Contemporary İstanbul başlıyor

Çağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 3 - 6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akbank’ın desteğiyle 11. yılını kutluyor. 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserle katılacağı Contemporary Istanbul ziyaretçileriyle buluşuyor.

Contemporary İstanbul başlıyor
Bayburt Postası - Çağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 3 - 6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akbank’ın desteğiyle 11. yılını kutluyor. 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserle katılacağı Contemporary Istanbul ziyaretçileriyle buluşuyor.

Baskı Müzesi Hol 3'te

Her yıl Contemporary Istanbul'da yerini alan Bayburt Baksı Müzesi, bu yıl 3. holde ziyaretçilerini ağırlayacak. (Hol 3, B1/103)

11. Yılında Contemporary Istanbul

Dünyadan ve Türkiye’den en iyi çağdaş sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary İstanbul, 11. yılında da Akbank’ın desteğiyle kapılarını açıyor. Özgür ve özgün fikirlerin her alandaki gelişime ilham vereceğine inanan Akbank, Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’a 2007 yılından bu yana desteğini sürdürüyor. Sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayan Akbank, ekonomik büyümeyi desteklemenin yanı sıra toplumun kültür ve sanat alanında da gelişimini öncelikli sorumlulukları olarak sahipleniyor. 

Türkiye’de ve yurt dışında gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Ferko, 25 yıldır modern tasarım ile lüksün hayat tarzına dönüştüğü yaşam alanları inşa ediyor. Deneyimli tasarım ve mühendislik ekibinden aldığı güçle gayrimenkul sektörüne değer katan Ferko, Contemporary İstanbul’u ortak sponsor olarak desteklemeye devam ediyor.

2006’da, 40 ulusal ve 9 uluslararası olmak üzere 49 galeri ile yola çıkan Contemporary Istanbul, 11. yılını kutlarken 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserini sergiliyor. 

Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Bugün on yıllar boyu sürmesini umut ettiğimiz çağdaş sanatın 11. yılını kutluyoruz. Contemporary Istanbul’un 11. yılını dünyanın dört bir yanından sanat hamileri, koleksiyonerler, sanatçılar, galeriler, sponsorlar, ve tüm İstanbul şehrinin 11 yıllık desteği ile mutlulukla kutluyoruz. 2005 yılında bizimle risk almaya gönüllü bir avuç galeri vardı. Bugün ise 520 sanatçıyı temsil eden, 20 ülkeden, 70 galeriyi ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Gururla dile getirmek isterim ki Contemporary Istanbul bütün dünyadan sanatseverlerin saygısını kazanmış bir sanat fuarı haline geldi. 2000’li yılların başında sayısı 20’yi geçmeyen çağdaş sanat fuarları son 10 yılda bölgesel fuarları da sayarsak 269 gibi bir sayıya yükseldi. Sanata yatırım yapan koleksiyonerlerin zamanının daralması ve bu sebeple daha seçici olmasının fuarların ön plana çıkmasına katkıda bulunuyor. Fuarların ikinci bir özelliği de bienallerde olduğu gibi genç sanatçıların ilk kez sunulduğu veya tanınan bir sanatçının yeni bir işinin ilk kez sergilendiği sanat etkinlikleri olmasıdır. Yeni bir sanat üretimini izleyici ile buluşturması fuarları ön plana çıkardı. Fuarlar ayrıca galerilerin koleksiyonerlerle buluşması için de elverişli bir ortam sağlamaktadır. Dünyada özellikle son 5-6 yılda online satışlar %24 oranında arttı. Bu gelişme dünyanın birçok önde gelen müzayede evini de online piyasasına girmeye yönlendirdi. Galeriler de web sitelerinde online satış kısımlarını açarak teknolojik gelişmelere paralel olarak sanat dünyasını etkileyen bu büyümeye ayak uydurdu.

