Son bakırcı zamana direniyor

Birçok meslek gibi son demlerini yaşayan bakırcılık son ustasıyla zamana direniyor...

Son bakırcı zamana direniyor
Bayburt Postası - Birçok zanaat gibi son demlerini yaşayan bakırcılık mesleğide son ustasıyla zamana direniyor. Ocak ateşinin insanı yakıp kavurduğu loş mekânda alın terini akıtan son usta, -yok olmaya yüz tutmuş bir çok el sanatından biri olan- bakırcılığa can vermeye devam ediyor.

Bayburt’ta bakırcılık mesleğinin son temsilcilerinden biri olan Mehmet Öztürk (59), mesleğin teknolojiye yenik düştüğünü söylüyor.

Haber: Murat Okutmuş
Fotoğraflar: Engin Kaban


Çok değil 20-30 yıl önce gözde bir meslek olan bakırcılığın Bayburt’ta da yaygın bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Öztürk, “Eskiden köylerde seyyar ocaklar kurup, mereklere elektrik çekerek bu işi yapardım. İşin sıklığına göre tek başıma günde 30 ‘kap kacak’ kalayladığımı hatırlarım” dedi.



Öztürk, çalışma yoğunluğunu unutamadığı bir anısında şöyle anlattı:  

“Bundan 25 yıl önce İstanbul Süleymaniye’de çalışıyordum. Kalaylama işini öyle hızlı yapıyordum ki meslektaşlarım ve çevredeki esnaf başıma toplanır beni izlerdi.”

Bir süre İstanbul’da çalışıp, mesleğini yeniden Bayburt’ta sürdüren Öztürk, -dile kolay-, yaklaşık yarım asırdır bakırcılık yaptığını söylüyor. Çocuk yaşlarda babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğini şimdi oğluna öğretmeye çalışıyor.

Oğlu Yusuf Öztürk’ün (25) kendisi kadar şanslı olmadığını söyleyen zanaatkar, “Oğlumda benimle birlikte bu işi yapıyor. Ancak meslekte bizim ustalığımıza ulaşması zor. Çünkü eskisi gibi her şeyin imalatını yapmıyoruz. Eskiden envai çeşit kap kacak yapardık. Bunları işlerdik. Şimdi ise ne bakır işlemeciliği ne de bu ürünleri isteyen, kullanan kaldı” dedi.

Ülkenin gidişatından ve kültürel yozlaşmadan rahatsız olduğunu ifade eden Öztürk, “Eskiden Murgul’dan gelen bakır külçeleri kullanırdık. Şimdi ise hurdadan elde edilen bakırı kullanıyoruz. Bir zamanlar evlerimizin baş köşesinde yer alan bakır kapların yerini plastik ürünler aldı” diye konuştu.

Karasakal Mahallesi’nde tamirattan kalaylamaya, sipariş işlerden işlemeye mesleğini inatla sürdüren Öztürk, el sanatlarına ve bakırcılığa yeterli desteğin verilmediğini ifade etti.

Anadolu el sanatları içinde geçmişi yüzlerce yıl öncesine uzanan bakırcılığın yaşatılması, geçmişe ve kültürel değerlere sahip çıkılması gerektiğini hatırlatan Öztürk, mesleğini severek yaptığını ve zamanla bu mesleğin unutulacağından duyduğu kaygıyı ise son cümlelerine ekledi.






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
filiz alok 9 yıl önce

sayın öztürk elinizde antika sini, güyüm ve yemek yeme sahanları varmı? Size nasıl ulasabiliriz?