“Çanakkale, mavinin kızıl kızıl aktığı yerdir“

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri anma günü dolayısıyla Bayburt Fen Lisesi tarafından bir program düzenlendi.

“Çanakkale, mavinin kızıl kızıl aktığı yerdir“

Bayburt Postası - 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri anma günü dolayısıyla Bayburt Fen Lisesi tarafından bir program düzenlendi. Çanakkale adlı sunum, öğrenciler tarafından okunan günün önemine dair şiirler ve öğrencilerin hazırladığı “Birlikte Türkiye’yiz” adlı oratoryo gösterisinin sahneye konulduğu gecede günün anlam ve önemine dair konuşmayı Bayburt Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Mehmet Güven yaptı.

Güven, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Gelibolu’yu, Anafartalar’ı, Arıburnu’nu bilmem gördünüz mü?”

“Bilmem hiç Çanakkale’yi gördünüz mü? O atlas mavisi denizini, Anadolu’nun boynuna dolanmış mavi bir gerdanlık gibi boğazını, yeşilin tonlarının dalgalandığı sırtlarını, Gelibolu’yu, Anafartalar’ı, Arıburnu’nu bilmem gördünüz mü? Gördüyseniz eminim ki, o 1915 cehenneminin o cennetin üzerinde nasıl yaşandığına, kanın ve kurşunun birbirine karışı nasıl yağmura döndüğüne ve sağanak sağanak sekiz buçuk ay nasıl  yağdığına siz de inanamayacaksınız. İnanamayacaksınız çünkü orada anlatılan mucize değil, yaşanan mucizevi gerçekler vardır. İnanamayacaksınız çünkü orada siyahın en koyusunu örtünmüş ordularla, beyazın süt gibi olanını kuşanmış bir ordu vardı. İnanamayacaksınız çünkü insana ve insanlığa, insanın karşısında olan her şey ve herkes vardır. Ama inanın orada Çanakkale vardır; Ardahan, Erzurum, Rize, Adana, Konya, İzmir, Bayburt vardır. Orada ninelerin sessiz duaları, çocukların sımsıcak rüyaları, orada genç kızların gizli sevdaları, dedelerin imanı, anaların sabrı vardır." 

“Dedem Korkut da oradaydı, Yunus Emre’m de orada”

"Orada Bolu’nun Köroğlu’su, Aydın’ın Efe’si, Erzurum’un Dadaş’ı, Malatya’nın Battal Gazi’si, Antep’in Karayılan’ı, Karadeniz’in uşağı, Kars’ın Şeyh Şamil’i vardır. Türküleri vardır yürekten yüreğe geçen, bozlağı vardır yürekleri biçen; ses olur bir kemençeye sızar, söz olur bir saza değer. Balıkları Çanakkale’nin mavisindeydi hep, kurtları tepelerdeydi, kuşları hep dallarındaydı, buğdayları altlarındaydı, Dedem Korkut da oradaydı, Yunus Emre’m de orada, Nasrettin Hoca’m da oradaydı, Hacı Bektaş Veli’m de. Siz Çanakkale’de neyi geçemediler sanıyorsunuz? İşte bunları geçemediler, oradakileri geçemediler."

“Çanakkale, sarı saçlı bir komutanın tarihe ilk büyük selamını verdiği yerdir”

"Orada Çanakkale vardır. Çanakkale kanın toprağı boğduğu, toprağın kana doyduğu; mavinin kızıl kızıl aktığı yerdir. Çanakkale, boğazının gırtlağına kadar insana, gemiye, gülleye, silaha doyduğu ve yutkunamadığı yerdir. Çanakkale, tarihin ellerini yüzüne kapatıp utanca boğulduğu, Çanakkale, tarihin dudaklarını uzatarak alınlardan öpüp onurunu kurtardığı yerdir. Çanakkale, Truva’da savaşan atalarının torunlarından utandığı, Çanakkale, Malazgirt’te Çaldıran’da savaşanların torunlarından gururlandığı yerdir. Çanakkale, sarı saçlı bir komutanın tarihe ilk büyük selamını verdiği yerdir. Çanakkale, şimdi, koynundaki tüm evlatlarıyla boğaz rüzgârlarından şarkılar dinlenen yerdir.”

Resimde Aslandede ilkokulu, şiirde Şehit Recep Eşiyok Ortaokulu

Programda 18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle “Şehitleri Anma” konulu okulöncesi ve ilkokullarda resim, ortaokullarda şiir, lise ve dengi okullar arasında ise kompozisyon dalında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Okulöncesi ve ilkokullar arasında yapılan resim yarışmasında Aslandede ilkokulundan Yiğit Emre Bayram birinci, Azem Yıldırım ikinci, Şüheda Öksüz ise üçüncü oldu.

Ortaokullar arası düzenlenen şiir yarışmasında ise ilk üçü Şehir Recep Eşiyok ortaokulu öğrencileri paylaştı. Birinci Doğan Kurt, ikinci Yıldıray Sevimli olurken, üçüncülüğü ise Emirhan Kelleci kazandı.

Liseler arası düzenlenen kompozisyon yarışmasında ise birinciliği Sağlık Mesek Lisesi'nden Hülya Uçar alırken, Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden Arif Köprücü, Ensar Çeker ise ikinci ve üçüncülüğü paylaştı.

Yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ve Garnizon Komutanı Zeki Karataş tarafından verildi. 

‘Biz değil miydik’ konulu fotoğraf sergisi

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ortaklığınca 81 ilde sergilenen “Biz değil miydik’ adlı fotoğraf sergisi Şair Zihni Kültür merkezinde ziyarete açıldı.

Açılışını Bayburt Valisi Hasan İpek, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Garnizon Komutanı Zeki Karataş ve Belediye Başkanı Hacı Ali Polat’ın birlikte gerçekleştirdiği fotoğraf sergisi 1 hafta boyunca gezilebilecek.            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.