Yalnızca Türkiye için değil bölge genelinde de zor bir yıl geçirdik. Bunun neticesinde İstanbul’un daha da güçlü bir kültür ve sanat merkezi olarak konumlanabilmesi için kurumlar, müzeler, galeriler ve sanat piyasasının önemli oyuncuları ile birlikte hareket etmemiz gerektiğine karar verdik. Bu işbirliği ve birliktelik ile gücümüzün de katlanarak artacağını ve bu gibi zor zamanlarda birbirimizi desteklememiz gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul’da daha etkin bir kültür ve sanat ortamı yaratmak için bunu yapmalıyız. Bu sebeple İstanbul Bienali’ni de düzenleyen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) ile iletişim içerisinde olarak her yıl Kasım ayı olarak planladığımız Contemporary Istanbul’u bienal ile eş zamanlı gerçekleştirmek amacıyla Eylül ayına almaya karar verdik. 

Böylelikle Eylül ayının ikinci haftasının dünya sanat takvimine sanat haftası olarak kayıt düşülmesini sağlayacağız.”

Bu yıl küratörlüğünü Marc-Olivier Wahler’in yaptığı ve koordinatörlüğünü Doç. Dr. Marcus Graf’ın üstlendiği Collectors’ Stories sergisinin de detaylarını aktaran Güreli, “Türkiye’nin önde gelen 60 koleksiyoneri tarafından bizzat seçilen 120 sanat eserinin sergileneceği sergide, 53 Türk ve 49 yabancı sanatçı olmak üzere toplam 102 sanatçının enstalasyon, heykel, video, pentür ve fotoğraf işleri yer alıyor” dedi.

Contemporary Istanbul’un başlangıcından bu yana destek olan Akbank’a teşekkür eden Güreli, “Biz Akbank’ın Türkiye’de kültür ve sanata, yaratıcı düşünceye, yenilikçiliğe verdiği destek ile bu önemli etkinliği sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz. Uzun süreli işbirliği ve destek için de Akbank’a teşekkür ederiz, onlar olmadan Contemporary Istanbul’un bugün geldiği noktaya ulaşmak mümkün olmazdı. Biz bu yolda Akbank ile ilerlemenin getirdiği güveni hissediyor, sağlam adımlarla bu yolculuğa devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ise “Dünyadaki gelişmeler ve küreselleşme sürecinin etkisiyle Türkiye’de de çağdaş sanat her geçen gün gelişiyor. Biz de ülkemizde çağdaş sanatın bilinmesi, kitlelerce daha çok takip edilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'de çağdaş sanatın en önemli buluşma platformu olan Contemporary Istanbul’u kurulduğu günden beri destekliyor, ana sponsorluğunu da bu yıl onuncu kez üstleniyoruz. İlk başladığımız noktaya kıyasla çağdaş sanatın ülkemizde bugün geldiği yer çok farklı. İstanbul artık dünyanın önemli sanat merkezlerinden biri. Bunda Akbank olarak katkımız olduğunu bilmek bize gurur veriyor. Sanatın farklı disiplinlerindeki gelişim sürecinin en yakın tanıklarından ve hâmilerinden biri olarak bundan sonra da çağdaş sanata desteğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda, Contemporary Istanbul’un uluslararası alandaki başarısını; ülkemizi, İstanbul’umuzu dünyanın seçkin sanat çevrelerinde ne kadar iyi temsil ettiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Akbank olarak ülkemizin uluslararası boyutta doğru ve güzel tanıtımına şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da destek olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Contemporary Istanbul’un, bölgenin ve Türkiye’nin önde gelen sanat etkinliği olma sorumluluğu ile sanata olan katkısını gururla takip ettiklerini belirten Ferko Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçe Meriçten, “Ferko olarak geçen yıl başlattığımız 4 yıllık desteğimizin çerçevesini her yıl artırıyoruz. 25 yıldır kaliteli ve lüks projeleri modern tasarım anlayışı ile hayata geçiren bir marka olarak Türkiye’nin bu en kapsamlı “modern ve güncel sanat” etkinliğini desteklemekten onur duyuyoruz” dedi.

