Aile hekimliği ile 16 milyon kişiye ulaşıldı

Sağlık Bakanlığı 30 il'de uygulanan Aile Hekimliği ile 16 milyondan fazla kişiye ulaşıldığını bildirdi. Bakanlık, 2017 tarihinden itibaren Aile Hekimliği yapabilmek için uzman Aile Hekimi olmak gerektiğini belirterek, uzman olmayan mevcut Aile Hekimlerinin de bu süreç içerisinde uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları gerektiği yönünde uyarıda bulundu. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yapılan araştırmaların aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite artışını daha da hızlandığı ve bunun sonucunda da gerek vatandaş gerekse sağlık çalışanı memnuniyetinde belirgin artışlar olduğu belirtildi. Uygulamanın yaygınlaştırılması sürecinde bazı hususların hayata geçirilmesine karar verildiğinin belirtildiği açıklamada şunlar söylendi:

Aile hekimliği ile 16 milyon kişiye ulaşıldı

Sağlık Bakanlığı 30 il'de uygulanan Aile Hekimliği ile 16 milyondan fazla kişiye ulaşıldığını bildirdi. Bakanlık, 2017 tarihinden itibaren Aile Hekimliği yapabilmek için uzman Aile Hekimi olmak gerektiğini belirterek, uzman olmayan mevcut Aile Hekimlerinin de bu süreç içerisinde uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yapılan araştırmaların aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite artışını daha da hızlandığı ve bunun sonucunda da gerek vatandaş gerekse sağlık çalışanı memnuniyetinde belirgin artışlar olduğu belirtildi.
Uygulamanın yaygınlaştırılması sürecinde bazı hususların hayata geçirilmesine karar verildiğinin belirtildiği açıklamada şunlar söylendi:

"Geçiş dönemi eğitimlerinin bitiş tarihi 2017 olarak belirlenmiştir. 2017 tarihinden itibaren Aile Hekimliği yapabilmek için uzman Aile Hekimi olmak gerekecektir. Uzman olmayan mevcut Aile Hekimlerinin de bu süreç içerisinde uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları öngörülmektedir.

Konu ile ilgili uzmanlık eğitimleri, ülkemizdeki hekim sayısının yetersizliği göz önüne alınarak, verilen hizmetin aksamayacağı şekilde planlanacaktır. Bu hususla ilgili olarak YÖK ile görüşmeler devam etmektedir.

Tıpta Uzmanlık Kurulu, yeni yönetmelik konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği ile Aile Hekimliği Uzmanlık müfredatının ve uzmanlık eğitiminin birinci basamak ihtiyaçlarına göre değiştirilmesi söz konusudur. Aile Hekimliği asistanlarının uzmanlık eğitimlerini sürdürürken, Aile Hekimliği uzman ve akademisyenlerinin gözetiminde Aile Hekimliği yapabilmeleri mümkün olacaktır. Böylece 2017 tarihinden itibaren birinci basamaktaki Aile Hekimliği hizmetleri, Aile Hekimliği uzmanları tarafından verilebilir hale gelecektir.

Öte yandan, üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Entegre İlçe Hastanelerinin Aile Hekimliği Polikliniklerinin Birinci Basamak Sağlık Kuruluşu sayılması, Sağlık Uygulama Tebliği ve diğer mevzuatta bu değişimin yer alması için Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmektedir. Aile Hekimliğine geçişte yapılan ilk ve devam eğitimlerinde, standartların geliştirilmesi için ilgili uzmanlık derneği TAHUD'un da katılımıyla yapılan planlama hayata geçirilmeye hazır hale getirilmiştir. Aile hekimliği uygulaması olan 4 pilot il'deki yani Denizli, Isparta, Gümüşhane ve Bayburt'taki sevk zinciri uygulamaları yakından izlenmekte olup, sonuçlar ilgili kurumlarla ayrıntılı olarak değerlendirilecektir."

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.