18 köy arttı, 1'i yerinde saydı, gerisi göçe devam

Bayburt'ta köy nüfusları her geçen yıl kırılıyor.

18 köy arttı, 1'i yerinde saydı, gerisi göçe devam
Bayburt Postası - Bayburt'ta köy nüfusları her geçen yıl kırılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Bayburt’un köyleri göç vermeye devam ediyor. Verilere göre Bayburt genelindeki 170 köyün yüzde 87,5'inde nüfus eridi. 

TÜİK’in 2015 Nüfus Sayımı Sonuçları’na göre, nüfusu 80 bin 607’den 78 bin 550'ye düşen ve nüfus erimesinde Yozgat'ın ardından en hızlı il olan Bayburt’un köy nüfuslarındaki hareketler de dikkat çekti. 18 köyde ikamet eden toplam nüfus bir yıl öncekine göre artarken, 151'inde azaldı. 1 köyün nüfusu ise hiç değişmedi.

En çok eski beldeler eridi

Nüfus artışında geçtiğimiz yılın şampiyonu Akşar, tahmin edildiği gibi 2015'te nüfusu en çok azalan köy oldu.  2014’de 1191 kişinin ikamet ettiği Akşar’ın nüfusu 2015’te yapılan sayıma göre 562’ye düştü. Akşar'ı nüfus erimesinde eski beldeler Beşpınar ve Konursu takip etti.

Tabloda dikkat çeken bir başka ayrıntı, son nüfus hareketlerine göre Bayburt'ta nüfusu bin bandın üzerinde olan tek köy kaldı. Bayburt'un en büyük köyü konumundaki Konursu, nüfus azalmasına rağmen nüfusu bin bandı üzerinde seyreden tek köy oldu.

Öte yandan en az nüfusa sahip Yapracık'ta köy kütüğüne kayıtlı sadece 12 kişi kaldı. Köy muhtarının bile kış aylarında göçtüğü köyü yaz aylarında 15 aile şenlendiriyor. 

İşte TÜİK verilerine göre Bayburt köylerindeki nüfus hareketleri:



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Turgut saymazoğlu 8 yıl önce

Kira 650
Doğalgaz 614tl
Okul servisi 160tl (2 kişi)
Elektirik 138tl
Su 30tl
Çocuk bezi 38 adetlik 25 tl den aylık
200 tl
En büyük destekçimiz ve istihdam sağlayan tek işletmemiz İşkur 9ay 1300 tl....
Soruyorum bayburt u sövürenlere ben neden kalayım ki bayburt ta....bana kazandırdığınız ne yada benden alıp götürdükleriniz neler.
Çok önemli buraya dikkat edin % mutfak giderim hiç yok.taş kaynatıp çakıl yiyoruz.hesap makinam bozuk arta kalan parayı hesaplayamadım

Avatar
ahmet 8 yıl önce

bayburt mu dediniz? bayburt kimin umurunda ki. herkes şahsi menfaatinin peşinde.

Avatar
cem 8 yıl önce

kılıçdaroğluna dava açmak için il başkanı ve ekibi mahkemeye koşacağınan bayburtun nüfüsunu artırmak için koşuştursalsr daha iyi olur ama onların keyfi yerinde bayburtun kaymağını yiyorlar bu katmak devam etsin diye biata devam devam devam

Avatar
ali alp 8 yıl önce

Hamza ve cem arkadaşlara aynen katılıyorum. Onlar koşa koşa gitsin kılıçdaroğlu nu mahkemeye versinler.memleketin bir meselesi bu zaten.akp yönetimi tuzu kuru ensesi kalın kodamanlardan olusuyor. Bakın bakalim bayburttaki köşe başlarını kim tutmuş.tabii ki akp il ve ilçe yöneticileri.bu halkın uzerinden haksız para kazanıp yiyenler kul hakkını unutmasın.adalet(!) Allahın adaletidir parti adı değil bilinsin isterim.

Avatar
HAMZA 8 yıl önce

EYYY POSTANE ÖNÜNDE BOY GÖZTERİP YILLARDIR HALKI UYUTMA TAKTİĞİ UYGULAYIM KUŞA BAK KUŞA DEYİP MİLLETLE DALGA GECEN KILIÇTAROĞLU HAKKINDA DAVA ACANA ZATLAR BAYBURTDA BÖYLE GİDERSE SADECE AKP NİN KAYMAĞINI YİTEN ÜST TABAKADAN BAŞKA KİMSE KALMAYACAK BAYBUTU NE MALİYE BAKANI KURTARIR NEDE C. BAŞKANI

Avatar
Bayburt lu Salih 8 yıl önce

Tarım gerçekleri açısından, hayvancılık açısından hayatın ikamesi açısından su olmazsa olmaz; Lakin nüfus verilerine baktığımız zaman suyu getirirken köylerde yaşayan insanlarımızın göç ettiğini görüyoruz. Önemli olan bu hizmetleri getirirken nufusu yerinde tutabilmek, bunun için devletin teşvik imkanlarını yine devlet özel idare aracılığı ile, özel idarenin yüzde ellisine kendisinin ortak olacağı ve Bayburt genelinde birbirine yakın 5-ile 10 köy arasında değişen köy halkının ortak olacağı büyük süt ve besi besi hayvancılığı projesi oluşturup ortak olan köylülerinde kendi ortak oldukları bu projede işçi olarak çalışmaları ve aynı zamanda bu çiftliklerde çalışan insanların yerinde istihtam edilerek göçün önlenmesinin sağlanması; Bu sayede Bayburt genelinde bireysel olarak insanların sürdüremediği hayvancılığı devlet kontrolünde sürdürüp (yalnız KİT mantığı ile değil ) profesyonel şirket mantığı ile yönetmek kaydı ile bölgede bir çığır açılacaktır ve bu proje sağlam adımlarla yürür

DEV

Avatar
Admin 8 yıl önce

Gecim sıkıntısı ve pahalıktan kacılır bu yerden .

Avatar
ALOŞ 8 yıl önce

KANMA SAKIN HA

Beldeleri köy yapanlar,
Nüfusu kaçıranlar
Hiç suçları yoktur
Sıyrılıp çıkarlar gün yüzüne

Sen sen ol sakın kanma
yol, ev yaparım derseler sana
Kandırma yapmak isteyenlere
Vur tekmeyi bak yoluna

Misafir Avatar
ALOŞ 8 yıl önce @ALOŞ

Yorumu şiir şeklinde yazdım ama yayınlanması düz yazı şeklinde olmuş.

Beğenmedim! (1)