10. BEKDER Onur Ödülleri 5 isme verildi

Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği tarafından geleneksel hale getirilen onur ödülleri programında bu yıl beş isim onurlandırıldı.

10. BEKDER Onur Ödülleri 5 isme verildi

Bayburt Postası - Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda halkın yoğun katılımı ile gerçekleşen programda Bayburt kent hayatına, kültürüne, ekonomisine yaptıkları katkılardan ötürü Abdurrahman Öksüz, Ayhan Kurt, Dursun Ali Camadan, Zübeyde (Hümeyra) Çelik ve Vural İşaşır’a onur ödülü verildi.

Mete Emir: “Sevginin eyleme geçmiş halini ödüllendiriyoruz”

Programın açılışında konuşan BEKDER Başkanı Mete Emir, 2009 yılında Yakup Temur’un süpürgeyi tutan şefkatli elinden ilham alarak başladıkları onur ödülleri serüveninin 10. yılını yaşıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 

Toplumda güzel konuşanların tanınıp, bilindiğini, halbuki topluma katkı sunanların büyük işler başaranlar olduğunu ifade eden Emir, “Biz BEKDER ailesi olarak şuna inanıyoruz, topluma katkı sunanlar çok güzel konuşmalar yapanlar değildir, çok büyük işler yapanlardır. Oysa toplumda çok güzel konuşanlar bilinir ve tanınır. BEKDER Onur ödülleri aslında buna bir itiraz. Biz sevgi sözünü değil, sevginin eyleme geçmiş halini ödüllendiriyoruz. Biz bugüne kadar onur ödüllerini sevgisi, çalışkanlığı, merhameti, başarısıyla ve memlekete olan katkısıyla bir değer üretmiş kıymetlerimize verdik” dedi. 

“İyi insanların ayak izleri takip edilmeli”

Ödül verdikleri isimlerin istememesine rağmen, özellikle onların yaptıkları hayır işlerine de hayat hikâyelerinde yer verdiklerini söyleyen Emir, “Kötülük gibi iyilik de çoğalan bir şey. İyi insanların o ayak izlerinin belirli hale gelmesi lazım ki birileri o ayak izlerini takip etsinler” diye konuştu. 

Emir, onur ödülleri gecesinin Bayburt’un geçmişinde yer alan fakat günümüzde yaşamayan bir kültürel derinliğe de hatırlatma yapacağını aktardı. Bayburt’un son 30 yılında bulunmayan ince saz eşliğinde türkü icrasının ilk kez sergileneceğini ifade eden Emir, “Akademik çalışmalara göre Bayburt’un en değerli müziği, ince saz ile icra edilen müziği. 40 yıldır bu parçalar ince sazla icra edilmiyor. Kültürü korumak çok kıymetli, kültür korumacılığı yapmadan bir şehrin kimliğini taşıyamazsınız. Tabii kültür sadece geçmişten gelen değil, geleceğe dair de bir şeyler katmak, harmanlamak gerekli. Bunun için BEKDER İnce Saz Topluluğu uzun bir çalışmanın ardından bugün sahne alacak. Umuyorum ki sizler de çok beğeneceksiniz” şeklinde konuştu. 

Aylar süren bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkan onur ödülleri gecesine büyük emek harcayan mesai arkadaşlarına teşekkür eden Emir, katılım sağlayan ve destek sunan herkese ayrı ayrı teşekkür etti. 

BEKDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Önder Karaoğlu’nun sunumuyla gerçekleşen gecede ödül alan isimlerin hayat hikâyelerinin yer aldığı sunumların ardından ödüller verildi.

Yeşim Öksüz: “Bugün beni babamla buluşturdunuz”

Gecede ilk ödül özellikle Bayburt folkloruna ve derneklerine vermiş olduğu hizmetlerden dolayı rahmetli Abdurrahman Öksüz’e verildi. Abdurrahman Öksüz’ün ödülünü kızı Yeşim Öksüz aldı. BEKDER Başkanı Mete Emir’in elinden ödülünü alan Yeşim Öksüz, törende duygulu anlar yaşadı.

Yeşim Öksüz, duygularını, “Bugün beni babamla buluşturdunuz. Babam meslekten dolayı farklı yerlerde görevler yaptı. Fakat biz hep Bayburt sevgisiyle büyüdük. Bayburt’a özlemle büyüdük. Bayburt’un adı geçse içimiz, yüreğimiz taşardı. Ne mutlu ki Abdurrahman Öksüz’ün kızıyım, ne mutlu ki Bayburtlu’yum. Çok teşekkür ediyorum, sağ olun” ifadeleri ile dile getirdi.

Vali Epcim: “Kendisine mütevaziliği hayat tarzı edinmiş”

Törende ikinci ödül iş insanı Ayhan Kurt’a verildi. Ayhan Kurt’un ödülünü takdim eden Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, “Kendisine mütevaziliği hayat tarzı edinmiş. atalarından aldığı tevazuyu sonuna kadar yaşayan çok değerli bir iş insanını memleketinde ağırlamaktan memnunuz. BEKDER’i de tebrik ediyoruz. Böyle değerleri bizlerle tanıştırdığı için. Onur ödüllerinin 10.’su yapılıyor. Bayburt değerlerine sahip çıkıyor, sahip çıkmaya da devam edecek” şeklinde konuştu.

