Bayburt, 2'de diretiyor

Bayburt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın o isteğine bir türlü uyamıyor.

Bayburt, 2'de diretiyor
Bayburt Postası - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın genç nüfusun artması için ailelere "en az üç çocuk yapın" çağrısına karşın, Bayburt’ta aileler kararını daha az çocuktan yana kullanıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılına ilişkin doğum istatistiklerine göre canlı doğan bebek sayısı, Türkiye genelinde olduğu gibi Bayburt’ta da azaldı. Türkiye’de doğan bebek sayısı 2012’de 1 milyon 286 bin 828 iken, geçen yıl yüzde 0.3 azalarak 1 milyon 283 bin 62’ye geriledi. Bayburt’ta da azalan bebek sayısı 2012’de bin 281 iken, 2013’te bin 194’e geriledi. Buna göre ülkenin en az nüfusuna sahip ili olan Bayburt’ta doğurganlık oranı da 2013 yılında yüzde 6,8 daha azaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vurguladığı üç veya daha fazla çocuk tavsiyesine uyan ilk 12 ilde doğum hızı en az 3,10 olarak gerçekleşirken, verilere göre, 2013’te Bayburt’ta bir aile başına düşen ortalama çocuk sayısı 2,11 olarak hesaplandı. Son 5 yıllık verilere bakıldığında ise kentte 2009'dan itibaren her yıl biraz daha azalan bebek sayısı ise son bir yılda yüzde 6,8 oranında azaldı. Tunceli’nin ardından en düşük doğum sayısına sahip olan Bayburt’ta, dünyaya gelen çocuk sayısında her yıl azalma yaşanıyor.

5 yılın ortalaması 2,24

Doğurganlık hızının ve canlı doğan bebek sayısının en yüksek olduğu 2009’da Bayburt’ta doğum hızı 2,37 olarak kaydedilirken, bebek sayısı ise bin 360 olarak belirlenmişti. 2009 yılında bin 360 olan canlı doğan bebek sayısı, 2010’da bin 310’a, 2011’de bin 207’ye düştü. 2012’de ise artarak bin 281’e yükselen bu rakam, 2013’te tekrar düşüşe geçerek bin 194’e düştü. Buna göre, kentteki son 5 yıllık doğum hızı 2,24 olarak hesap edildi.

En düşük doğum sayısına sahip iki ilden biri olmasına karşın son 5 yılda nüfusun yenilenme düzeyi üzerinde doğurganlık hızına sahip olan Bayburt, her yıl azalan bebek sayısına rağmen de doğurganlık oranın en yüksek olduğu ilk 27 il arasında yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayburt 07 10 yıl önce

Bırakın çocuk sayısınıda Bayburtta yarıdan çoğunuz akp'ye oy verirken hic soruyomusunuz Bayburta bir şey yapılmışmı? Kaç senelik baraj hala bitmiş mi ülkenin her yerine havaalanı yol yapan hükümet kaç senelik havaalanı örenşehirde yok olup gitmesine nasıl göz yummuş.

Avatar
Çevik 10 yıl önce

Başbakana kimse söylemiyor mu acaba bayburtta genç nüfüsun kalmadığını çalışmak geçinmek için göç ettiğini.bu nasıl bir açıklamadır. bayburtta doğurma kabiliyetine sahip ne kadar insan kaldı ki. bayburt nüfusunun çoğunu yaşlılar ve çocuklar oluşuruyor onlardan da heralde çocuk yapmasını bekleyemezler. hem sen doğuda kürt ailelere çocuk başına bir sürü para ver bauyburttaki kardeşlerime verme. çocuk yapıp da ne ile besleyecek bu insanlar. doğudakiler gibi dağa adam mı yetiştirecekler, çocuklarının isimlerini bile bilmeyecekler yada hırlı mı hırsız mı oalcağını bilmeden çocuk yapacaklarını mı zannediyor acaba. boş işler...

Avatar
Sanane 10 yıl önce

Üç çoçukda asgari ücretle evinin kirasınımı ödeyecek karnınımı doyuracak devlete vergimi verecek 800 tl lik maaşla sadece 600 tl si ev kiraları 200 tl le hangi çocuğun ihtiyacı giderilir bunlardan hiç söz edilmiyor doğurganlık yok iş yokki gençler de ewlensin

Avatar
Yok 10 yıl önce

Bayburtlu bayburtluluğunu göstersin sırf yağcılık yardakçılık yapıp hizmet bermeyen partiye oy vermesin tepkisini göstersin ama rte babalarının oğullu ya körü körüne oy veririz sonra iş yok aş yok göç var bayburt neden gelişmiyo gelişmez hizmet almaz tabi bayburtta oy kaygısı yok adamların nasılsa oy veriyolar boş verin derler

Avatar
Muharrem 10 yıl önce

Helkesin gemileri, altın şirketleri, avm leri ve milyar dolarları yokki 3 yada daha fazla çocuk yapsın. Kul hakkı elbet birgün çıkar.

Avatar
Mustafa 10 yıl önce

İş göçünü engelle !!!

Avatar
Davut Eraslan 10 yıl önce

Ne kadar boş konuşuyorsunuz size zorla 3 çocuk yapacaksınız yoksa iş aş yok diyenmi var erdoğan bizim babamızın oğlu değil yoksa sizin oy verdikleriniz babanızın oğlumu her. yere her havaalanı yapılacak diye bir kaide yok daha düne kadar uçakla yolculuk nedir derken sadece zenginlerin bindiği bir vasıtayken şimdi ALLAHA şükür herkes binebiliyor varsın bugün havaalanı olmasın günü geldiğinde ak parti olmazsa başka parti yapar yeterki biz insanımıza güvenelim artık sen ben kavgası yada benim kaç çocuk sahibi olmam onamı kaldı o bir ülkeyi yöneten olarak ülkenin geleceğini düşünerekten genç nüfusun artmasını istemesi kadar doğal ne olabilir ALLAH dünyaya gelmesine vesile olduğu hiç bir kulunu rızıksız bırakmaz bu benim inançlı bayburtlu kardeşlerimden duymak daha üzücü bizler kendi si için yaşayan insanlar değiliz biz çocuklarımız varsa bizde varız

Avatar
Süheyla 10 yıl önce

Bayburtta kızlar evlenip evlenip İstanbul'a Ankara'ya göç ediyorlar :D Ordaki nufus artışı ve göçün azalması için yatırım yapılmalı daha iyi bi üniversite daha iyi iş imkanları daha kapsamlı sağlık ocakları. En son Bayburt'a gittiğimde köydeki sağlık ocagı böcek yuvası olmus 1 hemşire bile yoktu. Bizler rahata alışmış insanlar olarak orda yaşayamayız elbet ama ordakileride pek anlayabilmiş değilim.