Kaç yıl oldu, unuttuk coşkuyu!

19. Uluslar Arası Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni'nin ilk gün programı Hükümet Meydanı'nda devam etti.

Kaç yıl oldu, unuttuk coşkuyu!

Bayburt Postası - 19. Uluslar Arası Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni'nin ilk gün programı Hükümet Meydanı'nda devam etti. Masat köyünde bulunan Dede Korkut Türbesi ziyaretiyle başlayan şölenlerin öğlenden sonraki programı Dede Korkut anıtına çelenk sunumu ve kortej yürüyüşü ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla Hükümet meydanında devam eden programda temsili Dede Korkut tarafından nasihat ve dualar okundu.

Sönük geçen açılış programında protokol konuşmaları, ikramiyeli balon uçurma ve halk oyunları gösterileri vardı. Şölenlerin ilk yıllarında ünlü sanatçıların konserleriyle coşkunun tavan yaptığı ve hıncahınç dolan Hükümet Meydanı’nda, son yıllarda olduğu gibi vatandaşlar yine 19. Uluslararası Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni’ni de sönük karşıladı.

Program, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan'ın Dede Korkut ve Bayburt hakkında verdiği bilgilerle başladı. Dede Korkut ile ilgili konuşması vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanan Doğan, konuşmasında son yüzyıl içinde Türk tarihi için 3 büyük önemli buluş yapıldığını ve Kitab-ı Dede Korkut’un bu buluşlardan biri olduğunu söyledi.

Dede Korkut ile ilgili konuşması vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan'ın konuşmasının tamamı için lütfen tıklayınız...Sözlerine “Dede Korkut’un kabrinin Bayburt’ta olması tesadüf değildir. Bayburt’tayız. Bayındır Han’ın huzurundayız. Dede Korkut’un kabrinin bulunduğu şehirdeyiz. Salur Kazan’ın şölenindeyiz. Dede Korkut hikâyelerinde anlatıldığı gibi toy toylamada, soy soylamadayız. Burası Türk dünyasının önemli merkezlerinden biri” diyerek başlayan Doğan, şöyle devam etti:

“Bayburt Dede Korkut kitabında birkaç defa ismi geçen nadir yerlerden biri. Dede Korkut’un kabrinin Bayburt’ta bulunması bir tesadüf değil. Şunu unutmayalım ki Dede Korkut tıpkı Yunus Emre gibi coğrafyaları aşan, illere, ülkelere sığmayan büyük bir şahsiyet. Nasıl Yunus Emre’nin ondan fazla yerde kabri varsa Dede Korkut’un da Bayburt’ta olduğu gibi Azerbaycan’da, Derbent civarında, Türkmenistan’da, Özbekistan’da, Kırgızistan’da kabirleri olduğu söyleniyor. Esas olan burada Dede Korkut’a ait bir kabir olduğunun kabul edilmesi, benimsenmesi ve onun etrafında bir dizi faaliyetin yapılmaya başlanmasıdır. Son yüzyıl içinde bizim için 3 büyük önemli buluş yapıldı. Biz Türkleri ilgilendiren 3 büyük edebi metin ortaya çıktı. Bunlardan birincisi Orhun Yazıtlarıdır. İkinci önemli buluşu Divan-ı Lügati't Türk’tür. Üçüncü önemli buluş ise Kitab-ı Dede Korkut’tur. Dede Korkut kitabı belki bu eserlerin en son bulunanı ama tarihin en derin kökleri olanıdır. Biz o metne baktığımızda en azından tarihi iki tabakanın varlığını görüyoruz. Birisi yüzyıllar belki binyıllar ötesine giden bir bölüm. İkinci bölüm ise bize daha yakın Akkoyunlular, Selçuklular, Osmanlılar gibi dönemlere yakın çağlardan bilhassa bu coğrafyalarda olup biten hadiselerdir”

“Dede Korkut şölenleri Bayburt’un şanına yakışmalı”

