Bayburt oto sanayide -20 bereketi

Bayburt'ta ani bastıran kuru soğuk araç sahiplerine de zor anlar yaşatırken, oto sanayi de bereketli günlere sahne oluyor...

Bayburt oto sanayide -20 bereketi
Bayburt Postası - Bayburt'ta ani bastıran kuru soğuk araç sahiplerine de zor anlar yaşattırıyor. Gece hava sıcaklığının -20'lerde seyrettiği Bayburt'ta sürücülerin korkulu rüyası haline gelen don olayları, kış mevsiminin en sessiz sektörünü bir anda hareketlendirdi. Aşırı soğukların bastırdığı kentte soğuktan olumsuz etkilenen Bayburt oto sanayisi, bu defa yoğun günlere sahne oldu. 

30 yıldır oto tamirciliği yapan Murat Sezek, son 3 günde 60 donan araca müdahale ettiğini söyledi.

24 saat boyunca don olaylarına müdahale ettiklerini söyleyen Murat Sezek, Kop Dağı başta olmak üzere Trabzon yolu üzeri ve Demirözü yolu üzerinde birçok aracın donarak yolda kaldığını söyledi. 

Şehir merkezinde de birçok don olayı yaşandığını belirten Sezek, "Özellikle sabahları vatandaşlar arıyor. İşe gidecek arabasını çalıştıramıyor. Dün gece fırıncı bir kardeşimiz aradı, işe gidecek araç çalışmıyor. Kalkıp gidiyoruz. Bu sıralar adeta 24 saat bu tür olaylara müdahale ediyoruz" dedi. 

Donma olaylarının daha çok dizel araçlarda yaşandığını söyleyen Sezek, "Benzinli araçlarda genelde donma olmaz. Oluyorsa da daha çok sürücü hatasından kaynaklanıyor. Sürücü bir yandan marşa basarken, bir yandan gaz pedalına basıyor. Bu sefer ateşleme zayıf düşüyor. Kıvılcım veremeyince de tabi motor boğuluyor. Dizel araçlarda ise tamamen farklı. Kışa girmeden önce tam bakım yaptırmayan araçların birçoğu kış boyunca bu sıkıntıyı yaşıyor" dedi. 

Kış aylarına girmeden araç akülerinin de tam şarj edilmesi gerektiğine vurgu yapan Sezek, sürücülere bazı önerilerde de bulundu. Sezek, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız araçlarını mümkün olduğu müddetçe ayaz almayacak bir bölgeye çekmeye gayret etsinler. Gece boyunca o soğuğu yiyen araçlarda elektrik sistemi işlemez hale geliyor. Tüm araç sahipleri ama özellikle dizel araç sahipleri kışa girmeden araçlarının kızdırma bujilerini, yağını -ince yağ kullansınlar-, mazot filtrelerini ve hava filtrelerini kontrol ettirsinler. Hem benzinli, hem dizel araçlar mutlaka akülerini şarj ettirsinler. Akü tam şarj olmayınca ayaz onu çekebiliyor. Çünkü Bayburt'ta araçlar kısa mesafe kullanılıyor. Kısa mesafede akü toparlayamıyor ve kendini harcıyor. Bunlara dikkat ettikleri taktirde bu tür donma olaylarıyla da karşılaşmazlar"

Öte yandan kar yağışı nedeniyle ulaşımın bir süre sağlanamadığı Kop Dağı Geçidi’ni kullanmak isteyen araçların park ettiği yerlerden biri Yeni Bayburt Sanayisi oldu. Yol açma çalışmalarının devam ettiği 2 gün süreyle araçlarını sanayi parkına çeken sürücüler, bu sayede araçlarına bakım yaptırırken kış mevsimi dolayısıyla tüm işlerin durduğu sanayinin de en hareketli günleri yaşamasına vesile oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Köksal Dursun 9 yıl önce

Aslandir Murat usta,aslan.Zor durumda her yerde,herzaman herkesin yanindadir.Hep güleryüzlü ve çalişkan olan Murat ustamiza hayirli ömürler dilerim...

Avatar
Ozan 9 yıl önce

Bayburt ta yaşadığım zamanlarda aracım dizeldi. Kışın gece eksi 18 dereyi geçtiğinde donma oluyordu. Benim önlemim gece sıcaklık -18 derecenin üzerine çıkınca aracı gece 00:00 da 10-15 dakika çalıştırırdım. Ayrıca motorun üstüne kalın bir kazak sarmıştım. Ayrıca mazot filtresinin bulunduğu teri bir kafamıza taktığımız yün başlık içine almıştım. Ayrıca motorun ön kısmına radyatör kısmına bir perde yaparak soğuk un girmesini engellemiştim. Ancak üşenip çalıştırmadığım gecelerde ise araba sabahları çalışmazdı. o zamanda hatamızı çekerdik ve kapalı garaja çektirip orada donun açılmasını beklerdim.
Yani kış memleketlerinde araban varsa garajın olacak

Avatar
murat coban 9 yıl önce

hızırdır murat ustammm

Avatar
Erhan SEZEK 9 yıl önce

kardeşim eline sağlık sayende arabam tek marşta çalışıyor.

Avatar
Taskin TASTAN 9 yıl önce

Tamir konusunda ustune usta tanimam.. dostlugu abiligi adam gibi adam iyiki varsin ustam

Avatar
cemil kandemiroglu 9 yıl önce

murat usta bayburtta her an işinizi yapabilen ve amalari olmayan elinden gelenin fazlasını yapmayı kendine huy edinmiş bir arkadaşımızdır. biz kendisinden razıyız. ALLAH ta ondan razı olsun.

Avatar
Ömer 6 yıl önce

Murat ustanın numarasını yazın da arayalım. Araç arıza yaptı