SKOLASTİK DÜŞÜNCEYİ AŞAMAYAN TÜRKİYE VE KLERİKALİZM, TEOKRASİ, CUMHURİYET
Skolastik düşünce nedir? Dar düşünce, kalıp düşünce, din'in her şeyi eksiksiz söylediğini, ona bağlanmak ve kayıtsız koşulsuz uymak gerektiğini savunan ve dayatılan düşüncedir. Avrupa bu düşünceyi ortaçağda yaşadı acı deneyler ve anılarla, sonra büyük bedeller ödenerek bu düşünce aşıldı. Peki ya bizde? Bugün Türkiye'de skolastik düşünce yok, egemen değil diyebilir misiniz?

Peki klerikalist kafalılar ve teokrasi özlemcileri yok mu? Var. Klerikalizm, din ya da din kurumlarının her alanda baskın olması gerektiğini savunan düşünce akımıdır. Teokratik devlet, din devleti demektir.                                           
Cumhuriyet öncelikle Teokrasi ve klerikalizmden kurtulmak demektir.

YOBAZİDDİN

"Yobaziddin" sözcüğünü hiç duymuşluğunuz yoktur. Yoktur, çünkü ben türettim.

Necm-eddin dinin yıldızı, Tac-eddin dinin tacı, Hayr-eddin dinin hayrı demek. Yobaziddin de dinin yobazı oluyor. 

Aslında Türkiye'de en çok bu isimden olması gerek. Öyle çoklar ki...

Hayatın, doğanın, bilimin ve teknolojinin gerçekleri... Sanatın ve edebiyatın gerçekleri, tarihin gerçekleri... Bunlar Yobaziddin’lere vız gelir…

ZATİ SUNGUR’UN MUCİZESİ VE DİN…
İlkokul ikinci sınıftayım, babam Erzurum Aşkale'de görevli... Bir gece "Hadi seni Zati Sungur'a götüreyim" dedi. Gittik ilçenin en merkezi yerindeki subay gazinosuna (sivillere de serbestti ha).

Ve o ünlü sihirbaz, gecenin sonuna doğru akıl almaz bir şey yaptı, "Ben şimdi bu sahneden kaybolacağım, sonra salonun giriş kapısından girerken göreceksiniz beni" dedi. Dediğini de yaptı...

İşte bu, benim 72 yıllık hayatımda gördüğüm tek mucize ve keramettir.

O evliya denilen kimseler, buna göz boyama, sihirbazlık diyorlar. Müritleri ise bu şeyhlerin kerametlerini anlatıp duruyorlar ama bu anlatılanları gören yok, duyan çok. Görmüş gibi inanıyorlar bunların çoğu.

Zati Sungur'un yaptıklarına illüzyon deniyor.  Evet doğru... Doğru da biz gözümüzle görüyoruz, gözümüz aldansa da… Aklımızsa kabul etmiyor bunu, gerçeği araştır diyor.

Şeyhlerin kerametleri ise hiç sorgulanmıyor akılları bloke olmuşlar kimselerce...

“ŞEYH’E HÜRMETEN” 600 YILDIR DAVUL ZURNA ÇALINMAYAN KÖY…
Haberi okuyalım önce:

Bursa'da bulunan bir köyde 600 yıldır davul çalınmıyor. Keles ilçesinin Dedeler köyü sakinleri tam 600 yıldır düğünlerde davul ve zurna çalmıyor.

1400'lü yıllarda Rumları irşad etmek maksadı ile bölgeye yerleştiği bilinen Şeyh Selahaddin Buhârî Hazretlerinin Dedeler köyünde türbesi bulunuyor. Dedeler sakinleri, Selahaddin Buhârî Hazretlerine hürmeten köylerinde 600 yıldır düğünlerde davul ve zurna çalmıyor.

Köyde müzikli düğün yapacak olanlar ise köyün dışında bulunan düğün salonunda eğlence yapıyor. Köy meydanındaki düğünler ise mevlitli ve dualı oluyor.

Türbedar İzzet Çile, "Bu mübarek zâtın buraya 1400 yıllarda geldiği rivâyet ediliyor. Buhâra'dan Horasan'a, oradan da Bursa'ya gelmiş. 600 yıldır bu köyde davul çalmak yasak. Köyümüzde düğünler mevlitli oluyor" dedi.

Köy sâkinleri ise, "Burada medfun bulunan zât Ertuğrul Gazi ile birlikte gelen şeyhlerden. Burada düğünler mevlitli yapılıyor. Düğünlerde kesinlikle davul ve zurna çalmıyoruz" şeklinde konuştu.(1)


İşte Türk'ün ahmakça din anlayışı... Gezin Arap illerini, 600 yıldır bir tarikat şeyhine saygı olsun diye, düğününde davul zurna çaldırmayan bir yer bulamazsınız. Ve 600 yıldır aykırı bir ses çıkmıyor. Yahu  yok mu içinizde "Yetti be, kemikleri bile çürümeye yüz tutmuş bir adamın yüzünden ben düğünümde davul zurna niye çaldıramayacakmışım, ahan da çaldırıyorum!" diyecek bir aydınlık yiğit kafa...

1) https://www.tv100.com/bu-koyde-600-yildir-davul-zurna-calmak-yasak-haber-485760?fbclid=IwAR0FCBy4dCFrmkozPSdsKgpuLcRJy9H1b1_VRrKYtnJ2Le0DARghXl5dpXc
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.