9. Contemporary Istanbul sona erdi

Türkiye'nin uluslararası en geniş çağdaş sanat fuarını 77 bin kişi gezdi.

9. Contemporary Istanbul sona erdi
Bayburt Postası - Türkiye'nin uluslararası en geniş çağdaş sanat fuarı, "9. Contemporary Istanbul"u 77 bin sanatsever ziyaret etti. 17 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen fuarda, toplam değeri 190 milyon lirayı bulan eserler yer aldı.

Türkiye’nin uluslararası en geniş çağdaş sanat fuarına 23 ülkeden, 520 sanatçı, 108 çağdaş sanat galerisi katıldı. Fuarın Anadolu'dan en önemli katılımcısı ise Baksı Müzesi oldu. Önceki yıllara göre daha sade bir fuar standı ile Contemporary İstanbul'a katılan Baksı Müzesi, fuar boyunca Baksı Kültür Sanat Vakfı tarafından yayınlanan kitapların tanıtımını yaptı ve ziyaretçilerini ağırladı. 

340’ı Contemporary Istanbul tarafından davet edilen toplam 1000’e yakın yabancı koleksiyoner, profesyonel, akademisyen ve 8 ayrı uluslararası müze grubu fuarı ziyaret etti. Sergilenen eserler 2014 yılında gerçekleşen uluslararası fuarların ortalama satış değerlerinin % 30 üzerine çıkarak % 72 olarak gerçekleşti. Bu oran 9.cu yaşında Contemporary İstanbul’un vardığı en yüksek seviye oldu.
 
Alex Katz’ın 62.000 € değerindeki “red hat sunrise” adlı tablosu, Yayoi Kusama’nın 70.000€ değerindeki “dots obsession” tablosu ve Ergin İnan’ın 180.000 usd değerindeki “öte dünya kapıları” adlı eserleri satılan önde gelen eserler arasında yer aldı. Emmanuel Fremin Gallery tarafından sergilenen Melissa Mızraklı’nın 20 eseri, Andipa Gallery’de sergilenen Slinkachu’nun tüm eserleri, Nuri Bilge Ceylan’ın 20 fotoğrafı alıcı buldu. NoHLab/Musion ’İn 35.000 € değerindeki In-ter-sec-tion  Rules isimli hologram işi Türkiye’de satılan en yüksek bedelli yeni medya işi oldu.
 
Fuarın ön izleme gününe katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul’un Contemporary Istanbul sayesinde giderek çağdaş sanata yön veren bir şehir haline geldiğini, Contemporary İstanbul’un bir global marka olduğu ve özellikle İstanbul’un tanıtımı yönünden büyük önem taşıdığını   ve fuara verilen önemi göstermek için özellikle ön izleme gününde ziyaret etmek istediklerini belirtti.
 
Contemporary Istanbul ‘un Gala davetinde 350 uluslararası davetliye hitaben yaptığı konuşmasında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İstanbul’un çok yakın bir zamanda dünyanın önde gelen sanat ve kültür merkezleri olan New York, Londra, Paris ve Berlin ile beraber anılacağını belirterek dünyayı saran globalleşmenin, ancak yerel değerlerin korunması ile mümkün olabileceğini ve dolayısı ile Türk Çağdaş Sanatının giderek öneminin artacağına dikkat çekti. 
 
Contemporary Istanbul’un yeni girişim ve insiyatifi CI Editions sınırlı sayıda üretilen özel edisyonları sundu. Hale Tenger’in Ayyy yıldız.’ı heykeli, Buğra Erol’un Evinde gibi Hisset 1’i, Fırat Engin’in Untitled objeleri, Orhan Cem Çetin’in fotoğrafları, Ali Emir Tapan, Ardan Özmenoğlu’nun One &Only isimli ipek baskısı, Ahmet Polat ve Sıtkı Kösemen’in fotoğrafları, Erdoğan Zümrütoğlu’nun triptiği özel edisyonlu eserler olarak sergileniyor. Mustafa Horasan, Gözde Türkkan, Book Lab, Seçkin Pirim, Ahmet Duru, Selçuk Ceylan, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, CI Editions’a özel edisyon üreten sanatçılar arasında dikkat çekti. CI Editions, fuar sonrasında müze mağazalarında, konsept mağazalarda ve online olarak sunulmaya devam edecek. Fuar alanında gördüğü ilgiden sonra CI Editions,  önemli sanat fuarlarına şimdiden katılım için davet aldı.
 
