Hanci'dan '1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası' açıklaması

Bayburt Halk Sağlık Müdürü Dr. İlker Hanci, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olması münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Hanci'dan '1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası' açıklaması
Bayburt Postası - Bayburt Halk Sağlık Müdürü Dr. İlker Hanci, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası” olması münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Kanser hastalığının her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ve aslında bir çoğu önlenebilen bir hastalıkolduğuna dikkat çeken Hanci, "DSÖ istatistiklerine göre, Dünyada her yıl 14 milyondan fazla insana kanser teşhisi konuyor. Bu rakamın 2030 yılına kadar 21 milyona çıkması öngörülüyor. Dünyada kanser nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2000 ile kıyaslandığında, % 27,5 artış göstererek, 8,8 milyona yükseldi. Türkiye’de ise 2000 yılında 89,4 bin kişi kanserden hayatını kaybederken, 2015 yılında bu sayı 103,7 bine yükseldi. Türkiye’de kanserden ölenlerin sayısı 2000 ile kıyaslandığında, yüzde 16 artış gösterdi" dedi.

Açıklmasında kanser taramasının önemine değinen Hanci, şöyle devam etti:
 
"Kanser %30-40 oranında önlenebilmektedir. Alınabilecek önlemleri ; sigara içmemek, alkol almamak, ultraviyole Işınlarına maruz kalmayı azaltmak, enfeksiyonlardan korunmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, kilo dengesini korumak, stresle başa çıkmak, kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek, kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek şeklinde kabaca sıralayabiliriz. Kanser taraması; kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır. Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır. Ülkemizde kanser taramaları için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ücretsiz olarak hizmet vermektedir. KETEM’lerde; Rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez HPV DNA testi ile taranmaktadır, Meme kanseri taraması için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar 2 yılda bir mamaografi filmi çekilerek taranmaktadır, Kalın bağırsak kanser taraması için 50-70 yaş arası kadın ve erkekler 2 yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi ile taranmaktadır.

Bayburt KETEM’ de toplum bilincinin artırılması, erken teşhis ve tarama adına risk gruplarına yaptığımız çalışmalarda; 2014 yılından günümüze kadar meme kanserini önlemek amacıyla 2283 kişiye, rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla 3870 kişiye, bağırsak kanserini önlemek amacıyla ise 5463 kişiye kanser taraması yapılmıştır. Ayrıca belirli gün ve haftalarda stand çalışması yapılarak halkımızın kanser konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır.

Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı olarak hizmet veren Kanser Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), erken teşhis konusunda etkin bir çalışma yürütmektedir. Bu konuda vatandaşlarımızın ücretsiz olan taramalara aile hekimleri vasıtasıyla ya da direkt KETEM’e gelerek katılımlarını bekliyoruz. Tüm halkımıza “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasını” amacına uygun olarak anlamak temennisi ile kansersiz sağlıklı günler dilerim."


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.