Yaptığı hayır işleri ile de bilinen Ayhan Kurt ise, onur ödüllerine layık görülmekten duyduğu gururu belirterek, BEKDER Yönetim Kuruluna teşekkür etti. 

Başkan Pekmezci: “Dursun Ali Camadan Bayburtlular’ın gurur vesilesidir”

Gecede üçüncü ödül Bayburtlulara ve Bayburt’a birçok alanda hizmet eden iş insanı Dursun Ali Camadan’a verildi. Camadan’ın ödülünü takdim eden Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Camadan’ın yıllar önce baba ocağından uzaklara giden ve uzaklarda Bayburt’ta imiş gibi yaşayan bir isim olduğunu belirterek, “Dursun Ali Camadan çok sevdiğim arkadaşım, dostum. Bayburtlular’ın gurur vesilesidir. Kendisini yürekten kutluyor, başarılar diliyorum” dedi.      

Camadan ise, sosyal sorumluluk olarak değerlendirdiği hizmetlerinden dolayı kendisine yine bir sosyal sorumluluk duygusu ile ödül veren BEKDER’e teşekkür etti.

Yavuz: “Zübeyde Çelik’i uzun yıllar bu hizmetlerin içerisinde görmek istiyoruz”

Gecede ödül alan bir diğer isim Zübeyde Çelik oldu. Son dönemde Kızılay’da yaptığı başarılı çalışmalar sonrası Bayburt tarihinde bir ilk olarak Kızılay Genel Merkez Yönetimine seçilen Zübeyde Çelik’e ödülünü Kenan Yavuz Etnografya Müzesi Kurucusu Kenan Yavuz verdi. Yavuz, “Bayburt’ta nerede bir organizasyon olsa kendisini görüyoruz. Zübeyde hanımın şahsında topluma hizmet etmenin nasıl olması gerektiğine şahit oluyoruz. Sivil toplum çalışmaları fedakarlık etmeyi gerektirir. Kızılay olarak da yaptıkları çok önemli. Onu daha uzun yıllar bu hizmetlerin içerisinde görmek istiyoruz” dedi.

Zübeyde Çelik ise, “Beni bu ödüle layık gören BEKDER ailesine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Vural İşaşır: “Çevrenize dokunun”

Gecede son ödül Bayburt eski Belediye Başkanı Vural İşaşır’a takdim edildi. Ödülünü İşaşır'a, Bayburtlu Kadınlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Leyla Karabulut takdim etti. Karabulut, Vural İşaşır’a, Bayburt’a ve tüm insanlığa katkılarından dolayı teşekkür ederek, sağlıklı yaşamlar diledi. 

BEKDER’in kadirşinaslığına teşekkür eden Vural İşaşır da dünyada zorluk çeken milletlere el uzatmanın önemine değinerek, herkesin elinden geldiği kadarıyla çevresine dokunması tavsiyesinde bulundu. 

Gece, bugüne kadar onur ödülü alan isimler için hazırlanmış, 10. Yıl sunumunun izletilmesi ve ödüle layık görülen isimlerin, yakınlarının sahneye çağrılarak teşekkür edilmesi ile devam etti. 

"Suyu gözesinden içeceğiz"

Kokteylin ardından gecede BEKDER İnce Saz Topluluğu sahne aldı. 

Bayburt’un müzik geçmişinin eşsiz isimlerinden, müzisyen bestekar Remzi Çavuldak’ın oğlu Ahmet Çağıldak’ın çalıştırdığı koronun şefliğini müzik öğretmeni ve keman sanatçısı Serhat Karaoğlu yaptı.

Kanunda Ahmet Erdoğan, ut, cümbüşte Muhammet Çağatay Çapan, klarnette Kemal Dumlu, ritm sazda Ahmet Kanber’den oluşan müzik topluğunun eşlik ettiği koroda; ‘Bayburt türkülerini en iyi söyleyen’ namıyla Salih Demir, Sefa Bozkuş, Mesut Çavdar, Büşra Selman, Selim Kılınçlı, Şeyma Develi ve İbrahim Özdemir yer aldı. 

Ahmet Çağıldak, türkülerin bilinen ilk icracılarının söylediği şekline uygun olarak hazırladıkları dinleti için ‘suyu gözesinden içeceğiz’ ifadelerini kullandı. Çağıldak da sahnede koro ile türkülere eşlik etti.  

Müzik topluluğu iki bölümden oluşan dinletide şu parçaları seslendirdi:

Birinci Bölüm:
Mektebin Bacaları - Çalgı Müziği 
Vardım ki Yurdundan Ayağ Göçürmüş - Koro 
Bir Sandığım Vardır - Salih Demir 
Söyleyin Bayburt'un Vasfi Halini - Koro 
Giydim Çarklarımı - Büşra Selman 
Baytar - Salih Demir 
Bacadan Aşıyor Ayvanın Dalı - Koro

İkinci Bölüm:
Ben Feleği Gördüm - Sefa Bozkuş
Bayburt'un İnce Yolunda - Koro
Ey Gül Dalı - Şeyma Develi
Giderim Yolum Dağdır - Koro
Yanıma Güvenmedim - Mesut Çavdar
Zayoldum Geze Geze - Koro
Hoş Bilezik - Çalgı Müziği
Arpalar Orak Oldu - Koro    

Katılımcıların ayakta alkışladığı müzik dinletinin ardından gece, fotoğraf çekimiyle son buldu. 

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.