Hanci'dan 'Dünya Hipertansiyon Günü' açıklaması

Bayburt İl Sağlık ve Halk Sağlık Müdürü Dr. İlker Hancı "17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü" nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Hanci'dan 'Dünya Hipertansiyon Günü' açıklaması
Bayburt Postası - Bayburt İl Sağlık ve Halk Sağlık Müdürü Dr. İlker Hanci "17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü" nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Dr. Hanci, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek tansiyonun kan dolaşımı için damarlarda gerekli olan kan basıncının normalden (120/80 mmHg) fazla olması olduğunu, bunun sonuncunun; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları olduğunu ifade etti:

Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabileceğini vurgulayan Hanci, şunları kaydetti:

"Bu nedenler kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılıktır. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olmaktadır. Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir."

Hanci, yüksek tansiyonu olan kişilerin,  tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmeleri, sağlıklı beslenmeleri, kilo kontrolu sağlamaları, fiziki aktiviteleri düzenli yapmaları ve tuz kullanımını azaltmaları gerektiğini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.