“Televizyon yaygın değilken müzik daha güzeldi!”

Türk Edebiyatı ve Türk musikisi denilince akla birkaç isim gelir.

“Televizyon yaygın değilken müzik daha güzeldi!”
Bayburt Postası - Türk Edebiyatı ve Türk musikisi denilince akla birkaç isim gelir. Bu isimlerden biri de Fırat Kızıltuğ… Engin, kökleşmiş musiki ve edebiyat bilgisini, nazik davranışı ve lütufkâr üslubuyla birleştiren koca çınar, bir kez daha Türk Edebiyat Vakfı’nda sevenleriyle buluştu. Bizler de Bayburt Postası ailesi olarak, her zaman olduğu gibi değerli hocamızın gölgesinde bir mola verip, engin bilgisiyle dimağımızı açarken, musikisiyle de ruhumuzu dinlendirdik.  

Haber: Turgut Akaslan

Sohbet ve musiki dinletisi boyunca anılarından bahseden Fırat Kızıltuğ, kendisini dinlemeye gelenleri zaman zaman güldürürken, zaman zaman da duygusal anlar yaşattı. 

“Televizyonun yaygın olmadığı dönemde müzik daha güzeldi. İnsan müziği kulağı ile dinler.1985’lere kadar çok farklıydı.” diyen Kızıltuğ, radyonun önemini vurgularken, yerinin farklı olduğuna da dikkat çekti.  

Program boyunca birçok eseri, hikayesi eşliğinde seslendiren Fırat Kızıltuğ, mikrofonu dinleyiciye çevirerek onların da katılmasını istedi. Tatyos Efendi’ye ait olan "Gamzedeyim Deva Bulmam”ı katılımcılarla birlikte söyledikten sonra bir ekleme yapan Fırat Kızıltuğ “bunu iyi ki zamanında Barış Manço seslendirdi.” Dedi.

Programda kendisine ait olan “Ohri Yollarının İnce Taşları”nı, Ohri’de 28 Ocak 2005’te yoğun kar yağışlı bir gün de bestelediği bilgisini veren Kızıltuğ, önce hikâyesini anlattı, ardından da seslendirdi. İşte o kısa ve keyifli hikaye: 

“Ohri’den ayrılacağımız gün Çifte Hamamları’nda bir konser verdik. Yahya Kemal'in dedesi tarafından yaptırılmış ve işletilmiş bu mekan. Belki de Yahya Kemal bile bu hamamda vakit geçirmiştir. Konser çıkışında kar fırtınası ile karşılaştık. Dönemin Makedonya Maliye Bakanı yardımcısının arabasında kalacağımız otele giderken yazdımbu eseri. 2 saatlik yolu 5 saatte gidebildik. Kar küreme aracı önümüzü açıyordu, biz de arkasından gidiyorduk. Tüm yol boyu sürekli bu mısraları tekrarladım."

Geçtiğimiz günlerde 80 yaşına giren Fırat Kızıltuğ’a Bayburt Postası ailesi olarak yeniden huzurlu ve sağlıklı nice yaşlar diliyoruz. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.