"Kanseri önceden bilmek mümkün"

Liv Hospital Genetik Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Hakan Cangül, kanser ve hipertansiyon gibi toplum genelinde sık görülen rahatsızlıkların önceden bilinebileceğini belirtti.

Aynı hastalığı taşıyan birçok kişinin, aynı tedavi yöntemine farklı reaksiyonlar vermesinin sebebinin genetik temellerde yattığını belirten Doç. Dr. Hakan Cangül: “Artık hipertansiyon ve kanser gibi sık görülen hastalıklarda kişilerin hangi ilaçlara hangi dozlarda daha iyi yanıt vereceği genetik testlerle önceden belirlenebiliyor. Özellikle kanserlerde tümöre özgü genetik profiller belirlenerek gereksiz agresif kemoterapilerden kaçınılıyor. Bu yaklaşım tedavilerin etkinlik ve güvenliğini maksimum noktalara taşıyor” dedi.

Herkesin genetik şifresi kendine özel olduğunu belirten Cangül, bu durumun en basit bir enfeksiyonu bile kendimize özgü yaşamamıza neden olduğu gibi aramızdaki fiziksel, fizyolojik, kişilik yapısı, sportif ve sanatsal beceri açısından oluşan farklılıkların da önemli bir kaynağı olduğunu söylüyor. 

Genetik şifrelerin organların oluşumu ve fonksiyonu ile ilgili bilgiler içerdiği gibi sık görülen hastalıklara olan eğilimin önceden belirlenmesi ve önlenmesi, vücut ağırlığının ve hormonal dengenin düzenlenmesi, sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olunmasını sağlayacak bilgiler içerdiğini belirten Cangül,  genetik testlerin bir kez yapıldığını ve sonuçlarının yaşam boyu devam edeceğini sözlerine ekledi.

Genetik şifreyi bilmek ne gibi avantajlar sağlar? 

  • Metabolizma faktörlerinizin belirlenmesi (Vücut ağırlığına etki eden faktörler, gıda intoleransları, diyetetik ihtiyaçlar)
  • Cildin ve organların genç kalmasıyla ilgili genetik faktörler (Genetik yaşınızın ve anti-aging ihtiyaçlarınızın belirlenmesi, sağlıklı yaşam)
  • Sık görülen hastalıklarla (kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, Alzheimer, osteoporoz vb.) ilgili risklerinizin belirlenmesi ve bunlara karşı önlem alınması
  • Üreme problemlerinin nedenleri ve çözümlenmesi
  • Ailevi kanserlerin belirlenmesi ve önlemesi
  • Kanserlerin bireye özgü tedavisi
  • Alerjilerin genetik olarak belirlenmesi
  • Riskler hastalık ortaya çıkmadan belirlenebiliyor 

Kişilerin genetik şifresinin ortaya çıkarılması, hastalıklardan korunmak için de bireyin önceliklerinin belirlenmesini sağlıyor. Genel sağlık tavsiyelerinin bazen kişinin bir konuda önemli bir riski varken, kendisi için önceliği olmayan konularda gereksiz yere endişelenmesine yol açabilir. Asıl üzerinde durulması gereken konular bu nedenle gözden kaçabilir. Günümüzde kişilerin sık görülen hastalıklarla (kanser, kalp-damar hastalıkları, obezite, diyabet vb.) ilgili risklerinin önceden belirlenip bu hastalıklar daha ortaya çıkmadan önlem alınabiliyor. 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.