İnsan ömrünü en fazla kısaltan 2 risk faktörü

Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ), sigara, içki ve sağlıklı olmayan hayat tarzının insan ömrünü kısalttığına dair daha net sonuçlar ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi.

İnsan ömrünü en fazla kısaltan 2 risk faktörü
Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ), sigara, içki ve sağlıklı olmayan hayat tarzının insan ömrünü kısalttığına dair daha net sonuçlar ortaya koyan bir araştırma gerçekleştirdi. 25 bin Almanın 20 yıla dayanan hayat tarzını ele alan DKFZ, her bir risk faktörünün bugün 40 yaşında olan birinin ortalama ömründen ne kadarına mal olduğunu hesapladı.

Ortaya çıkan sonuca göre insan ömrünü en fazla kısaltan risk faktörü sigara. Günde on sigaradan fazla içen bir erkeğin ömründen 9,4 yılını alırken, aynı miktarda sigara bir kadının hayatının 7,3 yılına mal oluyor. Araştırmaya göre günde ondan fazla sigara içmeyen kadın ve erkekler de hayatlarını beş yıl kadar kısaltıyor.

Alkollü içecekler de ortalama ömrü tehdit eden risklerin başında. Araştırmaya göre günde 5 kadeh alkol ve daha fazlası erkeklerde 3,1 yıla mal oluyor. Bilimadamları, kadınların aynı miktarda alkol tüketmeleri durumunda ömürlerinden ne kadar gittiği ile ilgili net bilgiye ise henüz ulaşamadı.

Bununla birlikte çok miktarda kırmızı et kadınlar açısından erkeklere kıyasla daha riskli. Kadınlar bu sebeple ömürlerinden 2,4 yıl kaybederken, erkeklerde bu rakam 1,4 yıla düşüyor.

İnsan ömrünü önemli ölçüde kısaltan faktörler arasında kilo fazlalığı ve kilo azlığı da geliyor. DKFZ araştırmasına göre, vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olan erkekler 3,1 kadınlar ise 3,2 yıl kaybediyor. Vücut kitle endeksi 22,5’in altında kalan erkeklerde kayıp 3,5 yıl olarak hesap edilirken, kadınlar da ömürlerinden 2,1 yılını kaybediyor.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.