''Yılın Ahisi'' Eşref Boyacı

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda Yılın Ahisi seçilen Eşref Boyacı’ya  kaftanını Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Selahattin Karaman giydirdi...

''Yılın Ahisi'' Eşref Boyacı

Bayburt Postası - 17-22 Eylül 2012 tarihleri arasını kapsayan 25. Ahilik Haftası Bayburt’ta da bir programla kutlandı. Bayburt’ta ilk kez 2009 yılında kutlanmaya başlanan programın bu yıl dördüncüsü gerçekleşti. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programda Yılın Ahisi seçilen Eşref Boyacı’ya  kaftanını Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Selahattin Karaman giydirdi.

Her yıl olduğu gibi katılımın az sayıda olduğu programa, Bayburt Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, İl Emniyet Müdürü Mesut İnce, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Selahattin Karaman, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı H.Mehmet Sekmenli, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Elçi ve esnaflar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmaları yapıldı. Açılış konuşmasını Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahattin Karaman yaptı. Selahattin Karaman, Bayburt’ta 4. kez düzenlenen Ahilik Haftası programına esnafların ilgisizliğini eleştirerek başladığı konuşmasında Ahilik kültürünün temel kurallarından bahsetti.

Karaman, ahiliğin alın teriyle geçinmek ve yardımlaşma ve toplum düzenini korumak gibi ilkeleri olduğunu ifade ettiği konuşmasında, “Ahiler, satın alma işlerinde birlikte davranır, kazançlarının bir bölümünü paylaşırlar. Bozuk veya hatalı mal satmazlar. Fiyatları hep birlikte belirlerler. Meslek kurallarına uymayan üyeler, yalnızca teşkilattan çıkarılmakla kalmaz, mesleklerini bulundukları bölgede bir daha yapamazlar.” ifadelerini kullandı.

Bayburt Valisi Hasan İpek ise, Ahilik Haftası ile ilgili yaptığı konuşmasında, ahiliğin geçmişte esnafların kardeşliği üzerine kurulu bir okul olduğunu ve  zaman içerisinde bu değerlerin yitirildiğini belirterek, yerine gelen Esnaf ve Ticaret odalarının ahilikle aynı ruhu taşımadığını söyledi.

Ahi’lerin bir işi yaparken ibadet edercesine yaptığını ve ticaret yaparken veya bir çocuğa meslek öğretirken kendisini bir öğretmen yerine koyduğunu ifade eden Vali İpek, kuşağını kuşanan bir ahinin yaptığı işten herkesin emin hale geldiğini ve hem ahlâken, hem de beceri itibariyle dört dörtlük bir insan olduğuna herkesin itimat ettiğini belirtti.

Günümüzde her şeyin var olduğunu  ama bazen şinas ruhunun olmadığını bu yüzden sıkıntılar çekildiğini dile getiren Vali İpek, “Ben Bayburt’ta bunun daha farklı olduğunu düşünüyorum. Birçok tenkitler yapılıyor, bu çok güzel bir şey. Tenkit olacak ki kendimizi daha iyi geliştirebilelim, daha ileriyi görebilelim. Aynaya  bile baktığımızda kendimizin güzel yerlerine bakmaya çalışıyoruz, hiç çirkin tarafları görmek istemiyoruz. Ama birileri de bize çirkin tarafımızı gösterdiğinde orayı da bir şekilde düzeltmemiz gerekiyor” dedi.

Vali İpek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İnşallah ahiliği Türkler olarak canlandıracağız”

“Ahilik her salladığınız çekiçte Allah’ı zikrettiğinizi düşünüyorsunuz. Her tarttığınız kuru fasulyede Cenabı Allah için bir şey yaptığınızı düşünüyorsunuz ve bu inançla ticaret yapıyorsunuz. El rızkı suphanallah diyorsunuz, Allah diyorsunuz, benim rızkımı ver diyorsunuz. Şimdi böyle bir ticarette bu günkü kapitalist sistemin içerisindeki çarpışmalarınızın arasındaki büyük manevi farkı bu Ahilik haftası sebebiyle görmenizi istiyorum. Bunun için daha açık ve net konuştum. Ahilik böyle bir şeydir. İnşallah bir gün dünyada ahiliği Türkler olarak canlandıracağız. Türkiye Cumhuriyeti olarak bunu yapacağız ve belki de ilk defa Bayburtlular olarak yapacağız.”

“Bayburt’un ahiliğe uyan yapısını koruyor”

“Bayburt, tarihte bölgede ‘şeher’ olarak adlandırılan ve bu kültürün yeri, hem aile yaşantısı, hem ticaret yaşantısı olarak bu kültürün bölgedeki gerçekten merkezi olmuş, ve bölgede ciddi bir ‘şeher’ denilen tek yer olmuş. Bu anlamda Bayburt’un da inşallah hem bizim bu çalışmalarımızla, hem maneviyatıyla, hem reel yapısıyla önderlik etmesini temenni ediyorum. Bunun içinde alt yapımız var, yapıyoruz. Bayburt’un geleceği birçok anlamda gerçekten çok parlak. Çünkü doğası bozulmamış, göç etmiş insanı bozulmamış, gerçekten ahiliğe uyan insan yapısı halen duruyor.”

“Köylerimizin, şehrimizin atlı yapıları çok iyi”

“Bayburt’un eğitim düzeyi gayet iyi, sağlıkla ilgili sıkıntılarımız hemen hemen hiç yok. Köylerimizin, şehrimizin atlı yapıları çok iyi. Bu güne kadar kimse bana bizim elektriğimiz, suyumuz, kanalizasyonumuz yok diye gelmedi. Gelenler ise ‘benim köyüme de bir tane çocuk bahçesi yap’, ‘köyümün içini asfalt yap’ veya ‘parke yap’, işte ‘benim köyüme de gölet yap bende alabalık yetiştireyim, balık tutayım’ diyor. Ahilik haftasının katılımcıların artmasıyla gelecek yıl devam etmesini diliyorum. Bu haftanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinize hayırlı kazançlar diliyorum.”

Törende, yılın ahisi seçilen Eşref Boyacı’ya, Bayburt Valisi Hasan İpek ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Budak tarafından plaket ve onur belgesi takdim edildi. Yılın esnafı seçilen Rahmi Güçlü’ye plaketini ise Belediye Başkanı Hacı Ali Polat verdi. Tören, Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere BTSO Başkanı İbrahim Yumak tarafından hediye verilmesiyle son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
Yılın AhisiEşref Boyacı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.