Bayburtlu Hakkak Tekin, Ayasofya'da 'İslamofobi' konulu sergi açacak

Türkiye’de hakkaklık sanatını klasik anlamda icra eden tek isim olan Bayburtlu sanatçı Salih Zeki Tekin, dünyada ‘İslamofobi’ adı altında müslümanlara karşı yapılan nefret söylem ve eylemlerini sanatçı bir duruşla gözler önüne serecek. 

Bayburtlu Hakkak Tekin, Ayasofya'da 'İslamofobi' konulu sergi açacak

Bayburt Postası - Hakkak Salih Zeki Tekin, dört kitaptan ortak metinleri kendi yazı dillerinde hak ederek Ayasofya camide sergilemeyi planlıyor. Allah’ın tüm dinlerde yer alan evrensel mesajları üzerinden kötülük yapan tüm insanlara seslenecek olan Tekin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirmeyi düşündüğü sergisinin hazırlıklarının son aşamasına geldi.

Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Salih Zekin Tekin, ‘İslamofobi’ adı altında yapılan kötülüklere, bir aykırı duruş, bir sanatsal duruş sergilemeyi uzun zamandan beri düşündüğünü belirterek, “Hak Aynası’ adını verdiği sergisiyle ilgili Bayburt Postası’na açıklamalarda bulundu.

Balıkesir Ayvalık’ta çalışmalarını sürdüren ve projenin son aşamasına gelen Salih Zeki Tekin, Kur’an, Zebur, Tevrat ve İncil’i uzmanlarına incelettiğini ve dört kitabın dördünde de bulunan ortak metinleri, kitaptaki yazı şekilleriyle hak ettiğini belirtti.

Sanatçı Tekin, “Konu ile ilgili din adamları ile görüştüm. Kuran’ı Arapça, İncil’i Latince ve Zebur ve Tevrat’ı da İbranice olarak yazdım ve oymaya başladım. Bir metreye, bir buçuk metre tahtalar üzerine yapıyorum ve proje bitme aşamasında” dedi.

Ayasofya Cami’de ‘Hak Aynası’ Sergisi

Serginin isminin ‘Hakkın Aynası’ anlamında olan, hakkaklık mesleğini de vurgulayan bir ifade ile ‘Hak Aynası’ olacağını söyleyen Tekin, “Sanatçıların bir duruş sergilemesi gerekiyor. Picasso bir resmi ile dünyaya mesaj veriyor. Müslüman bir sanatçı olarak sanatsal bir duruş sergileyeceğim. Bu mesajı vereceğim. Sergiyi Ayasofya Cami’de açmak istiyoruz. Bu mesajların verileceği en uygun mekân orayı görüyorum. Çünkü Ayasofya evrensel bir mekân, Cumhurbaşkanımız da ‘Burası sadece bize ait değil dünyaya ait’ diyor. Dünya milletlerinden kimler bu şiddete başvuruyorsa, istiyoruz ki inandıkları kitaplardan, onlara yanlış yolda olduklarını hatırlatalım” dedi.

“Maddi destek istemiyorum, manevi destek yeterli”

Ayasofya Cami'de açılacak sergi ile güzel bir mesaj vereceklerini belirten Tekin, “Kataloglarını hazırlayp, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kapısını çalacağım. Cumhurbaşkanlığı himayesinde ses getiren bir sergi olsun istiyorum. Sanatçıyım, aykırıyım, aykırı bir proje ortaya koyuyorum. Buna destek çıkılmasını istiyorum. Maddi destek istemiyorum, manevi destek yeterli. Allah’ın izniyle güzel bir mesaj vereceğiz” şeklinde konuştu.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Salih Zeki 3 yıl önce

Şunu samimiyetimle belirtmek isterim ki: Bu sanatı icra eden başta olmak üzere kimse bu sanatın adını bilmiyor. "HAKKAK" derken, bu harflerle ancak bu kadar yazılabilir belki. Ama; Arapça bir kelimedir. Kef harfi ile yazılır. "qu" (kef) sesi iledir.

Avatar
Erdal Saatcı 3 yıl önce

Hakkaklık sanatını nasıl Türkiye'de temsil ediyorsa yurt dışında da inşAllah temsil edip Türkiye'nin tanıtımına yardımcı olacaktır kendisine başarılar diliyorum