Bayburt’un Türkiye’nin bir özeti olduğunu söyleyen Doğan, Dede Korkut şölenlerinin çok daha üstün nitelikli bir şölen olması gerektiğini belirtti. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bayburt Türkiye’mizin bir özeti. Neden böyle söylüyorum. Bu bir boş söz değil. Çünkü Bayburt kendi nüfusu sürekli azalan ama Türkiye’nin nüfusuna sürekli nüfus katan bir ülke. Türkiye’nin her yerinde Bayburtlular var. Ben Ankara’dayım, Ankara’da var. İstanbul’a gidiyorum İstanbul’da, İzmir’e gidiyorum İzmir’de var, Bursa’da var. Bütün Türkiye’de Bayburtlular var. İşte O Bayburtlular bütün Türkiye’de olduğu gibi Bayburt’ta aslında bütün Türkiye demek. Eğer biz 20. Dede Korkut şölenlerini bundan daha ileri bir seviyede daha güçlü bir vurgu ile gerçekleştirirsek Bayburt’un şanına yakışan, Türkiye’nin şanına yakışan ve gerçekten de Dede Korkut’a yakışan bir faaliyete imza atılmış olur. Öyle inanıyorum ki bu şehri yönetenler, bu şehrin geleceği için karar mevkiinde ve merciinde bulunanlar 20. şölenin bugünkünden çok daha üstün nitelikli bir şölen olması için ellerinden geleni yapacaklardır. Bize eğer bir iş düşerse, bir sorumluluk düşerse bunu da emin olun elimizden geldiği kadar yapacağız”

Bayburt Valisi Hasan İpekTürkiye Yazarlar Birliği (TYB) Onursal Başkanı Mehmet Doğan’ın ardından konuşan Bayburt Valisi Hasan İpek, “Bayburt kimliği ve kişiliği olan bir şehirdir. Bu kimlik ve kişiliğin ilham kaynaklarından biri de Dede Korkut'tur. Kültür, bir milletin topyekun yaşam tarzıdır. Kültür birliği, millet kavramı için vazgeçilmez bir unsurdur. Dede Korkut, zengin Türk kültürünün içinde yer alan çok önemli değerlerden biridir. O, büyük bir coğrafyada yer alan büyük bir millet topluluğunun ortak atası ve akıl hocasıdır" dedi.

Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerin ilk uğrak yerleri arasında Bayburt'un da olduğunu belirten Vali İpek, "Dede Korkut türbesi ilimizde bulunmaktadır. Hikayelerde Parasar'ın Bayburt Hisarı olarak anılan Bayburt Kalesi'nin karşısındaki Duduzar Tepesi'nde de Bamsı Beyrek'in mezarı bulunmaktadır. Bu etkinliğimizin en önemli amacı, ilimizin bu zengin tarihine ve kültürüne sahip çıkmaktır” diye konuştu.

Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ise Bayburt’un göç sorununa ve milletvekili sayısı konusuna vurgu yaptığı konuşmasında, milletvekili sayısının tekrar 2’ye çıkarılabileceğini söyledi. Şölenlerin aynı zamanda bir istişare toplantısı olduğunu söyleyen Özbek, “Biz 70 yıl mücadele ederek il olduk. Bunu hep beraber başardık. Biz tekrar birlik ve beraberlik içerisinde Bayburt milletvekili sayısını 2’ye çıkartabiliriz. Bayburt’un bir milletvekili ile temsil edilmesi gerçekten hoş değildir. Bu şölenler aslında bir istişare toplantısıdır. Biz bu şölenlerde dertlerimizi konuşmamız gerekiyor” dedi.
Özbek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Kışın 75 bin, yazın 120 bin

Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek“Bayburt 2011 yılından itibaren 1 milletvekiliyle temsil edilmeye başladı. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa derneklerimizle yaptığımız toplantılarda 2015 yılında Bayburt’un milletvekili sayısını ikiye nasıl çıkarabiliriz diye kafa yorduk. Ama maalesef başaramadık. Buradan Bayburtlu hanımlara da sesleniyorum. Onların da bu konuya kafa yormalarını istiyorum. Resmiyette Bayburt’un nüfusu 75 bindir. Ama yaz aylarında Bayburt’ta 120 binin üzerinde insan yaşıyor. Tatilini burada geçirdikten sonra geldiği illere giden nüfus sayısı yaklaşık 50 bindir. Maalesef bu 40 bin 50 bin insanın nüfus kaydı İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve yurtdışındadır. Biz diyoruz ki nüfus kayıtlarınızı Bayburt’a alırsanız 2015 yılında Bayburt 2 milletvekiliyle temsil edilir. Biz 70 yıl mücadele ederek il olduk. Bunu hep beraber başardık. Biz tekrar birlik ve beraberlik içerisinde Bayburt milletvekili sayısını 2’ye çıkartabiliriz. Bayburt’un bir milletvekili ile temsil edilmesi gerçekten hoş değildir. Bu şölenler aslında bir istişare toplantısıdır. Biz bu şölenlerde dertlerimizi konuşmamız gerekiyor. Ülkemizde Türk büyüklerini yaşatma derneklerimiz vardır. Ama Dede Korkut’u sadece Bayburtlular hatırlıyor. Bu hususta bize destek olan fazla insan yoktur. Biz gücümüz yettiği kadarıyla, belediyeni, valiliğin ve derneklerimizin imkânlarıyla bir şeyler yapmanın gayretindeyiz.”

