Ihlamuru nasıl tüketmeli?

Yıllardır çay olarak değişik rahatsızlıkların tedavisi ile birlikte kullanılan ıhlamurun nasıl tüketilmesi gerektiğini Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik anlattı.

Ihlamuru nasıl tüketmeli?

Ihlamur çiçeği yıllardır çay olarak değişik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Avrupa İlaç Kurumu’nun, farklı ıhlamur türlerinin çiçeklerinin geleneksel olarak soğuk algınlığının belirtilerini hafifletici ve hafif stres vakalarında rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini kabul ettiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Ekrem Sezik, ıhlamur çiçeğinin etkili olmasında kullanılan çiçeklerin kalitesinin yanında hazırlama yöntemine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sezik, ıhlamur çiçeğinin kalitesiz olması durumunda Avrupa İlaç Kurumu tarafından  belirtilen   etkilerin sağlanmasının mümkün olmadığını belirterek ekliyor; ‘Açıkta, aktar gibi dükkanlarda satılan ıhlamurların kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çuvallarda, kutularda saklanan, kaç yıl önce toplandığı bilinmeyen, katıştırılmış olması muhtemel, mikroorganizma ve bu mikroorganizmaların meydana getirdiği aflatoksinler gibi zararlı maddeleri taşıyabilecek  çiçeklerin kullanılmasının  sağlığa yarar yerine zarar verebileceği de unutulmamalıdır. Bilinen firmaların mikrobiyolojik ve diğer kalite kontrolleri yapılmış poşet çayları tercih edilmelidir.” 

Ihlamur çayının hazırlanması ve tüketimi

Ihlamur şifa amacı için  içiliyorsa, içinde 2-2,5 gram ıhlamur çiçeği taşıyan 1 poşeti kupaya koyarak, üzerine çok kaynar olmayan sıcak su ilâve edilip, 5-10 dakika kadar bekletilerek içilmesini, eğer  ıhlamur keyif için   içiliyorsa, poşetin 4-5 dakika kadar sıcak suyun içinde tutulmasını öneriyor.

Sezik ayrıca, ıhlamur kaynar suda  uzun bir süre bekletilirse, yapısındaki maddelerin değişmesine paralel olarak, hafif sarı olan rengin kırmızıya döndüğünü, kendine has koku kaybolmaya başladığını ve yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için azaldığını içilenin, ıhlamur çayı olmadığını belirtiyor.

Ihlamur sağlığa katkıları

Ihlamur çayının soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı, terletici ve dolayısıyla hastayı rahatlatıcı etkilerinin bulunduğu, ayrıca hafif stres vakalarında da rahatlatıcı olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından kabul edilmiştir.

Son yıllarda  yapılan bir klinik çalışmada , 40-50 º’deki 500 ml suya iki poşet ıhlamur konmuş, hastaların 10 dakika ıhlamur buharları ile buğu yapması sağlanmış. ıhlamur buğusunun, hastalarda terletici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. 

Prof. Dr. Sezik, ıhlamur çay ve buğusunun   soğuk algınlığının etkilerini azaltmada  birlikte kullanılmasını öneriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.