Işık: “Yerli otomobil 2020'den önce yollarda“

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü,...

Işık: “Yerli otomobil 2020'den önce yollarda“
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Bilimler Akademisi'nin bütçe ve kesinhesapları görüşülmeye başlandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sunuş konuşmasını yaparken özet değerlendirme yaptığını ifade etti. Bu sözler üzerine CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, takip edemediklerini ve bakanın nereden okuduğunu bilemediklerini söyledi. Ardından ise Çetin, "Sizin arkadaşlar hisleriyle takip edebiliyor ama bizim o kadar kabiliyetimiz yoktur." ifadelerini kullandı.

Bakan Işık ise "Küçük puntolarla yazdırdık, 56 sayfa oldu. Hepsini okumaya kalksak, epey sürer." dedi. Çetin de "Ara boşlukları biz okuruz. Şeytan ayrıntılarda gizlidir." diye konuştu. Bakan Işık da "Okuyun." şeklinde konuştu. 2003-2013 yılları arasındaki 11 yıllık dönem incelendiğinde; sanayi sektörü özellikle de imalat sanayi ülke büyümesinden daha hızlı büyüdüğünü, ülke büyümesine yön verdiğini belirten Işık, 62. Hükümet Programında ve son açıklanan Orta Vadeli Program’da imalat sanayinin milli gelir içindeki oranı ciddi şekilde ele alındığını dile getirdi.

Işık, Türkiye'nin Afrika ve Avrasya’nın Ar-Ge ve üretim üssü olmayı hedeflediğini vurguladı. Bugün artık GBS ile tarım, sanayi ve hizmetler ile bu ana sektörlerin altındaki tüm alt sektörlerin yaklaşık 500 kalem verisini bölge, il, ilçe, sektör, ölçek ve teknoloji düzeyine göre değerlendirebildiğini dile getiren Işık, "Ayrıca hangi ilin hangi illerle, hangi sektörün hangi sektörlerle ne büyüklükte bir ticari etkileşim içerisinde olduğunu, yani iller ve sektörler arası tedarik zincirini ve illerdeki sektörel yoğunlaşmayı analiz edebiliyoruz. GBS ile reel sektörün adeta MR’ını çekme imkanına kavuştuk." dedi.

Üç Y'nin 'Yerli', 'Yenilikçi' ve 'Yeşil' üretim şeklinde formüle edildiğini dile getiren Işık, "Yerli, Yenilikçi ve Yeşil üretimi artırmak ve üretirken de kalkınmada sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz." diye konuştu. Bu sözler üzerine CHP sıralarından "Bu formül sonra 'Ye, Ye, Ye' şekline dönüşmesin?" ifadeleri duyuldu.

"Tasarımını kendimizin yaptığı, patenti, lisansı ve markası Türkiye’ye ait olan yerli marka bir aracın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz." diyen Işık, şöyle devam etti: "Bu aracın da daha çok içten yanmalı motor değil, menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyoruz. Buna yönelik de sektörle güçlü iş birliği yapıyoruz. Sektörün gelişimine katkı sağlayacağına inandığımız Otomotiv Test Merkezi kurulması önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bursa Yenişehir'de dünyanın en iddialı test merkezlerinden birini kuruyoruz. Yerini belirledik, kamu yararı kararını aldık ve kamulaştırma işlemlerini başlattık."

2023 yılında bütün illerde bilim merkezleri kurulacağını açıklayan Bakan Işık, "2012 yılının Aralık ayında TSK ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla fırlatılan GÖKTÜRK 2 uydusunun Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanımı ve kabul testleri de başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. 15 Eylül 2014 tarihine kadar yörüngesinde toplam 9.760 tur atan GÖKTÜRK 2 uydusu ile toplam 4.500 kez iletişim kurulmuş, dünyanın farklı bölgelerinden 5000’den fazla görüntü alınarak toplam 7 milyon km2’lik alan görüntülenmiştir. 2010-2014 Ekim döneminde yaklaşık 62.614 işletmemize 1 milyar 13 milyon TL tutarında destek verdik." diye konuştu.

