Bayburt’u 37 ilden biri yaptı

Ülke genelinde yer alan ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan 366 müzeden biri olan Baksı Müzesi, Bayburt’u özel müzeye sahip 37 ilden biri yaptı.

Bayburt’u 37 ilden biri yaptı

Bayburt Postası - Ülke genelinde yer alan ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan 366 müzeden biri olan Baksı Müzesi, Bayburt’u özel müzeye sahip 37 ilden biri yaptı. İlk olarak 2000 yılında filizlenen ve uzun yıllar süren çalışmaların ardından 2010 yılında yapılan görkemli açılış töreniyle Bayburt’un ilk ve tek özel müzesi olarak sanatseverlere kapısı açılan tam adıyla Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, Türkiye genelindeki 177 özel müze arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı müze istatistiklerine göre son yıllarda artan özel müzelerle birlikte Türkiye genelindeki toplam müze sayısının 366’ya ulaştığı belirlendi. Bunun 189’unun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olduğu, 177’sinin ise gerçek veya tüzel kişilere ait özel müze olarak kurulduğu ortaya çıktı. Özel müze sayısının son yıllarda artış gösterdiği ülke genelinde müzelerin bulunduğu il sayısı ise 37’e ulaştı.

Gerçek veya tüzel kişilerce kurulan ve bakanlık tarafından izni verilen konu alanlarına ilişkin eserleri bulunduran özel müzelerin en çok bulunduğu il İstanbul oldu. 43 özel müzeye sahip İstanbul’u, 34 müze ile Ankara ve 11 müze ile İzmir takip ediyor. Gaziantep ve Bursa'da 7'şer, Kütahya ve Aydın'da 6'şar, Eşkişehir ve Çanakkale'de 5, Balıkesir ve Edirne'de 4, Malatya, Samsun, Muğla, Nevşehir ve Konya'da 3, Amasya, İçel, Kastamonu, Yalova, Kocaeli, Afyon, Şanlıurfa ve Antalya 2'şer özel müzeye sahip iller olurken, tek özel müzeye sahip 14 il bulunuyor. Baksı Müzesi’ne sahip Bayburt’un da yer aldığı bu 14 il arasında Bartın, Erzincan, Hakkari, Kayseri, Erzurum, Sakarya, Tokat, Düzce, Karabük, Kırıkkale, Zonguldak, Trabzon ve Mardin bulunuyor.

Bayburt aynı zamanda Doğu Karadeniz’de Trabzon ile birlikte özel müzeye sahip 2 ilden biri olurken, Bayburt’u Türkiye’nin özel müzeye sahip illerden biri haline getiren Baksı Müzesi de sahip olduğu konum ve kuruluş hedefiyle dünyanın en iyi 10 uzak müzesinden biri olarak nitelendiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
Baksı Müzesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.