Plugin Istanbul Yeni Medya Bölümünde ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat projeleri, iç mekan mapping projeleri, hologram işleri ve video sanatı özel bir seçki ile sergilendi. Dikkat çeken işler arasında Ouchhh’un dijital görselli odası, NOHlab ve Musion’ın hologram görüntüleri, MOCC’un gerçekleştirdiği ve küratörlüğünü Lanfranco’nun yaptığı “National Panties” isimli sergi, Paul Myoda’nın mekanik enstalasyonları ve Zimoun’un ses enstalasyonu yer aldı. Plugin Stage’de konuşma ve gösterimler yer aldı. Candaş Şişman, Deniz Kader, Ozan Türkkan’ın sanatçı konuşmaları ile beraber Mimarlık ve yeni medya, sanat olarak video oyunları, yeni medya işlerini saklamak ve korumak gibi yeni medya ve yardımcı öğelerinin masaya yatırıldığı bir konuşma programı yer aldı. Yeni medya koleksiyonerliği oturumunda Borusan Holding CEO’su Agah Uğur konuştu.
 
Çin çağdaş sanatına farklı bir bakış ile Dr. Michael I. Jacobs’ın gözünden Çin video ve projeksiyon sanatı seçkisine yer verilen “Now You See” sergisine 10 genç Çinli sanatçının işlerine ver verildi. Whitney Müzesi küratörü Chrissie Iles’ın kürasyonunu yaptığı sergi fuar alanını ziyaret edenler tarafından yoğun bir ilgi gördü.
 
CI Dialogues konferans programı kapsamında “Yeni Medya Galerisi Yönetimi”, “Gelecek bugündür- Çin’den Çağdaş Sanat”, “Çağdaş Sanatın Bugünü ve Yarını”, “Gelecek Nasıl Biriktirilir?” gibi konular tartışıldı. 2. Istanbul Tasarım Bienali Kapsamında Yarının Tasarım ve Mimarisi, Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi / Hafıza Mekanları başlıklı konuşmada Mimar Murat Tabanlıoğlu Türkiye Pavyonu deneyimini aktardı. Canlı yayınlanan “Bugünün Sanat Ekonomisi Yarının Sanat Ekonomisine karşı” isimli Bloomberg HT Panelinde konuşan Sotheby’s International Yönetim Kurulu Başkanı Robin Woodhead konuşmasında koleksiyonların yatırım boyutuyla ilgili önemli noktalara değindi. Genç sanat severleri hedefleyen ve bu sene ilki gerçekleştirilen “Pazar Seminerleri” yoğun ilgi gördü.  
 
Contemporary Istanbul Program Direktörü Marcus Graf’ın küratörlüğünü yaptığı CI 90 Minute Shows her 90 dakikada bir, bir sanatçının solo şovuna yer verdi. Charlie Stein, Ali Emir Tapan, Mehmet Ali Uysal, Lukas Ulmi, Fani Zguro, Ansen, Liu Dao, Orhan Cem Çetin, Voldemars Johansons katılan sanatçılar arasında yer aldı.
 
Contemporary Istanbul’un Ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu ise Yıldız Holding ve 42 Maslak üstledi . Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer : “Başlangıcından itibaren kesintisiz yer alan sponsorluğumuzdan gurur duyuyoruz. Sanat gitgide önemini artırıyor ve bu kadar önemli bir işi herkesten önce keşfetmiş olmaktan dolayı memnunuz.” 
 
Yıldız Holding Kurumsal İletişim Müdürü Zuhal Şeker: “Contemporary İstanbul ile işbirliğimizin üçüncü yılı. Yıldız Holding olarak destek verdiğimiz sanat platformlarında çocuklar için de bir pencere açmaya özen gösteriyoruz. Bu yıl Contemporary İstanbul’da dört günde 1500’den fazla çocuğu sanat ile buluşturduk. Fuarın kapılarını küçük sanatseverlerimize açarak destek veren Contemporary istanbul’a çok teşekkür ederiz.”
 
Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı: “Artful Living felsefemiz 42 Maslak projrmizinde ruhunu oluşturuyor. Ortak sponsor olarak Contemporary İstanbul'a destek vermekten, modern sanatın bu muhteşem buluşmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz."

Contemporary Istanbul fuara paralel olarak düzenlediği özel koleksiyoner programı uluslararası koleksiyonerleri bir araya getirdi ve koleksiyonerler arasında etkin bir ilişki ağı kurulmasını sağladı. Bu sene 11 Kasım Salı günü ilki düzenlenen Gala Yemeği gelenekselleşerek her sene düzenlenmeye devam edecek. Yabancı koleksiyonerler fuardan ve fuarın koleksiyoner programından çok etkilendiklerini bildirdiler. Barut Koleksiyonu, Papko/Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu ve Ünlü & Co Çağdaş Sanat Koleksiyonlarına düzenlenen ziyaretlerin ve özel davetlerin zenginliğinden memnuniyetlerini belirttiler. Fuardaki uluslararası çapta genç ve yeni sanatın zenginliği özellikle dikkatlerini çekti. 
 