Gümüşhane Milletvekili Feramuz ÜstünŞölenlerin davetlisi olarak Bayburt’a gelen Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ise, “Türk milletinin her döneminde aksakallıları vardır. Aksakallılar  toplumun idarecilerine ve halka tavsiyelerde bulunurlar. Türk milletinin en önemli aksakallılarından birisi de Dede Korkut’tur. Dede Korkut o kadar önemlidir ki hala onun tavsiyelerine ihtiyacımız vardır. Gelecek nesillerimizin de O’nun tavsiyelerine ihtiyacı olacaktır. Dünyanın dört bir yanında mezarının olduğu söylenen Dede Korkut’un mezarının Bayburt’ta olduğuna inancım tamdır. Çünkü Bayburt’un halkı onun tavsiyelerinden ve yol göstericiliğinden istifade etmiştir. Vatan sevgisi ve bayrak aşkı Dede Korkut’un önemli tavsiyelerindendir. Bu hasletlerde Bayburtlularda fazlasıyla mevcuttur” diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, her yıl Dede Korkut Şölenleri’nde yeni organizasyonlar düzenlemeye çalıştıklarını ifade etti. Başkan Polat, “Bizim görevimiz Dede Korkut’u yaşatmaktır. İstiyoruz ki Dede Korkut herkes tarafından bilinir olsun. Bu manada geçtiğimiz dönemde Dede Korkut kitabı bastırarak dağıttık. Bu yıl da özellikle çocuklarımız izlesin diye TRT tarafından hazırlanan filmleri çoğaltarak dağıtımını gerçekleştirdik. İşin içerisine ticari boyut katmak adına yöresel el yemekleri, el sanatları ve turizm eşyaları panayırı açtık. Bunu özellikle geçen yıl restorasyonu tamamlanan Taşhan’da gerçekleştirdik ki aynı zamanda tarihi Taşhan’ın da varlığını herkes hissetsin” dedi.

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali PolatKonuşmasını program akışı ile ilgili bilgiler vererek sürdüren Başkan Polat, Gezi Parkı olaylarına da değindi.

Başkan Polat, “Geçtiğimiz günlerde Gezi Parkı eylemlerinde bir sanatçı gurubu meydana çıktı. Ve Türkiye’nin gelişmesinden kaygılıyız dediler. Türkiye’nin büyümesinden kaygılıyız dediler. Türkiye’de enflasyonun ve işsizliğin düşmesinden kaygılıyız dediler. Türkiye’de 46 milyar dolarların, 22 milyar dolarların yatırım olarak dönmesinden  kaygılı olan sanat erbabını buraya asla çağırmadık. Çünkü dedik ki Bayburt’ta çapulculara asla yer yok. Bayburt’ta vatanını seven, sanatını ülkeye hizmet olarak sunanların yeri vardır. Onları Bayburt’a davet ettik.  Bundan sonra da bu hassasiyetimizi sürekli olarak devam ettireceğiz” diye konuştu.

Başkan Polat konuşmasını şölenlerin kutlanmasında emekleri olanlara teşekkür ederek sonlandırdı. Konuşmaların ardından ikramiyeli şölen balonlarını uçuran Bayburt Valisi Hasan İpek ve eşi Gülten İpek’e, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Hacı Demirezen, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve eşi Kerime Polat, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş eşlik etti.

Programda, temsili Dede Korkut tarafından nasihat ve dualar okundu...Törende TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Başkanı Muharrem Güler, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yıldız, İçişleri eski Bakanı Ülkü Gökalp Güney, Genel Kurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Yaşar Güler, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Anayasa Mahkemesi Üyesi Hicabi Dursun, Çorum Milletvekili Salih Uzun, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, İstanbul Milletvekilleri İdris Güllüce, Erol Kaya, Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Aydın Valisi Kerem Al, Çorum Valisi Sabri Başköy, Iğdır Valisi Ahmet Pek, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Malatya Valisi Vasip Şahin, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Van Valisi Münir Karaoğlu, Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Hakkari Yüksekova Tümen Komutanı Tümgeneral İsmail Metin Temel ve Maltepe Belediye Başkanı Prof. Mustafa Zengin’in kutlama telgrafları okundu.

Program sırasıyla  Bayburt, Azerbaycan, Gümüşhane,  Gürcistan, İzmir, Kırgızistan, Elazığ, Makedonya, Endonezya  Halk Oyunları ekiplerinin gösterilerini sunması ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler:
Dede Korkutşölen
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.