Nam-ı diğer ‘en iyi 10 uzak müzeden biri’

Her geçen gün hem ünü hem de ziyaretçi sayısı artan Baksı Müzesi, yoğun bir ilgi görüyor.

Nam-ı diğer ‘en iyi 10 uzak müzeden biri’

Bayburt Postası - Her geçen gün hem ünü hem de ziyaretçi sayısı artan Baksı Müzesi, yoğun bir ilgi görüyor. Tam adıyla Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, her yıl ilgi alanını büyütmeye devam ediyor. Prof. Hüsamettin Koçan tarafından kurulan ve 2010 yılında kapılarını tüm ziyaretçilerine açan Bayburt’un ilk ve tek sanat müzesine son zamanlarda büyük rağbet var.

2000 yılında filizlendikten sonra aşamalı projesiyle yükselen ve 10 yıllık bir uğraş sonucunda dev bir alan üzerine tamamen kurulan müze, ilk bakışta atölyeler, sergi salonları, kütüphane, konferans salonu, çağdaş sanat galerisi ve konuk evini içeren devasa yapısıyla dikkat çekmişti.

Mimari yapısıyla görenleri adeta büyüleyen müze, 2010 yılında yapılan görkemli açılış töreninin ardından dünyaca ünlü isimler tarafından hazırlanan sergilerle Türkiye’nin gündemine oturdu ve kısa sürede tüm sanatseverlerin dikkatini çekti. Her yıl uzmanlar tarafından yürütülen eğitim programlarıyla üretilen eserlerin tüm yıl boyunca görücüye çıktığı müzenin sanat galerisi ise son zamanlarda ziyaretçi akınına uğruyor.

Sahip olduğu konum ve kuruluş hedefiyle de dünyanın en iyi 10 uzak müzesinden biri olarak nitelendirilen ve aynı zamanda da Anadolu’nun sanat kalesi olarak kabul edilen müze, bulunduğu bölgenin insanı tarafından 7’den 70’e gruplar halinde ziyaret edildiği kadar en uzak diyarlardan gelen sanatsever turistleri de ağırlıyor.

“Geçmişimizi geri kazanmak istiyoruz”

Günlük ziyaretçi sayısı her geçen gün biraz daha artan müzenin turizm mevsimi olmadığı zamanlarda da yoğun bir ilgi gördüğünü söyleyen Prof. Hüsamettin Koçan, müze ilgili açıklamalarda bulundu. Beklenenden daha fazla ilgi gördüklerini söyleyen Prof. Koçan, “Müzemize yoğun bir talep var. Bu talep bizi biraz şaşırtıyor. Şu anda turizm mevsimi olmadığı halde ziyaretçiler gruplar halinde gelip gidiyor. Günlük yüz civarında ziyaretçi hedeflemiştik ama beklediğimizin üstünde bir ziyaretçi sayısını yakaladık” dedi.

Bölgede göç nedeniyle geleneksel kültürün kaybolmasını engellemeye yönelik bir misyonu üstlenen Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın, bünyesinde kurmuş olduğu Baksı Müzesi ile bölgenin kültürel miras değerlerini koruma adına bölge için olağanüstü bir dinamizm yakalanacağını ve bunun bölge insanı için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Prof. Koçan, “Bölge insanının bu uluslararası turizm ve kültür akışına kendisini hazırlaması lazım“ dedi.

Prof. Koçan, Bayburt'a gelenlerin yaşadıkları yere dönerken Bayburt ile ilgili anı götürmek istediğine ise, “Müzeye gelenler bunu talep ediyor. Eğer bu talebe cevap verebilecek bir pazar oluşturabilirsek, bu bölge için olağanüstü bir dinamizm yakalanacağını düşünüyorum" ifadeleriyle dikkat çekti.