Art Brussels’dan Belçikalı koleksiyonerler Chris & Lieven Declerck “Istanbul’da geçirdiğimiz bu muhteşem zamanı bize sunduğunuz için tekrardan teşekkür etmek isterim. CI sayesinde ilgi alanlarımızın aynı olduğu birçok kişiyle tanıştık. Sanat, hayatı daha fazla yaşanır kılıyor ve bu organizasyonda gerçekleştirdiğiniz başarıyı kutlamak isterim.”
 
Hint asıllı koleksiyoner Sunita Shankar, “Genel olarak eserlerin seçkisini başarılı buldum ama özellikle zaten ilgi duyduğum Türk çağdaş sanatına daha yoğunlaşmaya karar verdim. Contemporary Istanbul’da gördüğüm seçki sayesinde özellikle genç sanatçılara yatırım yapmaya başlayacağım.”
 
Fransız koleksiyoner ve Palais De Tokyo’nun koleksiyoner grubu Tokyo Art Club’ın kurucusu Susanne van Hagen “Mükemmel bir VIP program, şimdiye kadar katıldığım uluslararası fuarlar arasında yer aldığım en iyi program diyebilirim. Tokyo Art Club üyeleri, organize edilen geceler ve ziyaretlerden çok memnun kaldı.”
 
Thierry Forien, SIPLEC Direktörü “Contemporary Istanbul VIP programı büyüleyiciydi. Birçok ilginç kişiyle tanışma fırsatına sahip oldum ve organizasyonun kalitesinden çok etkilendim.”
 
Fuarın katılımcı galerilerinden Mark Hashem Gallery kurucusu Mark Hashem “En iyi şekilde bilgi akışının sağlandığı koleksiyonerleri ile uluslararası standartlarda muhteşem bir fuar.”
 
Emre Kurttepeli – C24 Gallery: “Çok ayrıcalıklı bir fuar oldu. Birçok uluslararası koleksiyoner tarafından dikkatle takip edildi. 3 yıldır fuara katılıyorum ve ziyaretçilerin, sergilenen eserlerin kalitesi her yıl katlanarak artıyor. Tebrikler!”
 
Daryo Beskinazi – X-ist Galeri: “Koleksiyoner grubu olarak özellikle yabancı koleksiyonerlerden büyük ilgi vardı.” 
 
Hazer Özil – Dirimart: “Geçen senelere göre daha yoğunduk ve daha kalabalık uluslararası koleksiyoner gruplarıyla karşılaştık, bu yıl sinemanın 100.yılı nedeni ile davet ettiğimiz Sayın Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğraf çalışmaları inanılmaz ilgi gördü ”
 
Melkan Tabanlıoğlu, – Galerist: ”Geçen seneye göre çok daha fazla katılım olduğunu gözlemledik. Gelen ziyaretçi ve koleksiyonerlerin artık galerileri ve sanatçıları yakından  tanımaya başladıklarını gördük ve fuarda gerçekleşen Plugin ve CI Editions bölümleri, ziyaretçileri en çok besleyen eklemeler oldu.”
 
Mary Nguyen – Emmanuel Fremin Gallery: “Bu seneki fuar, koleksiyonerlerden galerilere kadar kesinlikle mükemmel. Muhteşem bir başarı sağladık ve bunun bir parçası olduğumuz için çok mutluyuz, 2015’de daha geniş alanda yer alacağız.”
 
Valentina Ragozzino - Barbara Paci: “CI, her sene daha güzel ve daha ilginç oluyor. Türk koleksiyonerler, özellikle benim galerimde Italyan sanatına ve heykeline olan ilgilerini sürekli gösteriyorlar. Ayrıca Italya’dan gelen önemli koleksiyonerleri de Istanbul gibi güzel bir şehirde görmek bizi çok mutlu etti.” 
 
Sven Purrmann - Galeri Edition Purrmann: “Tabii ki seneye tekrar katılacağım. Fuar, sadece katılımcılar ile değil, birçok ülkeden fuara gelen ziyaretçiler ile de uluslararası olarak yayılmaya devam ediyor. 7 yıldır sürdürdüğümüz katılımcılık için söyleyebilirim ki her defasında bizim için bir zevkti.”
 
Anna Wallace Thompson - Kashya Hildebrand “Fuar organizasyonunun profesyonelliğinden ve fuara gelen ziyaretçilerin yoğunlundan çok memnun kaldık,  Istanbul geleceğin sanat başkenti, mutluyuz.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak. 7 yıl önce

Bayburt Postası'nda böyle haberleri görmek çok güzel.