Bayburtlu çocukların şöleni: Onbeşi geleneği

Anadolu'da 'onbeşi' geleneğinin nadir devam ettiği illerden biri olan Bayburt'ta iftar sonrası başlayan çocuk neşesi gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Bayburtlu çocukların şöleni: Onbeşi geleneği
Bayburt Postası - Anadolu'da 'onbeşi' geleneğinin nadir devam ettiği illerden biri olan Bayburt'ta iftar sonrası başlayan çocuk neşesi sahura kadar devam etti. 

İftarın hemen ardından ellerindeki poşetlerle şehri teslim alan çocukları, Bayburt halkı boş çevirmedi. Bayburt'ta ramazan kültürünün önemli bir parçası olan onbeşi geleneği, yine birbirinden renkli anlara sahne oldu.

Şingah Mahallesi sakinlerinden Zübeyde Tutar, çocukluğunda çok ‘onbeşi’ topladığını şimdi ise dağıttığını söyledi. ‘Onbeşi’ geleneğinin Bayburt’a çok yakıştığını söyleyen Tutar, “Biz iki gün kala bir heyecan yaşarız. Onbeşilik ne dağıtacaksak onu tedarik ederiz. Çünkü çocukları boş göndermek olmaz. Böyle öğrendik, böyle de devam ediyoruz" diye konuştu.

Kültür Müdürlüğü de 15’i dağıttı

Bayburt’ta bu yıl bir ilk gerçekleşti. Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gezici karavana ile 15’i dağıttı. Mahallelerde oluşan uzun kuyruklar eşliğinde onbeşi neşesine ortak olan İl Kültür Müdürlüğü çalışanları daha sonra Kaleradı Mahallesi’ndeki Bayburt Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne geçerek burada da onbeşilik dağıtttı. Merkezin Müdürü Murat Köse gözetiminde yapılan dağıtımda çocuklar ve yaşlılara onbeşilik ikram edildi. 

Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Bekir Kurtoğlu, burada yaptığı açıklamada, “2015 yılında KUDAKA tarafından desteklenen bir projemizdi. Bu projenin amacaı Bayburt’u tanıtmak ve kültürel etkinliklerini aktif hale getirmek. Bugün Ramazan’ın onbeşi. Bizim bu bölgede de Anadolu kültürü devam ediyor. 15’inde çocuklar eski tabirle gaga, yeni tabirle yemiş topluyorlar. Biz de önce Şingah Mahallesi’nde sonra burada onbeşi dağıtarak bu kültürü devam ettirmek istedik.” dedi.  




Anahtar Kelimeler:
BayburtOnbeşi Geleneği
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cuma Adıbeş 8 yıl önce

Bayburt Kültürü'nde yer alan ve çocuklara Ramazan sevincini aşılayan, yaşatılması gereken güzel bir gelenek.