Korkut Ata mezarı başında anıldı

Bu yıl 23. sü düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri’nin açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Korkut Ata mezarı başında anıldı
Bayburt Postası - Bu yıl 23. sü düzenlenen Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri’nin açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan,  Kazakistan’ın Kızılorda Şehri Valisi Makaşef Sultan, Belediye Başkanı Mete Memiş, Vali Yardımcıları Mutlu Almalı ve Tamer Kılıç, Garnizon Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. İbrahim Ayhan Vural, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Genel Meclisi Başkanı Yusuf Elçi, kurum müdürleri, atlı spor kulüpleri ve vatandaşların katıldığı Dede Korkut anıtına çelenk konulması ve kortej yürüyüşüyle başladı.


Yürüyüş sonunda Saat Kule Meydanı’nda kurulan platformda kortej yürüyüşünde de yer alan Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi. İlgiyle izlenen konserde bir birinden coşkulu marşlar seslendiren Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı Bayburtlulara unutulmaz dakikalar yaşattı. Konser hücum marşının seslendirilmesiyle sona erdi.​ 

Korkut Ata mezarı başında anıldı

Şölen programı Masat Köyü'ndeki Dede Korkut Türbesi'nin ziyareti ile devam etti. Şölen komitesinin çelenk sunduğu programda Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Şölen Komitesi Onursal Başkanı ve Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, burada yaptığı konuşmada, Dede Korkut'un destanlarıyla, öğütleriyle kültür dünyasında önemli bir yeri olduğunu ve bu vesileyle kendisini rahmetle yad ettiklerini söyledi.

Türk dünyasının bilge atasının Bayburt'ta ayrı bir yeri olduğunu aktaran Pehlivan, "Burada kadim kültürün oluşmasında, şehirleşmesinde, yerleşik düzene geçmesinde önemli bir yeri var. Onun verdiği öğütlerin, mesajların inşallah nesiller tarafından daha iyi bir şekilde anlaşılması ve uygulanmasını temenni ediyorum." dedi.

Bu hafta hem 23. Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenlerinin hem de 15 Temmuz Şehitlerini Anma Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinin gerçekleşeceğini belirten Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş yaptığı konuşmada, Dede Korkut’un Türk tarihi ve Türk kültürü için önemli bir olduğunu söyledi.  

Dede Korkut’un aynı zamanda Bayburt için de önemli bir değer olduğunu dile getiren Başkan Memiş, “Dede Korkut hikâyelerini okuduğumuzda, dedelerimizin, ninelerimizin anlattığı hikâyeleri, masalları görüyoruz. Her ne kadar Dede Korkut’un mezarının birçok yerde olduğu söylense de biz bu tartışmalara girmeyeceğiz. Tarihimizde, kültürümüzde önemli yeri olan birçok ismin mezarının birçok yerde olduğu söylenmektedir. Yani Yunus Emre’nin olduğu gibi, Nasrettin Hoca’nın olduğu gibi şehrimizde misafir ettiğimiz Kızılorda Valimiz de Dede Korkut’un mezarının kendi şehirlerinde olduğunu söylemektedir. Bu bir tartışma değil, bir kabul görmüşlüktür” diye konuştu.

“Biz de biliyoruz ki, Dede Korkut Bayburt’tadır. Kaldı ki, Dede Korkut hikâyelerini okuduğumuzda, yer ve mekân olarak Bayburt’u görürüz. Dolayısıyla Korkut Ata Bayburt’a gelmiştir, Bayburt’ta bulunmuştur” ifadelerine yer veren Başkan Memiş, Geleneğini, geçmişini unutan milletlerin tarih sahnesinden silinmesinin mukadder olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Geleceğe sağlam adımlarla ulaşmak için geçmişle olan irtibatı sağlamamız lazım. Bağlarımızdan koparsak, geleneğimizden, örfümüzden âdetimizden uzaklaşırsak, kültürümüzü geleceğe aktaramayız. Dolayısıyla kaybolmak zorunda kalırız. Bu anlamda Dede Korkut Şenliklerini sadece sanatçıların dinlendiği, eğlencenin olduğu bir faaliyet olarak algılamayalım. Dede Korkut Şölenleri aynı zamanda kültür etkinliğidir. Bunun için Dede Korkut’u da iyi öğrenelim, 15 Temmuz’u da iyi öğrenelim. Katılımlarınızdan dolayı ben çok teşekkür ediyorum. İnşallah geleceğimiz, bugünümüzden daha aydınlık olur.”



Şölenlere özel cirit gösterisi                       

Etkinlikleri kapsamında cirit müsabakası da düzenlendi. Bayburt Belediyesi Cirit Sahası'nda gerçekleştirilen müsabakayı Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, İstanbul Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Faruk Kılıçaslan, Samsun Bayburt Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Tali, Ankara Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Adnan Bayram, Gölbaşı Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Yüksel Kaymak ve vatandaşlar takip etti.

Kazanan dostluk oldu

Bayburt, Balca, Genç Osman ve Dede Korkut Atlı Spor Kulüplerinin karşılaştığı müsabakalar oldukça heyecanlı anlara sahne oldu. 4 kulüpten kurulan karma takımlarla icra edilen müsabakada kazanan dostluk olurken müsabaka sonunda Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Mete Memiş takım kaptanlarına günün anısına Bayburt Saat Kulesi’nin Bayburt Taşından yapılmış biblosunu hediye ettiler.

İlk gün Ahmet Özhan konseri ile noktalandı                       

Şölenlerin ilk gün programı tasavvuf musikisi konseri ile sona erdi. Konserde Fatih İnce ve Sazendeler ile Türk Tasavvuf Müziği'nin önemli isimlerinden Ahmet Özhan sahne aldı.                       

İlk olarak sahneye çıkan Fatih İnce ve Sazendeler seslendirdikleri tasavvuf müziği eserleriyle geceye renk katarken Fatih İnce ve Sazendelerin ardından sahne alan Ahmet Özhan ise yine tasavvuf müziğinin en güzel örneklerini dinleyiciler ile paylaştı. Bayburtluların tasavvuf musikisine doyduğu gece Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Mete Memiş’in Özhan’a gecenin anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.