Erkeklere göre, Türkiye’nin en mutlusu Bayburt!

Türkiye’nin en mutlu ilk 3 ilinden biri olarak tespit edilen Bayburt’un, aynı ankette erkeklere göre ise ülkenin ‘en mutlu ili’ olduğu belirlendi!

Erkeklere göre, Türkiye’nin en mutlusu Bayburt!
Bayburt Postası - Bayburt, Türkiye’nin en mutlu 3 ilinden biri çıktı! İlk defa il düzeyinde yaşam memnuniyeti araştırması yapan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), anketinde Türkiye’nin en mutlu illerinden biri olarak tespit edilen Bayburt’un, aynı ankette erkeklere göre ise ülkenin ‘en mutlu ili’ olduğu belirlendi!

Bayburt hakkında şimdiye kadar yapılan ve bildiğiniz tüm istatistiki araştırmaları unutun. Ekonomi, yatırım, kalkınma, göç gibi birçok alanda azalan nüfusa bağlı nedenlerden dolayı olumsuz verilerle gündeme gelen Türkiye’nin en küçük ili, Türkiye’nin en mutlu iller sıralamasında erkeklere göre ilk sırada, kadınlara göre 9’uncu sırada yer aldı.

Bayburt için şaşırtıcı sonuçlar içeren TÜİK’in 2013 yılına ait Yaşam Memnuniyeti Araştırması adlı anketli çalışmada, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 yaş ve üstü 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme yapıldı. Araştırmada, ülke genelinde “mutluyum” diyen bireylerin oranı yüzde 59 olarak tespit edilirken, bu kişilerin en yüksek oranda olduğu ilk 3 il, yüzde 77,7 ile Sinop, yüzde 76,4 ile Afyonkarahisar ve yüzde 75,9 ile Bayburt çıktı. Erkeklerde mutlu olduğunu beyan eden birey oranı yüzde 78,9 ile Bayburt, kadınlarda yüzde 82,7 ile Afyonkarahisar 81 il arasında ilk sırada görüldü.

Mutluluk kaynağı, sağlık!

81 ilin medeni durumuna göre mutluluk düzeyini yansıtan çalışmada, evli olmayan bireylerden mutlu olduğunu beyan edenlerin oranına bakıldığında, Bayburt, ülke sıralamasında yine ilk sırada. Evli olanların mutluluk oranının evli olmayanlara göre daha yüksek görüldüğü kentte, evli bireylerin yüzde 77,5'i ve evli olmayanların ise yüzde 72,4’ü mutlu olduğunu beyan etti. Evli bireylerin mutluluk oranının en yüksek olduğu ilk 4 il, Sinop, Afyonkarahisar, Kırıkkale ve Bayburt şeklinde sıralandı.

Araştırmada mutlu olduğunu beyan edenlere mutluluğun kaynağı sorulurken, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı da çıkarıldı. Bayburt’ta “mutluyum” diyenlerin yüzde 73,1’inin sağlık hizmetlerinden duyduğu memnuniyeti mutluluk kaynağı olarak belirttiği tespit edildi. Bayburt, bu oranla ülke genelinde 81 il arasında 22’nci sırada iken aynı ankette kamu kurumlarının hizmetlerine ilişkin sağlık alanındaki memnuniyet düzeyinde de yüzde 75,7 ile 52’nci sırada görüldü.

Sağlık Bakanlığı'na göre değil!

TÜİK’in bu tespiti, akıllara Sağlık Bakanlığı tarafından birinci basamak sağlık hizmeti veren aile hekimleri ile ilgili yapılan ve henüz geçtiğimiz günlerde açıklanan memnuniyet anketini getirdi. 81 ilde yer alan aile sağlığı merkezlerine (ASM) başvuran hastalara anket uygulaması yapılarak aile hekimleri tarafından sunulan hizmetlere karşı duyulan memnuniyet oranları belirlenirken, Bayburt, en memnuniyetsiz il olarak açıklanmıştı.

Geleceğinden en umutlu ilk 5 ilden biri

Ankete katılanların yüzde 85,5’inin kentin geleceğinden umutlu olduğunu belirttiği ve bu oranla 81 il arasında geleceğinden en umutlu ilk 5 ilden biri olarak görüldüğü Bayburt'ta, genel kamu hizmetlerinden il sınırları içindeki belediyelerin hizmetlerine kadar memnun olanların oranlarına göre ise, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinde yüzde 63,2 ile 61’inci, sağlık hizmetlerinde yüzde 75,7 ile 52’nci, eğitim hizmetlerinde yüzde 72,9 ile 46’ncı, adli hizmetlerde yüzde 48,3 ile 55’inci, asayiş hizmetlerinde yüzde 82,6 ile 59’uncu, ulaştırma hizmetlerinde yüzde 76,7 ile 51’inci, belediyelerin çöp ve çevresel atık toplama hizmetinde yüzde 51,2 ile 69’uncu, kanalizasyon hizmetinde 58,7 ile 59’uncu, şebeke suyu hizmetinde yüzde 44,4 ile 73’üncü ve toplu taşıma hizmetinde yüzde 52,2 ile 59’uncu il olarak ortaya çıktı.

Fotoğraf: Engin Kaban

Anahtar Kelimeler:
TÜİKSağlık
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa 10 yıl önce

Tabi sağlık bakanlığına göre mutsuz il bayburt olur son senelerde biraz gelişti ama her hastalıklara erzurum trabzon gümüşhane yollarında kaybetmedikmi çilesini çekmedikmi inşallah bu gidişle bayburtta sağlık gelişirde bizde dışa bağımlı olmayız.

Avatar
Bayburtlu çapulcu 10 yıl önce

Niye mutlu olmasınlarki kadınların okumayazması yok denecek kadar az yüz yıldır nerdeyse sağ partiler yönetiyor 12 yıldır biyad ettikleri tayyip tek milletvekili bünyamin dünyadan haberleriyokmuş gibi yaşıyorlar hırsızın nursuzun kim olduğunu bile bile üç maymunu oynayan tek il memleket ayağa kalktı tık mutluluktanmı KORKUDANMI ödlekler susun

Avatar
Mihriban 10 yıl önce

Sorunlar istişare ile olur, yeterki bütün yetkililer ve stk,bir araya gelsin proje üretilsin,bugün dahi belediye encümenlerimizden bayan hanımefendiler var,bayburtu küçük gösterilmesi haksızlık olur.!.(siyasi manevra yapılmamalı)!.?.esenlikler.