Unutulmayan Vali Ali Haydar Öner'i kaybettik

Bayburt eski Valisi Ali Haydar Öner, hayatını kaybetti.

Unutulmayan Vali Ali Haydar Öner'i kaybettik
Bayburt Postası - Bayburt eski Valisi Ali Haydar Öner, hayatını kaybetti. Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayata veda eden Öner için yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tören yapılacak. Öner, öğlen namazına müteakip Kocatepe Cami’de kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.

1993-2000 yılları arasında Bayburt’ta görev yapan ve Bayburt’un en uzun süreli görev yapan Valisi olan Ali Haydar Öner, görev yaptığı süre boyunca halkın takdirini kazanan icraatlara imza atmış, halk tarafından çokca sevilmişti.

Kamuoyunun desteğini her zaman arkasına alabilen Vali Öner, tüm eleştirilere rağmen doğru olduğuna inanılan her projeyi çok kısa bir zaman içerisinde hayata geçirebilme becerisiyle halen  hafızalardadır.

Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri’nin mimarı olan Vali Öner, Aslan Dağı’nı da yeşerten isimdir. Bugün Bayburt’un akciğerleri konumunda olan ve piknikçilerin uğrak yeri haline gelen Aslan Dağı Mesire Alanı bizzat Vali Öner’in eseridir. Görev yaptığı her yerde sevgiye mazhar olan Vali Öner, hayatı boyunca Bayburt’un fahri bir hemşehrisi olarak kendisini saymış, yurt içinde düzenelenen Bayburt etkinliklerine katılmış, Bayburt’la olan bağını koparmamıştı.

Ali Haydar Öner kimdir?

Adana Tufanbeyli nüfusuna kayıtlıdır. Memur bir ailenin çocuğu olarak 10.07.1948’de Kayseri-Sarız’da doğdu. İlköğrenimini Kayseri’nin Tomarza, Yahyalı ve Felâhiye ilçelerinde, orta öğrenimini parasız yatılı olarak Kayseri Lisesi’nde tamamladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdare Bilimleri Bölümünden 1971–72 öğretim yılında ikincilikle mezun oldu. Mezuniyet sonrası Maiyet Memurluğu’na kadar burs karşılığı olarak İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü Kadro Şubesi ile Genel Kurmay Hava Savunma Harekât Merkezi (ADOC- Air Defence Organizasion Center)’nde çalıştı.

Maiyet Memurluğu’nu Giresun’da yaptı. Askerlik dönemini de kapsayan bu görev sonucunda katıldığı 57.Dönem Kaymakamlık Kursu’nu “Üstün Derecede Başarı” notu ile bitirdi. Tomarza, Orhaneli, Gercüş, Karasu, Germencik, Erbaa, Tirebolu ve Bor Kaymakamlıklarında bulundu. Gercüş Kaymakamlığı sırasında Gercüş ve Hasankeyf Belediye Başkanlıklarını, Karasu Kaymakamlığı sırasında da Karasu Belediye Başkanlığı görevlerini üstlendi.

1979 Yılında Alman Uluslararası Gelişme Vakfı (DSE)’nin davetlisi olarak Almanya’da 1 ay süreli Yerel Yönetim Birimi olarak İlçe’nin Rolü ve Önemi konulu Seminere ve 1992 yılında da İngiltere’de 8 ay süreli Yabancı Dil Öğrenimi ve Mesleki İnceleme-Araştırma programına katıldı.

Ali Haydar Öner, Karasu’dan ayrılışından üç yıl sonra Belediye Meclisinin oybirliğiyle aldığı bir karar doğrultusunda Fahri Hemşehri ilan edildi. Erbaa Kaymakamlığından ayrılışından sonraki dönemde de şehir merkezindeki bir caddeye Kaymakam Ali Haydar Öner Caddesi adı verildi.

Son altı yıllık sicil notu ortalamasının yüz üzerinden 99 olması nedeniyle kademe terfii yapan Öner’e aralarında merhum Adnan Kahveci ile Recep Yazıcıoğlu’’nun da bulunduğu bazı Bakan ve Valilerden de 15 adetten fazla takdirname verilmiştir.

