Erkekler 17, kadınlar 11 sigara içiyor

Sağlık Bakanlığı, 81 ilde 20 bin 500 aile hekimine bağlı 15 yaş üzeri 18 bin 477 kişi üzerinde önemli bir araştırma yaptı.

Erkekler 17, kadınlar 11 sigara içiyor
Bayburt Postası - Sağlık Bakanlığı, 81 ilde 20 bin 500 aile hekimine bağlı 15 yaş üzeri 18 bin 477 kişi üzerinde önemli bir araştırma yaptı. Bakanlık, Temmuz-Eylül 2011 döneminde Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması’nı gerçekleştirerek vatandaşlara sigara kullanımı ile ilgili anket çalışması yürüttü. Çalışma kapsamında sigara kullanımı ile ilgili önemli sonuçlara ulaşıldı. Çalışmaya katılanlar erkeklerin yüzde 43’ü, kadınların yüzde 17’si sigara içiyor. Erkekler günde ortalama 17 adet sigara içerken, kadınlar ortalama 11 adet sigara içmekte. İçenlerin yüzde 57’si bırakmayı denemesine rağmen bırakamamış. Araştırmaya katılanların yüzde 35’i sigara bırakmayı denemeyeceğim cevabını verdi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kronik hastalıklar, kronik durumlar ve risk faktörlerine ait sıklığın oranı (prevalansların) yaş, cinsiyet ve bölgelere göre dağılımlarının belirlenmesi amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı ‘Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Sıklığı Çalışması’nı yürüttü. Türkiye’de kronik hastalıklar, kronik durumlar ve risk faktörlerine yönelik prevalansların (sıklığın) belirlenmesi ile bunların yaş, cinsiyet ve bölgelere dağılımlarının gösterilmesi amacıyla 81 ilde Temmuz-Eylül 2011 döneminde 20 bin 500 aile hekimine bağlı 15 yaş üzeri 18 bin 477 kişi incelenmiştir. Aile hekimlerince ve aile sağlığı elemanlarının yardımı ile Türkiye Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Saha Çalışması gerçekleştirildi.

Görüşmeye katılan, yaş ve cinsiyet bilgileri tamamlanmış olan 18 bin 477 kişinin yüzde 47’si erkek. Araştırmaya katılanların yüzde 69’u evlidir, yüzde 71’i kentte yaşamakta. Araştırmaya katılanların yüzde 18’i İstanbul’da yaşarken, bunu yüzde 14 ile Ege, yüzde 13 ile Akdeniz ve yüzde 10 ile Doğu Marmara gibi gelişmiş bölgeler izlemekte. Erkeklerde sağlık sigortası olmayanların oranı yüzde 11, kadınlarda yüzde 6’dır. Çalışma kapsamında anket formunda sigara kullanımı düzenli (her gün bir adet), ara sıra, kullanıyordu bıraktı ve kullanmıyor şeklinde sınıflandırıldı. Düzenli olarak sigaraya başlama yaşı soruldu. Halen kullananlara sigarayı bırakmayı deneme, deneyenlere tekrar bırakma düşüncesi, denemeyenlere bundan sonra deneme düşüncesi soruldu. Ayrıca evde sigara içilme durumu ile çalışanların iş yerinde sigara içilme durumu da ankette yer aldı. Çalışmaya katılanların yüzde 62’si sigara kullanmamakta, yüzde 24’ü düzenli, yüzde 6’sı ara sıra kullanmakta, yüzde 9’u ise bırakmış. Erkeklerin yüzde 37’si düzenli olarak sigara kullanırken kadınların yüzde 12’si düzenli olarak sigara kullanmakta. Ara sıra kullanım ile birlikte sigara içme erkeklerde yüzde 43, kadınlarda yüzde 17’dir. En yüksek sigara kullanma oranları 25-44 yaş aralığında görülürken en yüksek bırakma oranları da 55 ve üzeri yaşlarda.