Mutluluğun yolunun sanattan da geçtiğine inanan CI ortak sponsoru Yıldız Holding, bu yıl Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’ni gerçekleştiriyor. Çocukları erken yaşta sanatla buluşturmak, sanatı günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmek hedefiyle 2011 yılından bu yana düzenlenen Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, 3-6 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda çocukları ağırlayacak. Çocukların hayal güçlerinin ve estetik duygularının gelişimini destekleyecek çalışmaların uygulanacağı atölyede, çocuklar uzman eğitmenlerle birlikte yeteneklerini keşfetme fırsatı bulacak. 

Yıldız Holding MENA & CA Kurumsal İletişim Genel Müdürü Hande Ertan, “Yıldız Holding olarak, kültür ve sanat faaliyetlerinin toplumun geniş kesimleri için erişilebilir olmasını sağlayacak projelerde yer alıyor ve bu amaçla geleneksel ve çağdaş sanata farklı platformlarda destek veriyoruz. Bu doğrultuda, Contemporary Istanbul’a dördüncü kez sponsor oluyoruz. Büyük sanat fuarları içinde yer alan Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, kurulduğu günden bu yana yaklaşık 14.000 çocuğu sanatla buluşturdu. Gayemiz, her geçen yıl daha zengin içeriklerle daha fazla çocuğa ulaşıp, projemizin etkisinin genişleyerek uzun yıllar sürdürülebilir kılmak.” şeklinde konuştu.

Contemporary Istanbul’un en dikkat çeken bölümlerini bu yıl ilk defa sanatseverlerle buluşacak olan Collectors’ Stories ve CI Design oluşturuyor. Fuarda bu yıl yeni bölümlerin yanı sıra yeni projeler de dikkat çekiyor. 

Collectors’ Stories Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sergileyecek 

Contemporary Istanbul bu yıl için bir ilke imza atarak, Collectors’ Stories bölümünde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sanatseverlerle buluşturacak. Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler’in küratörlüğünde sergilenecek. Koleksiyonerlerin kişisel estetik anlayışlarını sunmalarına olanak sağlayacak sergi, Türkiye’de sanat koleksiyonerliğinin geçirdiği dönemsel değişimleri ve bugününü tartışmaya açacak. Bu bağlamda hazırlanacak olan Collectors’ Stories kitabı ise CI Publications’ın ilk yayını olacak ve sergilenen eserlerin tüm dünyaya açılmasını sağlayacak. 

Collectors’ Stories Katılımcıları: 

Sergide yer alan koleksiyoner ve koleksiyonlar arasında Leyla Alaton, Ahmet Aral, Mine - Cem Bahadır, Mehmet Ali Bakanay, Berrak - Nezih Barut, Rezzan Benardete, Hanzade - Osman Boyner, Dr. Șükrü Bozluolçay Koleksiyonu, Büyükkușoğlu Aile Koleksiyonu, Bilge - Haro Cümbüșyan, Banu - Hakan Çarmıklı, Demet - Cengiz Çetindoğan, Suzan Sabancı Dinçer, Ali Raif Dinçkök Koleksiyonu, Ayșe - Saruhan Doğan, Gülin - Emre Dökmeci, Elif Dürüst, Oya - Bülent Eczacıbaşı, Tansa Mermerci Ekșioğlu, Sevda - Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Özlem - Naim Gençoğlu, Zeynep - Fırat Gönenç, Emine - Selim Gülçelik, Asuman - Hüsnü Güreli, Cem Hakko, Can Has, Emin Hitay, Hüma Kabakçı, Ayșegül - Doğan Karadeniz, Hatice - Ferit Meriçten, Ari Meșulam, Naim Nihmet, Fazlı Özcan, Önder Öztarhan, Murat Özyeğin, Ayșegül - Ömer Özyürek, Leyla Pekin, Arzu - Ömer Sabancı, Sevil Sabancı, Vuslat Sabancı, Hakan Salargil, Ali Selçuk, Erol Tabanca, Türkan - Ziya Tacir, Lücette - Mustafa Taviloğlu, Banu Vargı Tümay - Büyük Efes Art Collection / Koleksiyonu, Agah Uğur, Ayșe Umur, Freda - İzak Uziyel, Murat Ülker, Şebnem - Mahmut Ünlü, Ergin Varlıbaș, Erdinç Varlıbaş, Selim Varol, Tony Ventura, Șirin - Neşet Yalçın, Arzuhan - Mehmet Ali Yalçındağ, Zafer Yıldırım ve Cem Yılmaz yer alıyor.