KOBİ’lere uygun koşullarda yatırım, işletme ve ihracat kredilerine erişmeleri için uygulanan KOSGEB KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında 2003 yılından bu güne kadar 1.12 milyar TL kaynak aktardıklarını, 11.8 milyar TL tutarında kredi hacmi oluşturduklarını anlatan Işık, "Böylece KOSGEB destek bütçesinden, 1990-2002 yılları arasındaki dönemde KOBİ’lere sadece 14.5 milyon TL kaynak aktarılmış iken 2003 yılından bu güne kadar KOBİ’lere toplamda 2.5 milyar TL kaynak aktarılmıştır. KOBİ’lerimizin zor günlerinde de yanlarında olan KOSGEB, son olarak Soma’da meydana gelen maden kazasından ve Suriye sınırında yaşanan olaylardan etkilenen esnaf ve KOBİ’lerimize yönelik olarak 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi imkânı sağlamıştır. Bu program kapsamında 2.593 işletmenin kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış olup 115.1 milyon TL kredi hacmi oluşturulmuştur." dedi.

2002 yılında 414 olan yıllık yerli patent başvuru sayısının 2013 yılında 4.630’a, toplam patent başvuru sayısı ise 1.892’den 12.209’a ulaştığını belirten Işık, şöyle devam etti: "Türkiye patent başvurularındaki artış oranında Çin ile birlikte dünyanın en başarılı ülkesidir. Yine 2002 yılında 36.429 olan yıllık marka başvuru sayısı 2013 yılında 108.581’e ulaşmıştır. Türkiye marka başvurusunda Avrupa birincisidir. Tasarımda ise 2002 yılında 20.302 olan yıllık başvuru sayısı 2013 yılında 43.673’e ulaşmıştır. Bu rakamlarla Türkiye Avrupa’da ikinci, dünyada dördüncü sıradadır. Artık hedefimiz nicelik artışının yanında nitelik artışını da sağlamaktır. Bunun için 3 strateji belgesini hazırladık, Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı yürürlüğe girdi. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları ile Coğrafi İşaret Strateji Belgeleri de kısa sürede yürürlüğe girecektir."

Her geçen yıl etkinliğini artırarak devam ettirilen piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri kapsamında; 2014 yılında (07/11/2014 tarihi itibariyle); toplam 64.902 farklı modelde sanayi ürünü denetlendiğini ifade eden Işık, "Bunlardan 11.918’i uygunsuz bulunmuş, 825 farklı ürün teste gönderilmiş, 45 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verilmiştir. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 2.253.157 TL idari para cezası uygulanmıştır. Denetlenen ürünlerdeki uygunsuzluk oranı yüzde 18,3’dür. Denetlenen ürünlerin yüzde 56’sı (36.345 ürün) ithal, yüzde 44’ü (28.557 ürün) yerlidir. Bakanlığımızca 2014 yılı içerisinde; akaryakıt ve LPG istasyonları, ölçü ve tartı aletleri, taksimetre ve takograflar ile elektrik, gaz ve su sayaçlarına yönelik yapılan 169.901 ürünün denetiminde yüzde 97,2’si yönetmeliklere uygun, yüzde 2,8’i de aykırı bulunmuştur. Petrol piyasasına ilişkin 72 ilde bulunan akaryakıt ve LPG istasyonlarında çapraz denetimler gerçekleştirilmiştir. Etkin bir asansör denetim sistemi oluşturmak amacıyla Asansör Eylem Planı’nı açıkladık. Bu planda öngördüğümüz eylemlerin hayata geçirilmesi için başta yasal düzenleme çalışması olmak üzere her türlü gayreti göstereceğiz. Düzenleme ve denetim görevimizi ilgili paydaşlarla birlikte kararlılıkla yerine getireceğiz." şeklinde konuştu.

Bakan Işık, Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının 2015 yılı toplam bütçe ödeneklerinin toplamını ise 6 milyar 10 milyon 49 bin lira olarak açıkladı.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.