''Türkiye - Azerbaycan İlişkileri ve Dede Korkut''

19. Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni programı kapsamında panel düzenlendi.

''Türkiye - Azerbaycan İlişkileri ve Dede Korkut''

Bayburt Postası - 19. Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni programı kapsamında panel düzenlendi. Bilim Eğitim Kültür Derneği (BEKDER) öncülüğünde düzenlenen panelin konusu 'Türkiye - Azerbaycan İlişkileri ve Dede Korkut' oldu. Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Bayburt Valisi Hasan İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Azerbaycan Miras İçtimai Birliği Başkanı Fariz Khalilli, BEKDER Başkanı Mete Emir, akademisyenler, bazı daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını BEKDER Başkanı Mete Emir yaptı.

Dede Korkut’un Bayburt’a mal olmuş bir değer olduğunu ve Dede Korkut’un Bayburt’la anılmasının şaşılacak bir durum olmadığını söyleyen Mete Emir, Bayburt’un çok köklü kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti.

Emir, Dede Korkut’un dünya genelinde tanınan bir değer olduğunu ve 1999 yılında UNESCO’nun Dede Korkut’u dünyada anılması gereken isimler listesine aldığını ifade ederek, 1999 yılının Dede Korkut yılı olarak kutlamasının dünya genelinde Dede Korkut’a daha çok ilgi duyulmasına sebep olduğunu söyledi.

Emir’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise, "Dünyaya baktığımız zaman sanal ve suni değerler etrafında birleşmeler görüyorum. Oysa bizim gerçek değerlerimiz var. İşte Dede Korkut, Hoca Ahmet Yesevi, Yusuf Has Hacip, Kaşgarlı Mahmut gibi değerlerimiz var. Bu değerlerimizle birlikte bir güç haline gelip Müslüman Türk Dünyası’nı geleceğe taşıma sorumluluğumuz var. Tabi Turan dediğimiz bir ülkümüz var. Bunu gerçekleştirmeye inşallah yaklaşıyoruz. Ama bunu gerçekleştirirken Dede Korkut ve Ahmet Yesevi'de olduğu gibi İslami kültürü işin içine sokmak suretiyle Turan’ı gerçekleştirebiliriz" dedi.

Konuşmaların ardından Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Fidan’ın oturum başkanlığını yaptığı ve “Türkiye Azerbaycan İlişkileri ve Dede Korkut” konulu panele Azerbaycan Miras İçtimai Birliği Başkanı Fariz Khalilli, Azerbaycan’dan akademisyenler Prof. Dr. Şikar Kasımov, Prof. Dr. Kamil İbrahimov, Prof. Dr. Abbas Seyidov, Doç Dr. Nazire Abdullazade, Azerbaycan Miras İçtimai Birliği İtalya temsilcisi Lugiai Scrinzi ve Bayburt’tan eğitimci Dursun Ali Emir konuşmacı olarak katıldılar.

Panel sonunda Bayburt Valisi Hasan İpek ve Belediye Başkanı Hacı Ali Polat tarafından panelistlere birer plaket takdim edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.