Bayburtlu Halk Bilimcisi Prof. Dr. Hamdi Güleç'i kaybettik!

Bayburtlu Halk Bilimcisi Prof. Dr. Hamdi Güleç (71), koronavirüs tedavisi gördüğü Bayburt Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Bayburtlu Halk Bilimcisi Prof. Dr. Hamdi Güleç'i kaybettik!

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamdi Güleç, Bayburt Devlet Hastanesi'nde yaşam mücadelesini sonlandırdı. Üç gün önce Covid-19 testi pozitif çıktığı için Bayburt Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Güleç, bu sabah saatlerinde hayata veda etti.

1970'li yıllardan başlayarak, Türk Folklor Edebiyatı Dergisi ve Bayburt Postası Gazetesi gibi süreli yayınlarda Bayburt üzerine derlemeleri yayınlanan Güleç, Bayburt sevgisi ile bilinen kıymetli bir şahsiyetti. Yaklaşık bir hafta önce 'Bayburt Halk Bilimi' adlı eserini Kriter Yayınları'dan okuyucuyla buluşturan Güleç'in bu ani ölümü, mesai arkadaşlarını ve öğrencilerini  yasa boğdu.  Güleç, 24 Aralık 2020 Perşembe günü Alıçlık (Kestesi) köyündeki aile mezarlığına defnedilecek.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, yayınladığı mesajda, "Birkaç gündür tedavi altında olan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyemiz, Prof. Dr. Hamdi Güleç hocamız, bu sabah  Rahmet-i Rahman’a kavuşmuştur. Merhum hocamıza  Yüce Allah’tan rahmet; Camiamıza ve Güleç ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanın Cennet olsun hocam" ifadelerini kullandı. 

Bayburt Postası yazı ailesi olarak, her zaman saygıyla anacağımız kıymetli bilim adamı Hamdi Güleç'e Allah'tan rahmet dilerken, ailesi, mesai arakadaşları ve öğrencilerine başsağlığı dileriz. 

Prof. Dr. Hamdi Güleç kimdir?

1949 yılında Bayburt'ta doğdu. İlk ve ortaoklu Bayburt'ta bitirdi. Erzurum'da başladığı lise tahsilini Gümüşhane'de tamamladı. 1972 yılının ekim ayında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Böllümünden mezun oldu. Aynı yılın son aylarında Bayburt Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak ilk görevine başladı.

1982 yılından itibaren Balıkesir Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve okutman olarak görev aldı. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladıktan sonra 1994 yılında doktor unvanını aldı ve 1997 yılında Çanakkale 18 Mart  Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak geçiş yaptı. Bu görevini 2013 yılı ekim ayına kadar devam ettirdikten sonra doçent unvanını alarak, aynı üniversitesdeki görevine devam etti. 2014 yılında da Bayburt Üniversitesi'ne doçent olarak ataması yapıldı. 

Kırk yıla yakın bir süre çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak görevini sürdürdü. 2013 yılında doçent, 2018 yılında profesör unvanını alan Güleç, bu sürede çeşitli idarecilik görevlerinde bulundu.

Türk Halk Edebiyatı, Çanakkale Halk Bilimi ve Bayburtlu Ünlü Halk Şairleri gibi yayınlanmışkitapları bulunan Güleç, Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevine devam etmekte iken, 23 Aralık 2020 Çarşamba günü Covid-19 tedavisi gördüğü Bayburt Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. 

    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Süreyya Türkmenli 3 yıl önce

Allah rahmet eylesin, çok değerli bir bilim adamını, hemşerimizi, ağabeyimizi kaybettik mekanı cennet olsun.

Avatar
Osman Oruç 3 yıl önce

Bugün Bayburt ve Bayburt Üniversitesi nezaket timsali, Bayburt aşığı, edebiyatı "edeb" manasıyla birlikte yaşayan bir güzel insanı, Hamdi Hocamızı kaybetti. Az önce bölüme geldiğimde kapısını kilitlediği odasının önünden geçerken "Bu kapı bir daha Hamdi Bey tarafından açılmayacak." diye aklımdan geçti ve içimi müthiş bir burukluk kapladı. Evladı yaşında olmamıza rağmen zamanla bizlerle kendisi arasında tesis olunan hukuk, saygı-sevgi çerçevesinde bir mesai arkadaşlığına dayanıyordu. Bizler kendisinden razıyız, Allah da razı olsun. Güzel bir insandı ve güzelliklerle anılacak...

Avatar
öğrenci 3 yıl önce

Hocamızı kaybettik çok üzgünüz... Mekanın cennet olsun kıymetli hocam

Avatar
Beşiroğlu 3 yıl önce

Mekanı cennet olsun.. huzur içinde yatsın.. yeri doldurulmaz... Başın sağ olsun Bayburt

Avatar
A.aker 3 yıl önce

Saygıdeğer bir insan,bir kav gün önce kitabının çıktığı haberini okumuştuk.Makamı cennet olsun