En uygun zaman yarıyıl tatili

Geniz eti büyümesi ve bademciklerin iltihaplanarak şişmesi, sonbahar ve kış aylarında çocukların en sık karşılaştığı sorunlardan biri. Günlerce yatıran bu hastalık, öğrencilerin eğitim yaşamlarını da geriye götürebiliyor.

En uygun zaman yarıyıl tatili
Medicine Hospital Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru Op. Dr. Hakan Gülen, nekahat devresi de düşünüldüğünde yarı yıl tatilinin bu hastalıkların tedavisi için uygun zaman olduğunu söyledi. 

Hakan Gülen, çocukların son 2 yılda 5-6 defadan fazla bademcik iltihabı olmasının ameliyat nedenleri arasında olduğunu dile getirdi. Vücuttaki her organ gibi bademciklerin de bazı görevleri olduğunu kaydeden Gülen, "Ancak bu olmazsa olmaz bir fonksiyon değildir. O yüzden halen dünya üzerinde özellikle çocuk yaşlarda uygulanan cerrahi müdahalelerin büyük bir kısmını bademcik ve geniz eti operasyonları oluşturur." bilgisini verdi. Bademcik ve geniz etinin hem infeksiyonlara hem de büyüklüklerine bağlı olarak bazı sorunlara yol açabileceğini belirten Gülen, şunları aktardı:

"Sık geçirilen infeksiyonlar, hem hastanın günlük yaşamını etkiler hem de sık sık ilaç kullanımına neden olur. Bademcik ve geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel oluşturur. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere yol açarlar. Bu hastalarda işitme kayıpları, horlama, burun tıkanıklığı, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlenmektedir. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir. Bademcik ve geniz etinin büyük olması orta kulağın havalanmasını bozar. Buna bağlı kulak zorunda çökme, orta kulakta sıvı toplanması ve işitme kaybı olur. İşitme kaybı bazen anne ve babanın farkedemeyeceği seviyede olur ve bu çocukların başarısız olmasına neden olur. Bademciklerin büyük olması yutma, beslenme ve konuşma sorunları yapar. Bademciklerin üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur. Ayrıca çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu, oluşan yü
z ifadesi nedeniyle geri zekalı görüntüsü, sinüzit ve buna bağlı baş ağrısı, geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu problemleri görülebilmektedir."

Bebeklik ve çocukluk döneminde bademciklerin vücut savunmasında önemli görev aldıklarını bu nedenle zorunlu koşullar dışında alınmalarının uygun olmadığını vurgulayan Gülen, "Zaten son yıllarda bademcik ameliyatları eskisi kadar sık uygulanmıyor. En sık yapıldığı yaşlar 2- 10 yıl arası. Eskiden yaz aylarında bademcik ameliyatı yapılmazdı. Bunun sebebi o dönemlerde çocuk felci salgınlarının yaygın olmasıydı. Günümüzde çocuk felci ortadan kalktığı için yazın ameliyat olmanın hiçbir sakıncası yok. Yine de aileler bu ameliyatı yarı yıl tatilinde veya okulun kapanmasına yakın dönemlerde yaptırmayı tercih ediyor." diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.