Bakan Güllüce’nin bu açıklaması, 30 Mart Yerel Seçimleri öncesi Bayburt’ta yaptığı açıklamayı akıllara getirdi.
Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş’in seçim çalışmalarına katılmak üzere geldiği Bayburt’ta bir açıklamada bulunan Bakan Güllüce, “Kentsel dönüşüme Bayburt’un ciddi anlamda ihtiyacı var. Köylerin de buna ihtiyacı var. Aslında Türkiye’nin bir köysel dönüşüme ihtiyacı var. Planlamayı şimdiden yaptırıyoruz. Çünkü ekonomi geliştikçe köylerimizde binalar yapılıyor ve maalesef çarpık bir şekilde. Bizimde gelişmiş ülkelerdeki köyler gibi her türlü imkânı olan güzel köylerimiz olmalıdır. Köydeki vatandaşımızın da güzel yerlerde yaşama hakkı vardır. O bakımdan kentsel dönüşüm şehirlerde acilen gündeme gelmeli, hemen arkasından da köysel dönüşüme başlamamız gerekiyor. Bunun için bakanlık olarak çalışmalarımız var” şeklinde konuşmuştu.

Bayburt’a ‘pozitif ayrımcılık’
Bakan Güllüce konuşmasında ayrıca Başkan Memiş’in ‘Bayburt için pozitif ayrımcılık istiyoruz” ifadelerine de yer vererek, “Pozitif ayrımcılıktan yanayım, Sivas’tan yukarısına pozitif ayrımcılık yapılmasından yanayım. İklim şartları gereği, ekonomik şartlar gereği Türkiye’de böyle bir dengesizlik var. Elbette ki pozitif ayrımcılık olacak. Kısmen de teşvik uygulamalarıyla bu yapılıyor. 1. bölge var, 5.,6. bölge var. Bu kısmen pozitif ayrımcılıktır. Bizim bakanlığımızı ilgilendiren konularda bunu yapmaya çalışacağız. Bu anlamda Bayburt, Ardahan, Kars, Iğdır’da böyledir. Sivas’tan yukarı illerimizin böyle bir pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Türkiye’nin bekası için de bu gereklidir” demişti.
Öte yandan, Bakan Güllüce tarafından gündeme getirilen köysel dönüşüm ile ilgili ayrıntılar da konuşulmaya başlandı. Özellikle Karadeniz Bölgesinde yapılan çalışmalarda yörenin özelliklerini taşıyan ikamet alanları inşa edilmesi hedeflenirken, bu bölgelerde yapılması planlanan köysel dönüşüm projelerinin o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılacağı ve dönüşümün sadece binalar ile de sınırlı olmayacağı belirtildi.
