Prof. Dr. Osman Gündüz, hayatını kaybetti!

Bayburt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Gündüz (70) hayatını kaybetti.

Prof. Dr. Osman Gündüz, hayatını kaybetti!

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde bölüm başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Osman Gündüz, koronavirüs sebebiyle Erzurum’da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti.

Bir ay önce Covid-19 testi pozitif çıkan ve hastanede tedavi altına alınan Prof. Gündüz, uzun süren bir yoğun bakım sürecinin ardından bugün hayata gözlerini yumdu. 2.5 yıldır Bayburt’ta görev yapan Prof. Osman Gündüz, Yeni Türk Edebiyatı alanında önemli çalışmalara imza atmış bir bilim adamı idi. Prof. Gündüz, çalışmalarını yoğunlaştırdığı ‘İkinci Meşrutiyet Dönemi Romanı’ hakkında ülke çapında yetkin bir isimdi. 

Erzurum doğumlu olan ve uzun yıllar Erzurum’da akademisyen olarak görev yapan Prof. Gündüz, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde Bölüm Başkanlığı görevinde iken emekli olmuş ve sonrasında Bayburt Üniversitesi’nde görev yapmaya başlamıştı.

Prof. Gündüz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Bayburtlu Halkbilimci Prof. Dr. Hamdi Güleç’in aynı hastalıktan 2020 yılı aralık ayında hayatını kaybetmesinin ardından, bölüm başkanlığı görevine getirilmişti. Bayburt’a, Bayburt Üniversitesi’ne hizmetleri bulunan Gündüz’ün cenazesi memleketi Erzurum’da aile kabristanında son yolculuğuna uğurlanacak. 

Rektör Türkmen’den başsağlığı mesajı

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Prof. Gündüz’ün hayatını kaybetmesinin ardından bir başsağlığı mesajı yayınladı. Prof. Türkmen, mesajında, “Bir ayı aşkın bir zamandır tedavi altında bulunan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Osman Gündüz hocamız, bugün  Rahmet-i Rahman’a kavuşmuştur. Merhum hocamıza Yüce Allah’tan rahmet; Camiamıza ve Gündüz ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Osman Gündüz kimdir?

"Osman Gündüz, 1951 yılında Erzurum’da dünyaya gelir. İlkokulu ve ortaokulu Erzurum’da liseyi Erzurum İmam Hatip Lisesinde ve Muğla Turgut Reis Lisesinde tamamlar.

Gündüz, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde başladığı yükseköğrenimini yarıda bırakarak, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne kaydını yaptırır. Anılan bölümden 1977 yılında mezun olur.

Gündüz, bir süre Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptıktan sonra 1984 yılında Atatürk Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne araştırma görevlisi olarak girer.

Osman Gündüz, Selâhaddin Enis: Hayatı, Edebi Kişiliği, Hikâyeciği adlı çalışmasıyla 1987 yılında “Bilim Uzmanı”; Meşrutiyet Romanında Yapı ve Tema başlıklı çalışmasıyla da 1993 yılında “Edebiyat Doktoru” olur.

2004 yılında Türk Edebiyatı alanında doçent olan Gündüz, 2009 yılında Türkçe Eğitimi Bölümüne profesör olarak atanır."

Atatürk Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde Bölüm Başkanı olarak görev yaparken emekli olan Gündüz, daha sonra Bayburt Üniversitesi’nde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü’nde görev yapmaya başlamış, yaklaşık 2.5 yıldır da bölümde Yeni Türk Edebiyatı, Türk Eleştiri Tarihi ve Karşılaştırmalı Edebiyat gibi dersleri vermekte idi.

Not: Prof. Gündüz'ün biyografisine yer verdiğimiz bölümde, tırnak içinde verilen kısım ile haber fotoğrafı, Deniz Çobanoğlu'nun 'Prof. Dr. Osman Gündüz'ün İkinci Meşrutiyet Romanı 1908-1918 Yapısal ve Tematik İnceleme Eseri Üzerine' adlı makalesinden alınmıştır.  

Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.