Bayburt Kalesi'nde Roma ve Osmanlı dönemine ait eserler

Tarihi İpek Yolu güzergahında stratejik bir noktada olduğu için asırlarca güvenilir üs olarak tercih edilen Bayburt Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında Roma ve Osmanlı dönemine ait eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Bayburt Kalesi'nde Roma ve Osmanlı dönemine ait eserler
Bayburt Postası - Tarihi İpek Yolu güzergahında stratejik bir noktada olduğu için asırlarca güvenilir üs olarak tercih edilen Bayburt Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, Roma ve Osmanlı dönemine ait eserler bulundu.



Yerleşim alanı olarak Türkiye'nin en büyük üçüncü kalesi olduğu belirtilen ve İlk Tunç Çağı'ndan itibaren kesintisiz iskana sahip olduğu düşünülen Bayburt Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2017'de başlatılan ve geçen yıl ikinci etabı tamamlanan kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında, birçok medeniyetin izine rastlandı.

Bayburt Müze Müdürü ve Bayburt Kalesi Kazı Başkanı Adem Bedir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt Kalesi'ndeki çalışmaların büyük bir titizlikle gerçekleştirildiğini söyledi.

Bedir, kalede kazı ekibince titizlikle gün yüzüne çıkarılan eserlerin yine aynı hassasiyetle müze bünyesindeki arkeologlar tarafından temizliği ve restorasyonu yapılarak sergilenmek üzere depoya alındığını belirtti.

Bayburt Kalesi'nde 2017 ve 2018'de yapılan toplam 8 aylık kazı dönemi sırasında 1. Justinianus dönemine tarihlenen 2 sarnıç yapısı ile 11. yüzyıla tarihlenen kilisenin plan özelliklerinin yanı sıra kaledeki yerleşime ilişkin bazı yapıların da ortaya çıkarıldığına işaret eden Bedir, şöyle devam etti:

"İki girişli hol, antre ve 5 odadan oluşan birbirine bitişik nizamda yapılmış iki konut yapısı ortaya çıkardık ki muhtemelen bu konut, ilk yapıldığında tek konut iken sonraki dönemlerde ihtiyaçtan dolayı bölünerek iki konut şekline dönüştürülmüş. Yine Demir Çağı döneminde kullanılan açık hava tapınma alanı ve kullanım amaçları belirlenemeyen çok sayıda mekan açığa çıkarıldı."

Bedir, kazı ve restorasyon çalışmalarında açığa çıkarılan yapılar haricinde yine ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ait küçük buluntulara da ulaştıklarını ifade ederek, "Kazı çalışmaları neticesinde mimari buluntuların yanında taşınır kültür varlığı dediğimiz, müze envanterine girebilecek, tasnif ve tescile tabi toplamda 165 esere ulaştık." dedi.

Eserlerin çoğunluğunun pişmiş topraktan yapılan eşyalar olduğuna dikkati çeken Bedir, "Bunlar pipo, çanak, çömlek, testi, kandil, tabak ve benzeri eserler oluşturmakta. Tabi bunların yanında az sayıda da olsa yoğun oksidasyon ve korozyona uğradığından dolayı dönemlerini tanımlayamadığımız, tarihleyemediğimiz bakır sikke, cam bilezik ve metal objeler de bulduk." diye konuştu.

Bedir, kaledeki kazı ve restorasyon çalışmalarında bulunan eserlerin dönem olarak Roma'dan başlayıp Osmanlı dönemine kadar tarihlendiğinin altını çizerek, bu eserlerin genel olarak Osmanlı dönemine ait olduklarını aktardı.

Eserler yapılacak müzede sergilenecek

Adem Bedir, Bayburt Müze Müdürlüğü envanterine kaydedilen eserlerin gelecek yıllarda Bayburt Kalesi eteğinde yapılması planlanan ve proje çalışmaları halen devam eden müzede sergileneceğini sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler:
Bayburt KalesiAdem Bedir
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
CELALETTİN ATAYETER 5 yıl önce

Bayburt için çok hayati bir konu bu müze meselesi. Bir an evvel hayata geçirilmeli. Birde koskoca kalede bir cami veya mescit olmazmı? Bunun kalıntısı nerede? Yoksa şimdilerde kale içerisinde bir kilise enkazı olduğu iddia edilen yapı bir cami kalıntısı olasın sakın.? Nedense kalede bin küsur sene evvelindeki kilise enkazı bulunuyorda cami enkazı yok. Bu Kalenin diğer bir ismi Çini Mescit Kalesi değilmiydi? Yoksa benmi yanlış hatırlıyorum. Lütfen bilenler hepimizi aydınlatsın.

Avatar
Gada 69 5 yıl önce

Bayburttaki tarihi eserler açığa çıkarılmalı bayburt medeniyetin beşiğidir

Avatar
yusuf 5 yıl önce

bayburt müze müdürlüğü arkoloji kazısı kalede yapmakta daha öncede başka yerlerde eserleri gün yüzüne çıkmış ama eserler halen erzurum ve gümüşhanede sergileniyor bayburt eserini sergilememekte neden bayburt un bir eksikliğidir, sorumlusu bayburt kültür ve müze müdürü teşir edecek bir müze halen yapamadılar, bayburt valiside bu konuda çalışma ve gayret etmelidir.

Avatar
Aziz Belik 5 yıl önce

2006 yılındaki çalışmalarda işçi olarak görev aldım. Zeminde çıkan seramik süslemeyi kapatmak zorunda kaldık.(arkeoloğun emriyle)

Avatar
a.raci polat 5 yıl önce

"ACİL KENT MÜZESİ"YAPILMALI,ESERLER KOMŞU İLLERİN DEPOLARINDA.!!

Avatar
Ayşe Nur Dağlık 4 yıl önce

İstediğim şeyi bulamadım hadi birazdaha ödev uçun