Üsküp'te müzik ve edebiyat ziyafeti

Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin ev sahipliğindeki konferansa; sanatçı Fırat Kızıltuğ katıldı. Sanatçı konferansın ardından katılımcılarla birlikte Rumeli türküleri seslendirdi.

Üsküp'te müzik ve edebiyat ziyafeti

Türk müziğinin önemli isimlerinden Fırat Kızıltug, Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin (YETKM), edebiyat ve kültür sohbetleri, kapsamında Kızıltuğ, üniversitenin Türkoloji bölümünde, Türk müzik tarihi, konulu bir konferans verdi.

Haber ve Fotoğraf: Esra Hasip

Türk musikisini Türkçenin ikizi olarak addeden Kızıltuğ, konuşmasında, edebiyat ile musikinin iç içe geçtiğini ve ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı. Kızıltuğ, kopuz coğrafyası olarak adlandırdığı ve Çin Seddi’nden Karpatlara Sibiryadan büyük sahraya kadar uzanan bölgede Türk musikisinin kullanıldığının altını çizdi.

Rumeli türkülerinin tanbura ustası Osman Pehlivan tarafından Türkiye’ye getirildiğini belirten Kızıltuğ, Balkan müziğinin Türk musikisi içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
  

Üsküp'te hem müzik hem de edebiyat ziyafeti

Kızıltuğ’un bu Makedonya’yı üçüncü ziyareti. 2004 yılında Makedonya’nın Ohri kentinde düzenlenen musiki çalışmalarını yöneten Kızıltuğ, 2005 yılında Üsküp çifte hamamda Yahya Kemal’in bestelenmiş eserlerinden oluşan bir konser vermişti. Türk müzik tarihi konulu konferansta Kızıltuğ, Üsküplülere hem müzik hem de edebiyat ziyafeti yaşattı.
 

Emektar sanatçı, klasik Türk müziği eserlerinin yanı sıra meşhur Rumeli türkülerini de katılımcılarla birlikte seslendirdi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.