Şampiyon Kavlatan!

Merkez nüfusu sürekli artan Bayburt’un aynı süreçte belde ve köyleri istikrarlı bir şekilde göç veriyor.

Şampiyon Kavlatan!
Bayburt Postası - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Bayburt’un belde ve köyleri göç vermeye devam ediyor. TÜİK’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 Nüfus Sayımı Sonuçları’na göre, 2 belde ve 169 köyde ikamet eden nüfusta son 7 yılda yüzde 11.2 oranında azalma yaşanırken, her yıl aynı oranda göçün yaşandığı belde ve köylerin nüfusu son 1 yılda ise yüzde 1.3 oranında daha eridi.

Adrese dayalı nüfus sayımının ilk kez yapıldığı 2007 yılından itibaren merkez nüfusu sürekli artan Bayburt’un aynı süreçte belde ve köyleri istikrarlı bir şekilde göç verdi. 2007 yılında 39 bin 136 kişinin ikamet ettiği belde ve köylerin nüfusundan aradan geçen 7 yılda 4 bin 352 kişi daha eksildi. Verilere göre 2 beldeden 1’inde, 169 köyün ise 83’ünde nüfus bir önceki yıla göre azaldı. Nüfusu son bir yılda en fazla azalan köy Konursu, en çok artış gösteren Kavlatan oldu. 2012’de 68 kişinin ikamet ettiği Kavlatan’ın nüfusu son yapılan sayıma göre 271’e yükseldi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yasalaşan 'Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile Bayburt’ta köye dönüşen beldelerden biri olan Konursu’nun nüfusu ise 2 bin 182’den, bin 431’e kadar düştü. Konursu azalan nüfusuna rağmen Bayburt’un en büyük köyü konumunda. Tam 14 kişinin ikamet ettiği Bayburt’un nüfusu en küçük köyü Yapracık’ta ise, geçtiğimiz yıla göre 7 kişilik bir artış görüldü. 

Hesap ters tuttu

Öte yandan Bayburt'un TBMM'de yeniden 2 milletvekili ile temsil edilmesi için Bayburt dışında yaşayan emeklilere ikametgahlarını Bayburt'a aldırmaları yönünde çağrıda bulunan Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek’in hesabı ters tuttu. TÜİK verilerine göre toplam nüfusun bir önceki yıla göre eridiği kentin beklendiği gibi köylerinde değil merkezinde nüfus artışı yaşandı.

Geçtiğimiz yıl köylerde bir kampanya başlatan ve en çok kayıt yaptıran ilk 10 köyün 2014 yılında tüm isteklerinin karşılanacağını belirten Özbek, Bayburt’un milletvekili sayısının yeniden 2’ye çıkarılması için bu konuda köy muhtarları başta olmak üzere tüm STK temsilcilerinden destek istediği açıklamasında, “İlk 10’a giren köylerimizin önümüzdeki yıl ne isteği varsa yapacağız” demişti.

İşte TÜİK verilerine göre Bayburt’ta nüfusu en çok artan ilk 10 köy şöyle:





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Akşarlı 10 yıl önce

Ne demek yani ... Nüfusu azalan köylerin isteğini yapmayarak cezalandıracak mısınız???

Avatar
Temel Ardustalı 10 yıl önce

Kimin böyle bir söz vermeye yetkisi var anlamadım? Ne hakla ve kim böyle bir söz veriyor!

Avatar
AHMET 10 yıl önce

Konursu civarındaki köyler bir önceki sene konursuya yazılıp belediye işi olmadığı için tekrar köylerine yazılmış.. artma azalma denilen şey işte buuu

Avatar
Asım KOCA 10 yıl önce

Sen hükümet olarak kasabalığa düşür sonra nüfus artışı olanlara ne isterseler yapacağız. Konursu bunu görmeli bu seçimde gereken dersi vermeli bunlara

Avatar
ALOŞ 10 yıl önce

Başkan hala koltuğu ısıtıyor. Acaba neden onu köy yapan yerde duruyor. Belkide muhtar adayı olur

Avatar
Cafer @Asım KOCA 10 yıl önce

Konursu bu seçimde nasıl ders veriyor, köy olmadımı yerel seçimle ne alaka??

Avatar
Ramiz 10 yıl önce

Kavatan köyünü ayakta tutan Çaykara ve civarı. Bu köyün yerlileri daha çok karadeniz kültürüne sahip. Aksanlarıda öyle. Neden Bayburt il sınırları içinde ?

Avatar
Asım KOCA @Cafer 10 yıl önce

Bilmem bilirmisin ama il encumen seçimi var