Contemporary Istanbul’un bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim - 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. Istanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuarda yerini alacak ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaşacak. 

Arçelik bu yıl Contemporary Istanbul ile yaptığı işbirliği sayesinde geri dönüşümü sanatla buluşturacak ve ‘Cycles’ sergisini hayata geçirecek. Bu sergiyle Arçelik’in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler Türkiye’nin önde gelen sanatçıları ve tasarımcıları tarafından fonksiyonel sanat eserleri ve koleksiyon objelerine dönüştürülecek. ‘Cycles’ sergisinde; Seçkin Pirim, Sema Topaloğlu ve Ela Cindoruk & Nazan Pak, bu geri dönüştürülmüş materyallere ustalıkla yeni bir “hayat” (form) kazandıracak. Arçelik, bu sergi ile geri dönüşüm konusunda farkındalık sağlarken, aynı zamanda tasarım konusundaki uzmanlığına da dikkat çekecek. ‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonuna sahip Arçelik, kaynakların verimliliğine odaklanarak ‘sürdürülebilirlik’ yaklaşımını tüm süreç ve faaliyetlerine entegre ediyor. Bu amaçla, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm hareketini başlatan Arçelik, beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket oldu.

Kalküta merkezli Basu Foundation for the Arts (BFA) tarafından düzenlenen misafir sanatçı programının eski katılımcılarından Thomas Henriot, Miguel Angel Garcia ve Yusuf Sevinçli gibi sanatçıların eserleri de bu yıl Contemporary Istanbul’da sergilenecek. BFA tarafından belirlenen ve fuarda eserleri sergilenen bir Türk sanatçı bir ay süreyle misafir sanatçı programına katılma hakkı elde edecek. Sanatçının eserleri Kalküta’da BFA Gallery’den başlayan bir gezici sergide yer alacak.

Mimar Fahrettin Aykut’un Contemporary Istanbul için özel olarak hazırlayacağı iç ve dış mekân tasarımlarının yanı sıra Ardan Özmenoğlu tarafından hazırlanan bir enstalasyona yer verecek.

Ayrıca bu yıl Türkiye'nin ilk melek yatırım organizasyonlarından GBA (Galata Business Angels), teknolojiyi kullanarak kurulan sanat girişimlerine fuarda kendilerini tanıtabilecekleri bir platform sağlayarak destek olacak. Galata Business Angels, sanat ile dijitali birleştiren İyisahne, Decol, Iconic, Art50, Kültür Limited, Sanatatak, Sanatonline, Dark Town Pictures ve Limart Online gibi girişimlere ev sahipliği yapacak bir sergileme gerçekleştirecek. 

Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturacak. Plugin’in 2016 teması ise “networked spaces” olacak. Plugin fuarda yeni ve daha katılımcı bir düzenlemeyle gerçekleştirilecek.

CI Dialogues’ta 3 gün boyunca 50’den fazla isim çağdaş sanatı tartışacak

Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getirecek. Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleşecek. CI Dialogues buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın özel bölümleri olan CI Design ve Plugin’i de kapsayacak.

