Sahipsizliğin son vesikası!

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, bakanlık tarafından öncelikli alanlardan biri olarak seçilmesine rağmen Bayburt Kalesi’nde arkeolojik kazı çalışmalarının neden başlatılmadığı sorusunu yanıtladı...

Sahipsizliğin son vesikası!
Bayburt Postası - İlgili Bakanlık tarafından öncelikli alanlardan biri olarak gösterilmesine rağmen, Bayburt Kalesi’nde arkeolojik kazı çalışmaları neden başlamıyor/başlayamıyor ve neden sonuçlandırılamıyor? Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, işte bu soruyu yanıtladı. Akbulut'un Bayburt Postası'na yaptığı açıklamalarda "çok ilginç" yanıtlar ve bilgiler var.

Anadolu’nun en önemli kültür miraslarından biri olan Bayburt Kalesi’nin kaderi maalesef değişmiyor. Bayburt Kalesi 1987 ve 2007 yıllarında iki ayrı onarım gördü ve her iki onarım çalışması da yarım bırakıldı.

Neden? İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut, 2007 yılında yapılan onarım çalışması ile birinci surların 4’te 3’ünün tamamlandığını söylüyor. Ya diğer kısımlar? Akbulut; eksik kalan onarımlar için her yıl tekrarlanan taleplerinin ve ödenek isteklerinin sonuçsuz kaldığını söylüyor.
 
Bayburt Kalesi’nin sağlıklı bir şekilde turizme açılmasının önünde, arkeolojik kazı engeli de var. Akbulut, bu engeli aşmak için de bakanlar kurulundan çıkarılacak karara işaret ediyor. Bakanlar Kurulu'ndan karar çıkarılmadığı takdirde, arkeolojik kazı mümkün değil!

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü; bakanlık sitesinde öncelikli kazı yapılacak yerler arasında gösterilen Bayburt Kalesi için şu ana kadar olumlu sonuçlanan bir başvuru olmadığını söylüyor.

Konu ile ilgili arkeoloji ve sanat tarihi bölümleri olan üniversitelere yazı yazdığını açıklayan Akbulut, 2012 yılında 9 Eylül Üniversitesi’nden bir öğretim üyesinin başvurduğunu ama onun da Bakanlık tarafından uygun görülmediğini belirterek şöyle konuştu:
 
"Müracaat eden olmadı, biz bulduk, onu da bakanlık kabul etmedi”

“Yakın zamanda bir arkeolojik kazı görünmüyor. Arkeolojik kazı, kurtarma kazısı ve bilimsel kazılar yapılıyor ülkemizde. 2007 yılında kurtarma kazısını yaptık. Kurtarma kazısını müzeler yapabiliyor.  Surlarda yıkılmış temele inmemiz gereken yerler vardı, bunun için mecburen kurtarma kazısı yapıldı. Birinci surların yapımının 4’te 3’ü de tamamlandı. Geri kalan kısmın rölövesi hazır. 500 bin lira gibi bir ödenek gerekiyor. 2011, 2012, 2013 yılında programa alındı. Ama sadece bin lira konuldu. Arkası gelmediği için ihalesini yapıp restoresini yaptıramadık.

Arkeolojik kazı yapılabilmesi için, bir üniversitenin arkeolojik bölümü ile protokol yapmamız gerekiyor. Arkeoloji veya sanat tarihi bölümlerinde profesör veya doçent olan öğretim görevlisinin 'bu işi yapacağım' diye müracaat etmesi gerekiyor. Zaten arkeolojik kazı yapılması için 2011, 2012, 2013 yıllarında bakanlığımızın internet sayfalarında duyurular var. Ülkemizin öncelikli kazı alanları kısmında ilana çıkılmış. Bugüne kadar müracaat eden çıkmadı. Vali Hasan İpek zamanında izin isteyip, arkeoloji bölümü olan üniversitelere yazı yazdık. 9 Eylül Üniversitesi’nden bir hoca müracaat etti. Onun kazı yapmasına da bakanlık izin vermedi. Zaten arkeolojik kazı içinde Bakanlar Kurulu kararı gerekli. Ancak Bakanlar Kurulu müsaadesi olunca bu kazılar yapılabiliyor.”

Bayburt Kalesi için arkeolojik kazı engelinin aşıldığı takdirde yapılacak olan çalışmalar hakkında da bilgi veren Akbulut, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bayburt Kalesi’ni turizme açmak benim en büyük idealimdi. Bayburt'a 2000 yılında geldim, arada Yozgat’a gidip geldiğim dönem oldu ama bu geçen zamanda bir türlü bu idealimi gerçekleştiremedim. Bu durum beni üzüyor ve maalesef bunu başaramadım. Arkeolojik kazıyı mutlaka yapmamız gerekiyor. Ayrıca ikinci ve üçüncü surların da onarılması lazım. Bunları bitirdikten sonra oradan çıkan dokunun onarılabilenlerini onarıp, onarılamayanların ise sağlamlaştırılması lazım. Ondan sonra da o tarihi dokuya zarar vermeden uygun mekânlar yapmak gerekiyor; ışıklandırma, gezi parkurları, foto safari kuleleri... Daha sonra da, uzmanlar tarafından o döneme dair yapılacak bir girişle hizmete açılması lazım. Bunu yapabilmek içinde birçok aşamadan geçmemiz gerekiyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
çinimaçin 10 yıl önce

Bayburt kalesi, bölgenin yüz karası. pislikten geçilmiyor

Avatar
Özer Yıldız 10 yıl önce

500 Bin mi? 1 ayakkabı kutusu alt tarafı

Avatar
Bayburtlu 10 yıl önce

Bu ayıp da size yeter kalkın Ankara'ya gidin ikinci milletvekilimiz başbakan. kültür merkezini kiraya vererek müdürlük olmaz

Avatar
Adalet Adiloğlu 10 yıl önce

İl kültür müd açıklamaları gerekçeli karar değil.
2.ci sorumluluk sn vekil özbektir.
nedenmi kendisine sorunuz.

Avatar
garipbayburt 10 yıl önce

Bayburt il kültür türizm müdürlük binasındaki lavabolar içler acısı bayburt gerçekten sahipsiz işi kalmış allaha gerisi geyik muhabbeti gümüşhana pırıl-pırıl

Avatar
Akın 10 yıl önce

Özer Yıldız bey ayakkabı kutusu gerekçe değil zira kültür müdürlüğü siyasi değilki. bu itibarla,sorumluluk ve proje üretmek müdürün elinde. 9 yıldır ne yaptı?ne yapcak durum ortada. emit fuarında, kete-ehram,başka pes doğrusu

Avatar
Selami-Ankara 10 yıl önce

Bayburtu cek, cakla bitirdiler.

Avatar
Müşteba Zozik 10 yıl önce

2 yıl önce kültür bakanı Sn. Ertuğrul Günay beye kalede, kahvaltı verdiler, sn raci bayrak
ve müdür, (bahri akbulut) kalenin restarosyonu için söz aldılar, netice yok, bayburta yazık değilmi?