Çalışmaya katılanların yüzde 9’u sigarayı bırakmış

Çalışmaya katılanlar erkeklerin yüzde 43’ü, kadınların yüzde 17’si sigara içiyor. Sigara içme durumları yaş gruplarına göre değişkenlik gösteriyor. En yüksek sigara kullanma durumu 25-44 yaş aralığında. En yüksek bırakma oranları erkeklerde 55 ve üzeri, kadınlarda 45 ve üzeri yaşlarda. Sigara içenlerin yüzde 18’i günde 1-5, yüzde 24’ü 6-10, yüzde 10’u 11-15, yüzde 38’i 16-20 adet sigara içerken, yüzde 11’i de bir paketten fazla sigara içmekte. Tüm yaş gruplarında en büyük grup, günde 16-20 adet sigara içenler. Erkeklerin yüzde 44’ü günde 16-20 adet sigara içerken, kadınların yüzde 22’si içmektedir. Erkekler günde ortalama 17 adet sigara içerken, kadınlar ortalama 11 adet sigara içmekte. Çalışmaya katılanlardan sigarayı bırakmış olanların oranı yüzde 9. Çalışmaya katılanlarda sigara içenlerin yüzde 57’si bırakmayı denemesine rağmen başarılı olamamış. Daha önce denemeyip, bundan sonra bırakmayı düşünenler yüzde 26 iken bırakmayı düşünmeyenler ve bırakmayı denemeyeceğim diyenler yüzde 35’dir. Nargile, puro, pipo gibi diğer tütün ürünlerinin kullananların oranı yüzde 3 olarak saptandı. Evlerin yüzde 37’sinde, işyerlerinin yüzde 23’ünde sigara içiliyor. İlk sigaraya başlama yaşı ortalama 18. Erkeklerde ilk başlama yaşı ortanca değeri 17 iken, kadınlarda 18’dir.

Sigara ile mücadelede yasal, ekonomik, sosyal alanlardaki önlemler önemli

Çalışmadaki sigara kullanma durumlarının daha önce yapılan çalışmalarla benzer bulunduğu belirtilen sonuç kısmında, “Tütüne karşı mücadelede, sigaraya başlamayı engellemede çok etkin olunamadığı söylenebilir. Sigaraya başlama yaşının ortanca değer olarak 17 olduğu görülmektedir. Bu yaş grubundan sonra hem düzenli kullanma oranları hem de günde içilen sigara miktarları giderek artmaktadır. Sigaraya başlama yaşının genç yaş gruplarında 16’ya düşmesi ya ilerleyen yaşla birlikte gerçek düzenli kullanım yaşının daha yüksek belirtilmesine ya da gerçekten başlama yaşının gençlerde daha erken olmasından Bununla birlikte sigara bırakma 44 ve 54 yaşlardan sonra yüzde 30’un üzerine ulaşmaktadır. Bu sonuç da sigaranın sağlığa zararlı etkilerinin yaşanmasından sonra kullananların bırakmaya yöneldiklerini göstermektedir.” denildi.

Bölgeler arası çok büyük farklar olmamakla birlikte en çok sigara içilen bölgelerin İstanbul ve Marmara olduğu vurgulanan sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“Batıda kentsel alanın yoğun olduğu bölgelerde sigara sorununa daha fazla önem verilmesine işaret ederken, en az sigara içilen Karadeniz bölgesinde sigara bırakmanın da yüksek olduğu görülmektedir. Sigara içenlerin yarısından fazlasının sigara bırakmayı denemiş olması, dörtte birlik bir grubun da bırakmayı düşünmesi sigara içenlerde sigaranın zararı konusunda bilincin oldukça gelişmiş olduğunu ve ülkemizde sigara bırakma hizmetlerini yaygınlaştırması gerektiğini göstermekte. Sigara dışındaki tütün tüketiminin genelde çok yüksek olmamakla birlikte, 15-24 yaş grubundaki gençlerde göreceli olarak yüksek olması dikkat çekicidir. Ülkemizdeki nargile içilen kafelerin gençler için bir sosyalleşme noktası olması göz önünde tutulmalı ve buna yönelik yasal düzenlemelerin de geliştirilmesi gerekmektedir. Sigara ile mücadele hızlı sonuç alınabilen bir süreç değildir. Bu nedenle yasal, ekonomik, sosyal alanlardaki önlemlerle çok yönlü olarak bu çabanın sürdürülmesi gerekmektedir.”

Haber: Cihan

Anahtar Kelimeler:
Sağlık BakanlığıSigara
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.