Bir önceki yazıma parantez açmak, yazılması gerekenleri sizlere aktarmak istedim. Çünkü Meşhed-i Kamber oyununda; üstün oyun gücü ile öne çıkan ve Bayburt tiyatrocularının ustası olan Fikret Özeler’in oyunculuğundan söz etmeden olmazdı. Piyes başlamadan önce şimdilerde uvertür dedikleri türden bir program devam ediyor olurdu...



Bayburt Radyosu…

İçerisine insan girebilecek büyüklükte bir radyo maketi. Anteni, ot bağlamada kullanılan kemden. Gacur gucur dönen ayar düğmeleri ve hareket eden bir ibresi vardır.

Radyo maketinin içerisinde Fikret Özeler ve Cemil Altay olmak üzere, hareket eden ibre ‘Bayburt’ üzerine geldiğinde haberler başlar:

-   Burası Bayburt Radyosu Haber Dairesi… Şimdi Haberler;
-   Bugün Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşunun 38. yıldönümüdür. Kutlama törenlerinde; temsili milis kuvvetlerinin, temsili ermeni zalimlerini Bayburt’tan kovmaları ahalinin alkışları ile karşılanmıştır.
-   Belediye ihtisap memuru Emin Efendi 30 Tezek arabasına ceza kesmiştir.
-   Urumelili Muzaffer Akduman’dan alınan üç araba tezek dondurulmuş olduğu için, Çarşı Hamamı külhanında sıcaktan çözülerek mayıs haline dönüşmüş, böylece hamamcı Şefik Efendinin kazıklandığı anlaşılmıştır.
-   Foto Seffat çocuk düşürdü(!) Adliyeye şahitliğe giderken bir çocuğa çarpan Foto Seffat, çocuğun düşmesine sebep olmuştur.

-   Şimdi Hava Durumu:
-   Dün yağan kar, tipiye dönüşecek.
-   Bulut hareketlerine gelince; cumulus bulutları alçalırken cumulum bulus bulutları yükselecek, andalbas bulutları tipiye, radiyotus bulutları gece kar yağışına sebep olacaktır.

***

Radyo haberleri böyle sonlanırken, Meşhed-i Kamber bizim yanımızdaki eşeğine binerek icra-i sanat etmek üzere dükkânına (sahneye) girer.



İlk müşterisi İbodaştır. Dişi ağrıyan İbodaşın dişini çekmeye hazırlanırken;

-   “Hangisidir İbodaş… Bu mudur?” deyip ilk dişi alır. İbodaş cevap verir:
-   O değil…
-   “Bu mudur İbodaş” derken, bir diş daha gider.
-   O değil, değilin yanındaki değil,
-   “Bu mudur?” Bir diş daha derken 32 dişinden olan İbodaş, bağıra bağıra dükkândan çıkar.

İkinci müşteri Hamal Apo; iki büklüm, hamal ipi omzunda dükkândan içeri girer.

-   Oy belim, belim…
-   Yat Apo…

Apo yatar, Meşhed-i Kamber 32 bardak yakar Aponun sırtında. Apo kalkar geldiği gibi iki büklüm, ipi omzunda dükkândan çıkar…

PERDE…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.