Bisikleti ile Baksı Müzesi turu yaptı!

Hayati Yiğtoğlu. 1983 yılında Bayburt’un Armutlu Köyü’nde doğdu. 9 yaşında geçirdiği elektrik kazası sonucu sağ kol ve sağ bacağını diz altından kaybetti. Kaza sonrası hayatını spor ile şekillendirdi. Engelli insanların hayatını kolaylaştırma adına birçok projelere imza attı. Bisiklet, Yüzme, Koşu, Triatlon, Duatlon, Gülle Atma sporlarında ulusal başarılar kazandı.

Bisikleti ile Baksı Müzesi turu yaptı!
Bayburt Postası - İstanbul’da hayatını sürdüren Hayati Yiğitoğlu, yaz tatili için geldiği memleketinde farklı bir etkinliğe daha imza attı. Türkiye’de ‘sporda engel yok’ sloganını hem başlatan, hem de hayatı ile adeta bu sloganı temsil eden Yiğitoğlu, Baksı Müzesi’ne bisikleti turu yaptı.



Bisiklet onu hayata bağlayan en önemli araç. 16 yıldır bisiklet üzerinde ve diğer sporlara başlamasında, hayata tutunmasında bisikletin apayrı bir yeri var.

Yiğitoğlu, Baksı Müzesi turu ile vermek istediği mesajı Bayburt Postası’na değerlendirdi.

“Amacım insanlara ayna tutmak”

“Başarı benim için önemli ama asıl amacım farkındalık oluşturmak” diyen Yiğitoğlu, Türkiye genelinde tek başına başlattığı ‘Sporda Engel Yok’ projesinden bahsetti. Yiğitoğlu, “Başlatmış olduğum bir sosyal sorumluluk projem var. Tek başına oluşturduğum bir sosyal soumluluk proje. Bununla ilgili sosyal medya hesaplarımda sürekli tanıtımlar yapıyorum. 

Buradaki amacım insanlara ayna tutmak. ‘Ben yapabiliyorsam, siz de yapabilirsiniz’ demek aslında. Onların bir nevi pencelerinin yönünü değiştirmek. ‘Siz de hayata canlı bir pencereden, ışık saçan bir pencereden bakabilirsiniz’ demek” dedi.

Yiğitoğlu, onlarca kişinin ‘hello’ diye seslendiği Baksı Müzesi yolculuğunu anlattı. Armutlu Köyü’nden Baksı Müzesi mesafesinin 56 kilometre olduğunu söyleyen Yiğitoğlu, “Bir farkındalık oluşturduğuma inanıyorum. Hani belki bir bisiklet turunun veya Bayburt’ta bisiklet farkındalığının başlamasına da vesile olur, diye düşündüm” diye konuştu.

İşte Yiğitoğlu’nun yol boyunca yaşadıkları ve Baksı Müzesi hakkındaki görüşleri:

“Bir farkındalık oluşturduğuma inanıyorum”

“Bu sene tatile köye geldik. Gelirken de hazırlıklı kaskımla filan gelmiştim. Köyde de bir bisikletim var. Baksı Müzesi’ni görmüştüm ama Cumhurbaşkanımızın son gelişiyle bayağı bir reklam olmuştu. Aslında amacım bütün tarihi ve turistik yerleri ziyaret edip sosyal medya hesaplarımdaki takipçilerime bir nevi tanıtım yapmaktı. Baksı Müzesi geldi aklıma. Armutlu Köyü’ne 56 kilometreydi, hazırlığımı yapıp çıktım. Konursu’da kahvaltı yaptım. Yol boyunca ‘hello’ diyenler oldu. ‘Turist gelmiş’ diyenler var. Tabi ben selam verdikçe, her biriyle sohbetler ettim. 10.30’da başladığım yolculuğumda Baksı Müzesi’ne saat 16.30’da ulaştım. Bayağı bir rampa var, çok durdum, takviye gıdalar da aldım bu arada. Bayburt’tan Baksı Müzesi’ne bisikletle giderek bir ilki gerçekleştirmiş oldum. Bir farkındalık oluşturduğuma inanıyorum. Hani belki bir bisiklet turunun veya Bayburt’ta bisiklet farkındalığının başlamasına da vesile olur diye düşündüm. Yol boyunca geçenler, korna çalanlar oldu. Bayağı ilgi gösteren insanlar vardı. Bizim insanımız zaten çok sıcakkanlı. Hüsamettin Koçan hocamla tanıştım. Orada yerel külür ile modern sanatı birleştirmesini gördüm. Takdir ettim, gurur duydum.”

Bayburt için bir düşü var...

Hayati Yiğitoğlu’nun gelecek yaz memleketi için bir düşü var. Bisiklet turunu vatandaşlarla, kurumlarla işbirliği içinde yapmak. Topluca tarihi ve turistik yerlere bisiklet turu gerçekleştirmek.

“Büyük şehirlerde değil ama Baburt’taki bir farklılık Türkiye’ye daha çok yansıyor” diyor ve ekliyor: “Olur ya bir kardeşimizin engeli vardır, evinden çıkmak istemiyordur, bizi görür ve ‘ben de bisiklet sürebilirim’ der. Bundan daha daha güzel bir iyilik olur mu? İnşallah buna vesile oluruz. Bayburt’a da o güzel insanımıza da bu yakışır.”  



Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SALİ CENGİZ 6 yıl önce

Baksı müzesini ziyaretimizde kendisiyle tanışma şansı buldum, sohbet edip kaynaştık, çok cana yakın ve enerji dolu, hemşehrimizle gurur duydum, umarım bundan sonraki yaşamı başarı ve mutluluk dolu geçer. Selamlar.