedirler. İnsanların hayatını kurtarmaya çalışan arkadaşlarımızın maruz kaldıkları şiddet olaylarına yetkililer bir an önce çözüm bulmalıdır. Sendikamızın ATT'lerin lisans tamamlama yolu ile paramedik olması yönünde yaptığımız girişimler sonucu Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarda da son aşamaya gelindi. 112 çalışanlarının 24 saatlik mesai süresinde yapılması planlanan değişikliğe çalışanlarımızın mevcut mesai sürelerinden memnun olmalarından dolayı karşı çıkmaktayız.”

"112 çalışma sistemi ile oynamayın"

“Ülke genelinde taşeron çalışma sistemi ile ilgili sorunlar yaşanmaktayken, bugün en riskli ve kamu eliyle görülmesi zaruri olan bu alanın taşeron eliyle yürütülmeye çalışılması anlaşılamamaktadır. İstihdam sorununun taşeron sistemi ile değil, atamalarda daha fazla ATT ve Paramedik alımıyla giderilmesi gerekmektedir. Yılda yaklaşık 50 bin öğretmen ataması yapılırken, atanan sağlık çalışanı sayısı 15 binin altında kalmaktadır. Atananlarda meslek bazında ayrıldığında sahanın ihtiyacını, özellikle de ATT ve Paramedik ihtiyacını karşılamamaktadır. Bu nedenle alım sayısının arttırılarak özellikle ATT ve Paramedik ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Sağlık-Sen olarak ülkemizde sağlık hizmetlerinin gelişimine katkı sağlamak ve sağlık çalışanlarının haklarını korumak için her türlü çalışmaya kararlılıkla devam edeceğimizin bilinmesini ister, tüm Acil Tıp Teknisyenleri arkadaşlarımızın 22-28 Mart Acil Tıp Teknisyenleri Haftası’nı kutlarız.”

Anahtar Kelimeler:
Fikret Lökoğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.