Aydıntepe Yeraltı Şehri için bir fırsat mı?

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) İlçe Mevcut Durum ve Potansiyel Belirleme Toplantıları’na başlıyor.

Aydıntepe Yeraltı Şehri için bir fırsat mı?

Bayburt Postası - Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) İlçe Mevcut Durum ve Potansiyel Belirleme Toplantıları’na başlıyor. 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre “sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak olan ve 2014-2023 arası uygulanacak olan bölge planına ilişkin hazırlık çalışmaları KUDAKA tarafından başlıyor.

KUDAKA’dan yapılan açıklamada,  Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan yetkiyle, TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nin mevcut durum ve potansiyellerini belirleyerek bunların kalkınma amaçlı kullanılmasıyla ilgili vizyon geliştirmek, amaç, hedef ve stratejiler belirlemek amacıyla toplantılar yapılacağı belirtildi. İlçe kaymakamlıkları ile işbirliği halinde yürütülen toplantılara kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra özellikle toplumda söz sahibi olan ve yaşadıkları alanları iyi tanıyan kanaat önderleri, öğretmenler, tarım danışmanları, imamlar ve muhtarlar gibi aktif kişilerin katılımlarının da sağlanacağı açıklandı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Bölge planları; 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre “sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak”  planlardır. Bu planların hazırlanmasından yasal olarak sorumlu olan Kalkınma Bakanlığı bu yetki ve sorumluluğunu Kalkınma Ajansları eliyle yerine getirmektedir. Türkiye’de Kurulu bulunan 26 Kalkınma Ajansından biri olan ve Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Kuzeydoğu Anadolu (TRA1 Düzey 2) Bölgesi’nde faaliyet gösteren KUDAKA da, Kalkınma Bakanlığından aldığı yetkiyle 2012 yılı içerisinde bölge planı hazırlıklarına başlamıştır."

Toplantılar her kesime açık

"TRA1 Düzey 2 Bölgesi’nin mevcut durum ve potansiyellerini belirleyerek bunların kalkınma amaçlı kullanılmasıyla ilgili vizyon geliştirmek, amaç, hedef ve stratejiler belirlemek amacıyla hazırlanacak olan Bölge Planı’nın uygulama dönemi 2014-2023 yılları arası olacaktır. 2012 yılı içerisinde birçok analiz ve araştırma ile içeriği oluşturulmaya başlanan Bölge Planı hazırlıklarına üç ilin ilçelerinde yapılacak olan mevcut durum tespiti ve potansiyel belirleme toplantıları ile devam edilecektir. İlçe kaymakamlıkları ile işbirliği halinde yürütülen toplantılarda ilçelerin, köy veya mahallelerin sahip olduğu potansiyeller ve kalkınma amaçlı kullanılabilecek ayırt edici özelliklerin tespit edilmesine çalışılacaktır. Bu nedenle; toplantılara kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine ilave olarak özellikle toplumda söz sahibi olan ve yaşadıkları alanları iyi tanıyan kanaat önderleri, öğretmenler, tarım danışmanları, imamlar ve muhtarlar gibi aktif kişilerin katılımları sağlanmaya çalışılacaktır."

Onay aşaması 2013 yılının sonu, uygulama 2014'te

"2013 yılının Temmuz ayında nihai hale getirilerek Kalkınma Bakanlığı görüşüne sunulacak olan planın, 2013 yılı son çeyreğinde Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı’nın başkanlık ettiği Bölgesel Gelişme Komitesi’nin ve başbakanın başkanlık ettiği Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’nun onayına sunulması öngörülmektedir. Onay aşamasından sonra 2014 yılında uygulamaya konulacak olan planın bölge ölçeğinde başta kalkınma ajansı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların tek bir vizyon etrafında kalkınma amaçlı çalışmalarına yön vermesi beklenmektedir."   

Aydıntepe Yeraltı Şehri için bir fırsat mı?

Öte yandan Kalkınma Bakanlığı’ndan alınan yetkiyle 2012 yılı içerisinde başladığı belirtilen ve birçok analiz ve araştırma ile içeriği oluşturulmaya başlanan bölge planına ilişkin detaylı bir açıklama yapılmadı.

Bölge planı hazırlıklarına Erzurum, Erzincan ve Bayburt’a bağlı ilçelerde yapılacak olan mevcut durum tespiti ve potansiyel belirleme toplantıları ile devam edileceği belirtilirken, bu toplantılarda köy veya mahallelerin sahip olduğu potansiyeller ve kalkınma amaçlı kullanılabilecek ayırt edici özelliklerin tespit edileceğine dikkat çekildi. Buna göre Aydıntepe’de bulunan ve bölgenin turizm amaçlı en önemli potansiyelleri arasında gösterilen ünlü yer altı şehrinin de, katılımcılar tarafından gündeme getirilmesi ve KUDAKA tarafından Kalkınma Bakanlığı’na sunulacak olan bölge planında yer alması bekleniyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.