1993–2000 yılları arasında Bayburt Valisi olarak görev yapmıştır. 1996 yılında Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yılın Başarılı Valisi seçilmiş, 1997 yılında TÜRKSAV tarafından Türk Dünyasına Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür. 2001 yılındaki çalışmaları nedeniyle Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nce Yılın Adamı seçilen Vali Öner, Giresun Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından Yılın Turizmcisi ilan edilmiş ayrıca ADD Genel Merkezi tarafından Yılın Atatürkçü Valisi ödülü ile ödüllendirilmiştir.

Giresun Valiliği ardından 17 Haziran 2004 tarihinde Çankırı Valiliği görevini üstlenen Vali Öner, bu görevi sırasında Siyaset ve Meclis Haber dergileri ile Başkent Son Haber Gazetesi tarafından Yılın Valisi seçilmiştir. Aralık 2007’de Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği tarafından “İpek Yolu Hizmet Kervanı Nişanı” ve Ocak 2009′ da Çankırı Karatekin Üniversitesi Senato’sunca Kamu Yönetimi alanında Fahri Doktora unvanı verilen Öner, çok sayıda sivil toplum örgütünce de değişik niteliklerde ödüllere layık görülmüş, Habertürk Gazetesi’nce belirlenen 9 kişilik Sıra Dışı Valiler listesinde merhum Recep Yazıcıoğlu’ndan sonraki sırayı almıştır.

Isparta Valiliği görevinden, 16 Aralık 2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Kırklareli Valiliği görevine atanan, sonrasında CHP’den siyasete atılan Öner, 24. dönem CHP Isparta Milletvekili olarak görev yapmıştı.

Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yaşam Koçu Saadet Şen Öner'le evli olan Vali Öner'in bu evliliğinden 3,5 yaşında Efe adlı bir erkek çocuğu, ilk eşinden Aslınaz ve Aysu adlarında iki kız evladı ve Nazlıgül, Nusret Çınar ve Duru adlı iki kız, bir erkek torunu vardır. Vali Öner iyi derecede İngilizce bilmekteydi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mustafa holoğlu 6 yıl önce

Devlet Adamı...Rahmetli Valimiz Recep Yazıcıoğlu'nun en sevdiği saydığı Vali..Recep Yazıcıoğlunun selamıyla Bayburtta tanıdık ve Bayburtu Ülkemize turizmde Basın olarak tanıtmaya da özen gösterdik...Aynı olayı Isparta da yaptık...Ülkesini seven yiğit Devlet Adamı..Ruhu şad olsun..Mekanı cenneti firdevs olsun..

Avatar
Bayburtlu 6 yıl önce

Sayın valimizden sonra birçok vali geldi değil simalarını isimlerini bile hatırlamıyoruz onu hafızamıza kazıyan riyadan gösterişten uzak milletine ve devletine hizmet etmesiydi Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

Avatar
Ağaçcı 6 yıl önce

Allah gani gani rahmet etsin bayburt sevdalısı bir devlet buyugümüzdü memleketimize yaptıkları asla unutulmaz..

Avatar
Ruken 6 yıl önce

Çocuklarına başsağlığı diliyorum. Değerli ve mütevazi bir aile. İdeolojik olarak çok uçlardayız ama hakkını yememek gerekiyor.Çocuklarını muhteşem yetiştirmiş bir baba asla bulunduğu konumunu kullanmayan bir siyasetçi. Keşke daha fazla yer verilseydi tv ve gazetelerde. En iyi haberi siz yapmışsınız. Bir HDPli olarak bunu söylüyorum. Çocuklarına sabır diliyorum

Avatar
Safak Güngör 6 yıl önce

Aslan dağında her nefes alışımda seni hatırlayacağım. Allah rahmet etsin..

Avatar
Hacı Dursun Yaşaroğlu 5 yıl önce

Allah rahmet eylesin Bayburt ilimize gelmiş geçmiş en değerli valiydi.Aslan dagi ormani gibi bir çok eser bırakmıştır rahmetle anıyoruz.