‘Vâkıflar’, Bent Hamamı’na da vâkıf ol!

Akkoyunlu mirası Bent Hamamı’nın içler acısı halinde değişilik yok!

‘Vâkıflar’, Bent Hamamı’na da vâkıf ol!

Bayburt Postası - Tarihi mekânların bakımsızlıktan yok olmaya yüz tuttuğu bir şehir olarak anılan Bayburt’taki birçok tarihi eserin hali içler acısı.

Ferahşad Bey’in mirası olan Bent Hamamı, 32 yıldır kullanılmıyor. Galer (Nurlan) Hamamı gibi kaderine terkedilen Bent Hamamı, geçmişin yok oluşunu gözler önüne sermeye devam ediyor.

Bayburt il olmadan bir yıl önce, 1988 yılında faaliyetini durduran Bent Hamamı, o gün bugün kullanılmıyor. 32 yıldır kullanılmayan taraihi hamam, restore edilmeyi bekliyor.

Gökçedere’deki eserlerle birlikte Akkoyunlu Ferahşad Bey’in mirası olan tarihi hamam, en son Gökçedere’deki cami ve medrese için alınan restore kararının dışında tutuldu. Vakıflar, geride kalan süreçte bölgede birçok hamamı restore etmesine rağmen, tıpkı Galer Hamamı’nda olduğu Bent Hamamı’nı da görmüyor.

Tarihi Bent Hamamı’nın işletildiği dönemleri yakından bilen Mustafa Akyüz (64) hamamın; en son Atilla Öktem, Hacı Şadan Çalışkan ve Ali İrkilmez tarafından işletildiğini,  her gün öğleden sonra bayanlara, akşamdan sonra ve öğlene kadar ise erkeklere hizmet ettiğini ve çok özel mimarisinin olduğunu söyledi.

Akyüz, Bayburt’un  il olmasının ardından tarihi hamamın restore edilmesini çok beklediğini, bu ata mirasına gösterilen ilgisizliğin üzücü olduğunu belirtti.

Hamamın her sene kış aylarının ardından bahara biraz daha eksik çıktığını hissetiğini ifade eden Akyüz, “Kar ve yağmur suları hamamı her sene biraz daha yok ediyor. Bu tarihi hamam yok olmadan kurtarmak lazım. Yazık, zaten kaç tane tarihi hamamımız var. Biz kalktığımızda Şair Zihni Okulu civarında Şengük Hamamı da vardı ama o yok oldu. Bari Bent Hamamı’nı, Galer Hamamı’nı kurtarsınlar” dedi.

Öte yandan, kentin merkezinde olduğu için çirkin görüntüsüyle de dikkat çeken tarihi eserin uzun yıllardır bu haline son verilmemesine isyan eden vatandaşlar, yetkililerden artık ilgi bekliyor.

Haber: Murat Okutmuş


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ruhi 3 yıl önce

Tarihi eserlere alakanızdan dolayı Gazetenizi ve Gazeteciliğinizi tebrik ediyorum.

Mezardan başkada tarihi eserlerimizin olduğunu ne zaman anlayacaklar.

Ferahşad Bey Külliyesinin restorasyonu için emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Bu zor dönemde bile restorasyon için kaynak ayıran Devletimize Allah zeval vermesin. İnşAllah Bent hamamıda restorasyon kapsamına alınır.

Avatar
Ecdad torunu 3 yıl önce

İvedilikle kültürel mirasımız olan bu eserlerimizin restorasyonunun tamamlanarak gelecek kuşaklara aktarılmasını bekliyoruz...Çok üzüldüm.Gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederiz...

Avatar
tahir,recep,erdoğdu 3 yıl önce

g.hanede,olsa,idi,20,sefer,yapılmıştı.,h.ali,polata,b eye,duyrulur.kalın,sağlıcakla

Avatar
AKKOYUNLU 3 yıl önce

Çok güzel bir haber olmuş keşke haber yapılmadan hacıferahşadbey vakıf yetkililerinden bilgi alınsaydı. Uzun süren uğraşlar neticesinde Hamamın projelendirme aşaması tamamlanmış .Gerekli protokeller imzalanmış En kısa sürede yapımına başlanıp Aslına uygun bir şekilde restore edilecektir. Bent Hamamının Aslına uygun birşekilde restore edilmesi için uzun süredir gayret gösteren vakıf mütevellimiz Haluk Akkoyunlu ya Bayburt postasına ayrıca tşk ederiz .