Bayburt İl Halk Kütüphanesi'nde 'Türk Tarihinden Günümüzü Okumak' söyleşisi

Bayburt İl Halk Kütüphanesi'nde "Türk Tarihinden Günümüzü Okumak: Sınırlarımızda Neler Oluyor?" başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. 

Bayburt İl Halk Kütüphanesi'nde 'Türk Tarihinden Günümüzü Okumak' söyleşisi

Bayburt Postası - Gaziosman Paşa Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Demir, tarihin önemine değinerek başladığı konuşmasında önemli bilgiler aktardı.

Prof. Dr. Mustafa Kafalı'nın “Tarihini bilenden vatan haini çıkmaz” sözünü hatırlatan Prof. Demir, "Tarihimizi gençlere öğretmemiz gerekir. Tarih bilmek bize güç verir" dedi.

Türk tarihinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Alpaslan Demir, tarihin sebep-sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirilmediği taktirde Osmanlı'nın da Cumhuriyet'in de anlaşılamayacağını ifade etti.

Osmanlı Devleti'nin ilk toprak kaybı yaşadığı Karlofça Antlaşması'na gelene kadar yüzölçümünün etki alanları ile birlikte 24 milyon kilometrekareyi bulduğunu söyleyen Prof. Demir, 16 yıl süren savaşların ardından Karlofça Antlaşması'nın imzalandığını, bu anlaşma ile öz güvenin kaybolduğunu, bu özgüvenin I. Dünya Savaşı'nda Irak Cephesinde Kutü'lamere ile Çanakkale cephesinde sağlandığını belirtti.

Türk tarihinin son 350 yılında Ruslarla yapılan savaşların ön plana çıktığını aktaran Prof. Alpaslan Demir, 1. Dünya savaşının sanayileşmiş ülkelerin dünyadaki iktisadî ve siyasî hâkimiyeti ele geçirme mücadelesinden ibaret olduğunu belirterek, "Biz bu savaşa niye girdik? Enver Paşa’nın hayalperestliği yüzünden mi? Alman hayranlığı yüzünden mi? Hayır. Biz savaşa girmek zorunda kaldık. Çünkü haç, hilalin Anadolu’dan atılmasını istiyordu. Osmanlı önce İngiltere, Rusya ve Fransa’ya başvurdu, onların hedefinde Osmanlı’yı paylaşmak olduğu için kabul etmediler. Bu yüzden Osmanlı Almanya safında yer almak zorunda kaldı" dedi.

Mondros ve Sevr Antlaşmaları ile Türklerin Anadolu'da bir avuç toprağa hapsedilmek istendiğini, bu sırada büyük askeri deha Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'da hayalperestlik olarak değerlendirilen mücadeleyi başlattığını ve günümüz sınırları içerisinde bir Türkiye inşa ettiğini ifade etti.

Türk milletinin unutmaması gereken bir olayın da 2003 yılında Kuzey Irak Süleymaniye'de askerlerin başına çuval geçirilmesi hadisesi olduğunu bildiren Prof. Demir, bu olayın yaşandığı 4 Temmuz'un Amerika'nın bağımsızlık günü olduğunu ve semboller üzerinden mesaj verildiğini aktardı. Bu olaydan sonra yitirilen öz güvenin ise, Afrin bölgesinde 2018 yılında Zeytindalı Harekatı, 2019 yılında ise Barış Pınarı Harekatı ile kazanıldığını kaydetti.

Günümüzde sınırlarda yaşanan olayların temelinde Hıristiyan dünyasının Türkleri Anadolu’da boğma amacının yattığını ifade eden Demir, "Şunu unutmayalım. Özellikle de gençler. Anadolu tüm Hıristiyanlık dünyasının içlerinde yaşattıkları bir emeldir. Bunu her ortamda görmek mümkündür. Dolayısıyla özellikle başta gençliğimiz olmak üzere uyanık olmalıyız. Şayet güçlü olmazsak bu topraklarda yaşananların tekrar yaşanmayacağının garantisi yoktur" şeklinde konuştu.

Bayburt İl Halk Kütüphanesi İl Müdürü Cafer Dursun, Prof. Dr. Alparslan Demir'e teşekkür ederek, kütüphanelerin önemine değindi. Dursun, kütüphanelerin kaynak sunmanın yanı sıra irdeleyen, araştıran, düşünen bireylerin yetişmesine katkı sunmaları gerektiğini söyledi.

İl Müdürü Cafer Dursun, "Günümüzdeki olayları daha iyi anlamlandırmamız konusunda bizleri aydınlatan Alpaslan Demir hocamıza, katılımları için Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahir Kadakal'a, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Metin'e, kurum müdürlerine, akademisyenlere, sivil toplum kuruluşları temsilcilerine ve öğrencilere teşekkür ediyorum" dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.