1895 Bayburt’ta Ermeni Ayaklanmaları -1-

Yazı'ya Git
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüseyin Canaslan 10 yıl önce

Yunus hocam çok teşekkür ediyorum sabırsızlıkla yazının devamını bekliyorum. tekrar kaleminize sağlık ve kuvvet diliyorum.

Avatar
Zeynep 10 yıl önce

Hocam çok güzel olmuş elinize sağlık.

Avatar
Metin Sertbaş 10 yıl önce

Hınıs kazâsında otuz bin yüz doksan yedisi Müslim ve dokuz bin dört yüz altısı Ermeni ki cem‘an otuz dokuz bin altı yüz üç nüfûs sâkin olduğu ve iki yüz dördü sırf Müslüman ve on dördü sırf Ermeni ve sekiz kurânın mahlût bulunduğu tahkîk edilmiştir.
.

Avatar
Zeynep 10 yıl önce

Hocam çok güzel olmuş elinize sağlık.

Avatar
Mustafa Akcan 10 yıl önce

Hocam ellerinize sağlık. devamını bekleriz.

Avatar
Metin Sertbaş 10 yıl önce

Hınıs Vakası Kaynak belgede başka türlü anlatılmaktadır. Ermeni Olayları Tarihi 1 - Hüseyin Nâzım Paşa

“Hınıs Vak‘ası”

İsyân komiteleri ve fedâ’î bölükleri teşkîl etmek üzere envâ‘ evrâk-ı fesâdiyyeyi hâmilen şuradan buradan gelip aralarına yayılan ve kendi ıstılâhlarınca “propagand” ve “terör” tesmiye olunan Ermeni fesât nâşirleri ve müdehhişlerinin Hınıs ve kurâsındaki Ermenilere ilkâ’ ettikleri fikr-i isyan-kârâne tekâlîf-i emîriyyeyi tesviye etmemek üzere türlü bahânelere tevessül etmek ve Hınıs ve Muşca aşâ’ir-i ekrâd ile ahâlî-i İslâmiyyenin mazhar-ı ihtirâmı olmuş olan Şeyh Haydar Efendi gibi mazannadan bir zâtı her bir a‘zâ-yı bedeniyyesini bir parça ederek şehîd eylemek ve aşâ’irden Yusuf Ağa'yı yalnız bularak i‘dâm eylemek ve Hamîdiyye Süvârî Alayları yüzbaşılarından Halil Ağa'nın kerîmesi Reyhan'ı ve müte‘âkıben gelinini ...

Avatar
Metin Sertbaş 10 yıl önce

kaçırmak gibi mu‘âmele-i tecâvüzkârâne ve ser-bâzâneye cür’et etmiş ve oralarda asâkir-i şâhâne bulunmamasından nâşî müdâfa‘a-i cân ve ırz için hazırlanmakta bulunan ahâlî-i İslâmiyye o emir ve vesâyâ-yı hükûmete teb‘iyyetle sabr-hân olarak şu ahvâle tahammül etmeyi göze aldırmış iken, o fesât nâşirleri ile bi'l-ittifâk köylü Ermenilerin kurâ-yı İslâmiyye üzerine muhâcemelerine dayanamayarak mukâbele-i bi'l-misle mecbûr olmuşlardır. Bu sırada Erzurum'dan gelip yetişen Yâver-i Ekrem devletlü Şâkir Paşa Hazretlerinin himem-i mahsûsalarıyla şûriş kasabaya sirâyet ettirilmeksizin bastırılmıştır. Esnâ-yı i‘tişâşâtta İslâmlardan altı ve Ermenilerden otuz iki maktûl vukû‘ bulmuş ve ba‘zı köylerde emvâl ve zehâ’irce de zâyi‘ât olmuş ise de taraf taraf çıkarılan me’mûrlar ma‘rifetiyle pey-der-pey istirdât olunarak eshâbına i‘âde olunmakta ve hattâ Hınıs'a muvâsalatımızda kaymakam vekîlinin istirdâd-ı emvâl için kurâda gezmekte bulunduğu görülmüştür.

Yazı'ya Git