Göçün kültürel değerleri yok ettiğine de değindiği konuşmasında, yerel kültürün çağdaş kültürle aynı zeminde bir araya geldiğinde gerçek kültürel sürekliliğin ortaya çıkacağını söyleyen Prof. Koçan, şöyle konuştu:

"Örneğin bu bölgede önceden hasırlar vardı. Bizim çok özgün bir kültür yapımız vardı. O özgün kültür yapısından çok uzaklaştık. Kültürel yabancılaşmanın içindeyiz. Mimarimiz o halde, zaten zanaatlar unutuldu. Bütün bunları geri kazanmak istiyoruz. Onun için de eskiye dair bulduğumuz en ufak unsuru burada korumak, sergilemek ve yayınlamak suretiyle kültür hayatımızın bir parçası haline getirmek istiyoruz. Gelenekselle çağdaşı aynı zeminde bir araya getirmek bizim için çok önemli. Bunlar birbirinin kardeşi olan, birbirini tamamlayan şeylerdir. O bütünlüğü sağlıyoruz. Yerel kültür, geçmiş kültürümüz, bizim asıl değerimizdir. O değerlerden uzaklaşırsak bizim hayatımız başka bir şey olur. Burada, bir çağdaş sanatçımızın yaptığı eserle Erzurum'dan aldığım seccade yan yana sergileniyor. 1954 yılında Bayburtlu bir kadının yaptığı kilimler burada sergileniyor. Bunlar yan yana geldiği zaman, birbirleriyle bağlandığı zaman gerçek kültürel süreklilik ortaya çıkacak diye düşünüyorum."

Baksı’da 2013 yaz heyecanı başladı

Her yıl olduğu gibi turizm sezonunu özel bir etkinlikle açan Baksı Müzesi, bu yıl yöreye has bir etkinlikle sezonu açtı. Geçtiğimiz yıllarda dünyaca ünlü isimler tarafından hazırlanan ve geniş bir kitleye hitap eden sergilerle sanat dünyasının dikkatini çeken Baksı Müzesi, bu defa ait olduğu yörenin çocuklarına özel bir şölene imza attı.

Kurulduğu günden bu yana özel etkinliklerle Bayburt’tan geniş kitlelere hitap eden Baksı Müzesi, bu defa geleceğin sanatçılarını keşfetmek adına gerçekleştirdiği bir özel projeyi daha hayata geçirdi.

Bayburt 1. Öğrenci Sanat Şenliği büyük bir coşku ile gerçekleşti. Ana teması, Dede Korkut masalları, Bayburt efsaneleri ve sokak oyunlarını anlatan resim yarışması üzerine kurulu olan Bayburt Öğrenci Sanat Şenliği’nin finalinde yöre için geleneksel bir değer olan herfene etkinliği düzenlendi.  Yaklaşık bine yakın öğrencinin başvurduğu yetenekli gençleri keşfetmeye yönelik projede en başarılı 150 resim ve atölye çalışmalarının görücüye çıktığı karma sergi ile başlayan herfene, çocuk oyunları, folklor, tiyatro ve hediyeli kete dağıtımı ile devam etti.

150 öğrencinin eserlerinin sergilendiği şenlikte, 5 gün boyunca atölye çalışmalarına katılan 30 öğrenciden seçilen 15 öğrenci Baksı Kültür ve Sanat Vakfı’nca 1 yıllık eğitim bursu ile ödüllendirildi. Bülent Erdaş yönetimindeki Bayburt Belediyesi Tiyatro ekibinin Karagöz ve Hacivat gösterisiyle renklenen  şenlikte çocuklar doyasıya eğlenirken, halk oyunları ekibi de renk kattı. Şenlikte, sergiye ve atölye çalışmalarına katılan öğrencilere ayrı ayrı başarı belgelerinin verilmesinin yanı sıra organizasyona destek sunan kurumlara birer teşekkür belgesi sunuldu.

Baksı Müzesi’nde gerçekleşen ve saat 13.00’te başlayan şenliğe Bayburt Valisi Hasan İpek ile eşi Gülten İpek, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Milli Eğitim Şube Müdürü Altan Kalkın, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, Baksı Kültür Sanat Vakfı Başkanı Oya Koçan, STK temsilcileri, basın mensupları, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. Ünlü kültür ve sanat yazarlarının da ilgi gösterdiği şenliği ulusal basından da birçok temsilci takip etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.