Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne aday!

Baksı Müzesi, 2014 EMYA Ödülleri finaline seçildi. Avrupa Müzeleri Forumu (EMF) tarafından verilen ödül için ilk üçe giren Baksı Müzesi, Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne en yakın adaylardan biri oldu! Ödülün hangi müzeye verileceği 3 Aralık 2013 tarihinde Paris’te açıklanacak.

Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne aday!

Bayburt Postası - Baksı Müzesi, 2014 EMYA Ödülleri finaline seçildi. Avrupa Müzeleri Forumu (EMF) tarafından verilen ödül için ilk üçe giren Baksı Müzesi, Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne en yakın adaylardan biri oldu! Ödülün hangi müzeye verileceği 3 Aralık 2013 tarihinde Paris’te açıklanacak.

EMF seçici kurulu tarafından 2014 yılı için Avrupa’dan seçilen aday müzeler arasında üç finalistten biri Baksı Müzesi olurken, diğer adaylar ise Letonya’dan Zanis Lipke Memorial ve İsveç’ten Bildmuseet müzeleri seçildi. 22 Kasım Cuma günü EMF'nin kamuoyuna duyurduğu aday müzelerin finale kalmasının gerekçesi de açıklandı. EMF tarafından yapılan açıklamada, 2010 yılında Bayburt’ta kurulan Baksı Müzesi, “Kendi toprağında merkez ile çevre ile arasındaki uçurumun nasıl aşılabileceği hakkında son derece ilham verici bir örnek” olarak nitelenirken, müzenin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan hakkında ise “Sanat ve tasarıma yüksek bir standart getirmek için samimi özlemleri var” ifadeleri kullanıldı.

Letonya’nın Riga kentindeki Zanis Lipke Memorial ile İsveç’in Umea kasabasındaki Bildmuseet müzeleri hakkındaki gerekçelere de yer verilen açıklamada Baksı Müzesi için şu ifadeler kullanıldı:

“Hüsamettin Koçan’ın ve ona destek olan 160 çağdaş sanatçının, samimi bir gayeyle, yüksek kalitede sanat ve tasarımı Doğu Anadolu kırsalına götürmesi, kişisel bir cesaret örneği oluşturuyor. Bu proje, yerel halkın kültürel ve ekonomik olarak kendi toprağında kök salmasına destek olarak merkez ile çevre ile arasındaki uçurumun nasıl aşılabileceğine son derece ilham verici bir örnektir”

Müzeciliğin Oscar'ı: EMYA Ödülleri

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi desteğiyle kurulan EMF, 1977 yılından itibaren Avrupa'daki müzelerin başarısını ödüllendiriyor. Bu amaçla konseye üye 47 Avrupa ülkesini kapsayacak şekilde düzenlenen Avrupa Konsey Müze Ödülü, yaratıcı tarzları içeren müzelerin girişimcilik ve yenilikçilik üzerine göstermiş oldukları gelişimine uluslararası müzecilik alanında bir katkı sağlamayı amaçlıyor. Ödül sahipleri, her yıl farklı bir ülkede düzenlenen Avrupa Müzeleri Forumu’nda açıklanıyor. Baksı Müzesi’nin de aday olduğu ve üç finalistin açıklandığı 2014 yılı için ödüle layık görülecek müze, 3 Aralık 2013 Salı Günü Paris’te açıklanacak.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.