Bayburt, ehram kumaşı ile Türkiye Dokuma Atlası Projesi'nde

Bayburt, 'Türkiye Dokuma Atlası Projesi'nde ehram kumaşı ile yer aldı.

Bayburt, ehram kumaşı ile Türkiye Dokuma Atlası Projesi'nde

Bayburt Postası - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde gerçekleşen ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin de paydaşı olduğu "Türkiye Dokuma Atlası Projesi" kapsamında ilk sahne gösterimi "Geçmişten Geleceğe" temasıyla gerçekleştirildi. 

Anadolu'nun geleneksel dokumalarının aslına uygun modern tasarımlarla dünyaya tanıtılması, binlerce yıllık dokuma kültürünün araştırılarak verilerin tek bir kaynakta toplanması, geleneksel dokumaların il bazında incelenmesi ve teknik yönden detaylandırılması amacıyla düzenlenen etkinlikte Bayburt'u, Beledye Başkanı Hükmü Pekmezci ile Bayburt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Beyza Uçurum temsil etti. 

Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye Dokuma Atlası Projesi" kapsamında; koyun yününden yapılan ve kimyasal madde içermediği için sağlıklı olması yönüyle de tercih edilen ehram kumaşının Türkiye Dokuma Atlası sahnesinde sergilendiğini belirtti. Pekmezci, sergide ayrıca Antep kutnu, Ankara sofu, şal şapik, beledi gibi dokumalardan hazırlanan örneklerin de yer aldığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yaklaşık iki ay önce Anadolu'nun geleneksel dokumalarının aslına uygun modern tasarımlarla dünyaya tanıtılması, binlerce yıllık dokuma kültürünün araştırılarak verilerin tek bir kaynakta toplanması, geleneksel dokumaların il bazında incelenmesi ve teknik yönden detaylandırılması amacıyla bir proje başlattığını bildiren Pekmezci, "Bayburt’tan da geleneksel dokuma örneğimiz olan çok sayıda ‘Ehram’ göndererek bu projeye dâhil olduk. Türkiye’nin en çok tanınmış desinatör ve modacıları ehramdan elbise tasarladılar. "Geçmişten Geleceğe" temasıyla Türkiye Dokuma Atlası ilk sahne gösterimi gerçekleştirildi. Programda tiyatral bir gösteriyle geleneksel dokumalar, günün farklı zamanlarında kullanıma ilişkin tasarlanmış kıyafetler ve ev tekstil örnekleri ve şehrimize özgü nakışlarıyla geleneksel dokumamız olan ehram, 99 ülkeden büyükelçiler ve eşleri ile maslahatgüzarlar ve büyükelçilik temsilcilerinin beğenisine sunuldu. Katılımcılar gösterilere büyük bir ilgi gösterdi. Biz de Bayburt Belediyesi olarak programda yerimizi aldık. Biz de bu projeyi, Aile Yaşam Merkezi’mizde tezgâhlar kurarak daha farklı boyutlarda geliştirmek istiyoruz" dedi. 

İstanbul'da gerçekleşen programa; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcıları Serdar Çam ve Özgül Özkan Yavuz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun eşi Hülya Çavuşoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, İstanbul Tekstil ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Avrupa Konseyi Ankara Ofisi Başkanı Cristian Urse, BM Ankara Temsilciliği Daire Başkanı Tom Delrue, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı, yabancı misyon şefleri ve eşleri ile diğer ilgililer katıldı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ayşegül bayburtlugil 2 yıl önce

ulusal bir proje,emeği olanlara tşkler,inşaAllah bayburt,dünyaya tanıtlır.