Stand yarışması da gerçekleşiyor

CI tarafından bu yıl ilk defa “Best Curated Booth” (en iyi tasarlanmış stand) ödülü vermek üzere uluslararası küratörlerden oluşan bir jüri bir araya getirildi. Seçmi yapacak jürinin üyeleri arasında CI Artistik Danışmanı Marc- Olivier Wahler, CI Program Direktörü Doç. Dr. Marcus Graf, Küratör & Yazar Derya Yücel, Australia China Art Foundation küratörü Jeremy Gales, Bread & Salt’un eş-kurucusu ve yöneticisi Yashar Samimi Mofakham bulunuyor.

CI 2016 Katılımcı Listesi Marlborough Gallery, New York
55bellechasse, Paris MERKUR, İstanbul
AB Gallery, Seul Mixer, İstanbul
ACAF Projects, Şanghay Öktem&Aykut, İstanbul
Alan Istanbul, İstanbul Olcay Art, İstanbul
Analix Forever - The Department, Cenevre Pg Art Gallery, İstanbul
Aria Art Gallery, Floransa Pi Artworks, Istanbul, Londra
Art Collection, İstanbul Piramid Sanat, İstanbul
Art On Istanbul, İstanbul Project ArtBeat, Tiflis
BERLINARTPROJECTS, Berlin, İstanbul RED Art Istanbul, İstanbul
Bozlu Art Project, İstanbul REM Art Space, İstanbul
C24 Gallery, New York Savina Gallery, St. Petersburg
C.A.M. Galeri, İstanbul SODA Gallery, İstanbul
C E P Gallery, İstanbul The Pill - Contemporary Art Gallery, İstanbul
CI Editions / Mixer Editions, İstanbul Versus Art Project, İstanbul 
Daire Galeri, İstanbul Víctor Lope Arte Contemporáneo, Barselona
Dastan's Basement, Tahran Villa Del Arte Galleries, Barselona
Dirimart, İstanbul Yavuz Gallery, Singapur 
Gaia Gallery, İstanbul xavierlaboulbenne, Berlin
Galeri 77, İstanbul x-ist, İstanbul
Galeri Artist, İstanbul Zilberman Gallery, İstanbul, Berlin
Galeri Baraz, İstanbul
Galeri Nev Istanbul, İstanbul CI Design 
Galeri Siyah Beyaz, Ankara D'art, İstanbul
Galeria Senda, Barselona ECNP Galeri, İstanbul
Galeri/Miz, İstanbul M.int, İstanbul
Galeria Joan Gaspar, Barselona Project Design by Arçelik, İstanbul
Galleria Russo, Roma, İstanbul Toz Design, İstanbul
Galerie Lelong, Paris
Galerie Michael Schultz, Berlin Solo-Shows
Galerie Mark Hachem, Paris, Beyrut İlhan Koman (Art Collection)
Gallery One, Ramallah Buğra Erol (BerlinArtProjects)
Gama Gallery, İstanbul Ahmet Sarı (CEP Gallery)
Isabel Croxatto Galería, Santiago Shahriar Ahmadi (Dastan’s Basement)
Karavil Contemporary, Londra Agnieszka Brzeżańska (Kasia Michalski Gallery)
Kelimat Sanat Galerisi, İstanbul, Halep Matthias Weisher (König Galerie)
Kasia Michalski, Varşova Ahmet Güneştekin (Marlborugh Gallery)

König Galerie, Berlin Mustafa Pancar (Galeri/Miz)
Krank Art Gallery, İstanbul Ahmet Ertuğ (Galeria Senda)
Lazarides, Londra Adrian Hermanides (xavierlaboulbenne)
Licht Feld Gallery, Basel Sarp (Yavuz Gallery)
Liquid Art System, Capri, İstanbul
M17 Contemporary Art Center, Kiev Plugin
Akıncı, Amsterdam
ACAF Projects, Shanghai
Aria Art Gallery, Floransa
Art On Istanbul, İstanbul
artnivo.com Project Space, Istanbul
C24 Gallery, New York
Gaia Gallery, İstanbul
Galeri Siyaz Beyaz, Ankara
Galeria Senda, Barselona
Moving Image Immersive Media, New York
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
aziz 7 yıl önce

En kisa zamanda oradayım